Το φθινόπωρο του 2017 στα γήπεδα του Ελσίνκι (εκεί ήταν ο όμιλος της Σλοβενίας αλλά και της εθνικής μας ομάδας) και αργότερα της Κωνσταντινούπολης (τελική φάση) ο Λούκα Ντόντσιτς στην πρώτη του διοργάνωση με τη φανέλα της Σλοβενίας έκανε πράγματα και θάματα.

Ενας εκ των απεσταλμένων της σλοβένικης τηλεόρασης είχε έπειτα από κάθε παιχνίδι έναν παραπάνω λόγο να είναι συγκινημένος και μάλιστα ύστερα από την επική πρόκριση της χώρας του στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ μετά το 103-97 επί της Λετονίας (με 27 πόντους και 9 ριμπάουντ του Ντόντσιτς) δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Ο λόγος απλός, καθώς ήταν ο πατέρας του Σάσα Ντόντσιτς με τον οποίο ουσιαστικά ο Λούκα γνωρίστηκε από την αρχή εκείνο το καλοκαίρι και αυτός ήταν ο βασικός λόγος (η επανένωση) που εκτόξευσε αγωνιστικά τον 18χρονο άσο της Ρεάλ και της Σλοβενίας.

Το νέο παιδί – θαύμα του μπάσκετ, που ήδη στο Ντάλας τρελαίνει κόσμο με τα κατορθώματά του. Σε εκείνο το Ευρωμπάσκετ, ο μεγάλος σταρ των Σλοβένων ήταν ο Γκόραν Ντράγκιτς, απλά ο πιτσιρικάς απελευθερωμένος πλέον και με την ψυχολογία του στα ύψη «πέταγε φωτιές».

Ο τραυματισμός του κατά τη διάρκεια του τελικού με τη Σερβία δεν τον άφησε να ολοκληρώσει ο ίδιος μια εξαιρετική πορεία κόντρα στη χώρα που είχε προσπαθήσει να τον κάνει δικό της το 2014 (λόγω του σέρβου παππού του από τη μεριά του πατέρα του), ενώ ακόμα και η Ισπανία είχε επιχειρήσει να τον πείσει να πάρει την υπηκοότητα. Αυτήν την «καθάρισε» στον ημιτελικό.

Για αυτό τον λατρεύουν (και) οι Σλοβένοι διότι έμεινε πιστός στη μικρή αυτή χώρα που στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2017 στην Πόλη με τον Λούκα Ντόντσιτς να πετυχαίνει κάτι μοναδικό που κανείς άλλος παίκτης στην Ευρώπη δεν έχει πετύχει.

Σε ηλικία 19 ετών έγινε ο μοναδικός που την ίδια σεζόν αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική του ομάδα, πρωταθλητής Ευρώπης με τον σύλλογό του και ταυτόχρονα αναδείχθηκε MVP της Ευρωλίγκας και του φάιναλ φορ της!

Οι Βασίλης Σπανούλης, Δημήτρης Διαμαντίδης και Νάντο ντε Κολό έχουν κερδίσει σε μια σεζόν Ευρωλίγκα και τίτλους MVP κανονικής περιόδου και φάιναλ φορ, αλλά δεν κατάφεραν την ίδια χρονιά να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης με την εθνική τους ομάδα.

Αυτό άλλωστε ήταν και το ερώτημα τον περασμένο Μάιο στο Βελιγράδι όταν με τη Ρεάλ Μαδρίτης πανηγύρισε και την Ευρωλίγκα. Οταν στα 19 του χρόνια έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης σε διασυλλογικό και εθνικό επίπεδο ταυτόχρονα τι θα κάνει ύστερα από λίγα χρόνια;

Η έκρηξη

Οταν ο Λούκα ήταν 9 ετών, οι γονείς του χώρισαν (με άσχημο τρόπο), τον κράτησε η μητέρα του Μίριαμ Πότερμπιν, ενώ ο πατέρας του Σάσα, άρχισε να τον «ζει» ουσιαστικά στην προετοιμασία του Ευρωμπάσκετ, κανονικό έφηβο πια, γι’ αυτό και είχε συγκλονίσει το γράμμα που του είχε γράψει σε πρώτο ενικό με τίτλο: «Ασε με να σε γνωρίσω» όπου του αποκάλυπτε όλο τον ψυχικό του κόσμο και του έγραφε πόσο είχε μετανιώσει που δεν μπόρεσε να τον ζήσει περισσότερο.

Από αυτό το καλοκαίρι λοιπόν άρχισε η «έκρηξη» του Λούκα με την ψυχολογία πλέον στα ύψη και ήδη στο Ντάλας του κατοχύρωσαν νομικά (!) αυτές τις μέρες το παρατσούκλι «Matador» (ταυρομάχος).

Η προσαρμογή του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έγινε εύκολα για ένα παιδί που είχε φύγει 13 ετών από την αγκαλιά της μητέρας του για να πάει να ζήσει μόνος του σε ξένη χώρα (Ισπανία) ως μέλος της ακαδημίας της Ρεάλ Μαδρίτης. Στα 16 του έπαιζε ήδη στην πρώτη ομάδα!

Τα τρομερά τρίποντα που βάζει με το ένα πόδι στον αέρα και το άλλο πέφτοντας πίσω τα συνήθιζαν παίκτες μύθοι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ή και της Ευρώπης όπως οι Ντιρκ Νοβίτσκι, Λάρι Μπερντ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο και Στεφ Κάρι.

Ο ίδιος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς παραδέχτηκε ότι έχει πολλά κοινά με τον αείμνηστο Ντράζεν Πέτροβιτς. Το θέμα είναι ότι μόνο ο Λούκα Ντόντσιτς ξέρει ποιo είναι το ταβάνι του.