Κοντά 10 ημέρες κλείνει στα μέρη μας ο Ρικ Πιτίνο και ως γνωστόν, έχει έρθει για έξι μήνες. Αυτό λέει το αρχικό πλάνο, αλλά συνήθως τα πλάνα υπάρχουν για να αναπροσαρμόζονται όπως και τα συμβόλαια υφίστανται για να σπάνε. Τι σημαίνει όλο αυτό; Πως ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο νιόφερτος κόουτς του μπασκετικού Παναθηναϊκού να μείνει παραπάνω και να δημιουργήσει τη δική του ιστορία στο Τριφύλλι.

Επί του παρόντος και για να γίνει εντελώς ξεκάθαρο, ο Πιτίνο με την αύρα του δείχνει έτοιμος να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο τεχνικό και ίσως να απειλήσει και τον μύθο που έχτισε κατακτώντας τρόπαια, αλλά συνάμα μαθαίνοντας τον κόσμο του Παναθηναϊκού μπάσκετ, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Υπερβολή; Διόλου. Αλλά ακόμη κι έτσι, τι μας έχει διδάξει, τι μας είπε μέχρι τώρα ο Πιτίνο; Οι φρέσκες ιδέες του εμφανίζονται όπως οι κρυμμένοι θησαυροί! Μάθαμε τα deflections, δηλαδή τις παρεμβάσεις και παρεμβολές ενός αμυντικού πάνω στην μπάλα. Οσο πιο πολλά είναι, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες νίκης. Ενα στατιστικό που δεν μετριέται και έπρεπε να έρθει ο αμερικανός κόουτς για να το ακούσουμε και εν πάση περιπτώσει να το συμπεριλάβουμε εφεξής στο λεξιλόγιο του μπάσκετ, που άλλωστε βρίθει καινοτομιών και ξένων εννοιών. Επίσης, πληροφορηθήκαμε πως το συμβόλαιο κάθε παίκτη δεν ανανεώνεται από τον πρόεδρο ή τον μάνατζερ μιας ομάδας, αλλά από το πρόσωπο που κοιτάζεις στον καθρέφτη, με άλλα λόγια όλα εξαρτώνται από τον ίδιο τον άσο και την απόδοση που έχει στο παρκέ. Απλό και ταυτόχρονα τόσο κατανοητό, όσο ότι η μπάλα είναι στρογγυλή! Γιατί ουδείς μπορεί να κάνει σχέδια αρνητικά για κάποιον αν αυτός είναι πρωταγωνιστής, παλεύει και προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

Το τι θα κάνει στη συνέχεια της σεζόν ο Ρικ Πιτίνο, σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να το προδικάσει. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι δεν θα πλήξουμε! Γιατί ο άνθρωπος έχει έντονη προσωπικότητα, δεν αρνείται να απαντά στις ερωτήσεις, λέει όσα μπορεί από όσα γίνονται στα ενδότερα της ομάδας και κυρίως ξεστομίζει ενδιαφέρουσες ατάκες. Ικανές να φτιάξουν τίτλους και να δημιουργήσουν ή να αυξήσουν το ούτως ή άλλως υπαρκτό ενδιαφέρον.

Α, κάτι ακόμη: ο Πιτίνο ήδη λέει καλά λόγια για έναν παίκτη υποτιμημένο από τον ίδιο του τον εαυτό και προφανώς από το ευρύ κοινό, τον Νίκο Παππά. Μάλλον εκτιμά τις επιθετικές του ικανότητες γιατί εδώ στην Ελλάδα μάθαμε να αποθεώνουμε μόνο τη σκυλίσια άμυνα και όχι τους παίκτες με έφεση στο σκοράρισμα. Πού θα πάει, μπορεί να κάνει πολύ κόσμο να αλλάξει μυαλά ο Fabulous Rick…