Ηχηρό μήνυμα για τους κινδύνους που απειλούν φέτος τις αγορές έστειλε η Apple. Ο επικεφαλής της εταιρείας Τιμ Κουκ μείωσε απροσδόκητα για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια τις προβλέψεις για πωλήσεις τριμήνου, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές και νέους τριγμούς στις τιμές των μετοχών. Σε ανοικτή επιστολή του στους επενδυτές ο Κουκ ανέφερε ότι αναμένεται μείωση πωλήσεων iPhone στην Κίνα.

Ο εμπορικός πόλεμος που απειλεί όλο και περισσότερο τα κέρδη μεγαλύτερων κυρίως εταιρειών όπως η Apple, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, η ενίσχυση του λαϊκισμού, οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος στην Ευρώπη και κυρίως στην Ιταλία είναι οι μεγάλοι αστάθμητοι παράγοντες που ρίχνουν φέτος τη σκιά τους πάνω από τις αγορές.

Τα χρηματιστήρια βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στην κόψη του ξυραφιού καταγράφοντας πολύ έντονες διακυμάνσεις, που κάνουν τους συμμετέχοντες στην αγορά να ανησυχούν για τη συνέχεια. Επιπλέον οι κεφαλαιαγορές μέχρι τον Οκτώβριο είχαν βρεθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, κάνοντας πολλούς επενδυτές να σπεύσουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα των προκλήσεων που συνεπάγεται ο εμπορικός πόλεμος, κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, είναι η σπάνια προειδοποίηση τις Apple, ειδικά για την Κίνα από όπου προέρχεται το 20% των εσόδων της εταιρείας. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη για τις αμερικανικές αλλά και τις παγκόσμιες αγορές, καθώς η Apple μαζί με τη Microsoft είναι οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του κόσμου με βάση την κεφαλαιοποίηση. Μείωση των πωλήσεων της Apple ειδικά στα δημοφιλή κινητά τηλέφωνα iPhone θα σήμαινε μείωση των πωλήσεων και για βασικούς προμηθευτές της σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Την ίδια στιγμή έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σημάδια ότι η ανάπτυξη της οικονομίας σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, ειδικά στην Κίνα, μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο αναμενόταν. Τα νέα όσον αφορά τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη δεν είναι πλέον τόσο θετικά όσο τους προηγούμενους μήνες, ενώ καταγράφεται μείωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να αλλάξουν τον προγραμματισμό των κεντρικών τραπεζών για τη νομισματική πολιτική τους. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήδη δέχεται πιέσεις να βάλει φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων για το 2019, κάτι το οποίο εάν γίνει θα είναι θετικό για τις αγορές. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει τις νέες αγορές κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο να αρχίσει να προχωρά σε αυξήσεις των επιτοκίων από το καλοκαίρι και μετά.

Πολλά θα κριθούν για τις αποφάσεις της ΕΚΤ από τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, καθώς χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Η Ιταλία έπειτα από συνεχείς διαπραγματεύσεις κατέληξε σε συμφωνία με την Κομισιόν για τον φετινό προϋπολογισμό, κάτι που ήταν θετικό για χρηματιστήρια και ομόλογα. Μένει να φανεί εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας θα μπορέσει να ισορροπήσει μεταξύ της εφαρμογής πλούσιων προεκλογικών υποσχέσεων με όσα προβλέπονται στις συνθήκες της ΕΕ για χρέη και ελλείμματα. Η Ιταλία έχει επιπλέον τις προκλήσεις των τραπεζών, οι οποίες έχουν πολλά κόκκινα δάνεια και χρειάζεται να αναδιαρθρώσουν μέρος των δραστηριοτήτων τους.