Το να παρουσιάσεις ως στρατηγική επιλογή την «εξαφάνιση» ενός επιτυχημένου ανώτατου ιδρύματος και την αντικατάστασή του από ένα νέο ακαδημαϊκό «υβρίδιο» θέλει ομολογουμένως επικοινωνιακό ταλέντο. Κάτι που, όπως έχει αποδειχθεί ώς σήμερα, ο υπουργός Παιδείας το διαθέτει. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, ένα ίδρυμα που προσέφερε μεταπτυχιακές σπουδές μόνο στα αγγλικά και μάλιστα είχε προαχθεί σε «σύμβουλο» όλων των ελληνικών πανεπιστημίων στη σχεδίαση αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων, δεν αναβαθμίζεται, όπως ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Πρωθυπουργού και τοπικών παραγόντων, αλλά μάλλον υποβαθμίζεται. Δεν γίνεται «νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο», αλλά αντιθέτως παύει να αποτελεί αυτόνομο πανεπιστήμιο. Η απόδειξη ακολουθεί την ανάλυση των αριθμών: με μόνο έξι μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) το Διεθνές Πανεπιστήμιο συγχωνεύεται με τρία ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας που απασχολούν περισσότερους από 200 συνολικά διδάσκοντες και θα έχει Διοικούσα Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι πρυτανικές Αρχές και των τριών Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (άρα θα πλειοψηφούν). Στην πραγματικότητα, το πρώην Διεθνές Πανεπιστήμιο θα αποτελεί μια σχολή μεταπτυχιακών σπουδών τριών ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας, με τα οποία κανένα από τα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής (ειδικά δε το Αριστοτέλειο) δεν δέχτηκε να συνεργαστεί, αν πρώτα δεν αξιολογηθούν.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ. Ετσι, η επιτυχημένη συγχώνευση που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες αποτελεί μάλλον μια αποτυχημένη προσπάθεια να απορροφηθούν τα ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας από τα μεγάλα πανεπιστήμια της περιοχής, όπως έγινε σε άλλες περιοχές της χώρας. Στα τρία ΤΕΙ με τα οποία συγχωνεύεται, όπως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, το Διεθνές Πανεπιστήμιο δίνει ό,τι «πολυτιμότερο» έχει: το όνομά του. Οπως λένε μάλιστα εκείνοι που είναι σε θέση να ξέρουν, το υπουργείο Παιδείας δεν ήθελε να επαναλάβει το αμφίβολο πείραμα της συγχώνευσης δύο Τεχνολογικών Ιδρυμάτων που απλά θα «βαφτίζονταν» πανεπιστήμιο, όπως έκανε στην Αττική με το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Χρειαζόταν κατ’ επέκταση ένα πανεπιστήμιο για να συγχωνευθεί μαζί τους. Στα παραπάνω δεν συμφώνησε ο πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, καθηγητής Κωνσταντίνος Γραμμένος, ο οποίος και δήλωσε στα «ΝΕΑ»: «Ο,τι είχα να πράξω στην Ελλάδα το έπραξα! Εξακολουθώ βεβαίως να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, τα οποία έχουν αυξηθεί, και παραμένω πλήρους απασχόλησης καθηγητής για 35 χρόνια». Ο Κωνσταντίνος Γραμμένος παραιτήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τη θέση του και η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον υπουργό Παιδείας. Οι φήμες αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου είχε εδώ και μήνες εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από τη θέση του, καθώς τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ιδρύματος είχαν αλλάξει εδώ και έναν χρόνο και στη συνεργασία τους δεν διαπίστωσε κοινό όραμα. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας έως σήμερα ήταν ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, ιδρύθηκε το 2005 και αποτέλεσε μια «φωτεινή» περίπτωση στα ακαδημαϊκά δεδομένα της χώρας, μικρού μεγέθους βέβαια αλλά οικονομικά ανεξάρτητο. Την είδηση της επικείμενης «εξαφάνισης» του ιδρύματος της χώρας έγραψαν πρώτα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 23 Νοεμβρίου του 2017 και ενώ εκείνη την περίοδο αναζητούνταν οδοί συνεργασίας των τριών ΤΕΙ της περιοχής με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, από το οποίο όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τέθηκαν προϋποθέσεις ποιότητας και ζητήθηκαν διαδικασίες αξιολόγησης. Οι συζητήσεις τελικά δεν προχώρησαν.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Τα παραπάνω, βέβαια, συνδέονται με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για ένα νέο εξεταστικό σύστημα στο οποίο ένα 20%-25% των φοιτητών θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις, με το απολυτήριό τους. Η μελέτη των αριθμών και οι «προσομοιώσεις» για το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί το 2020-21 δείχνουν ότι τα τμήματα μειωμένου ενδιαφέροντος και χαμηλής ζήτησης των Ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας (εκείνα δηλαδή που σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό της εκπαίδευσης θα έπρεπε να καταργηθούν) δεν φτάνουν το 25% που έχει άτυπα οριστεί. Κατ’ επέκταση, δημιουργούνται τώρα πανελλαδικά νέα τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, πολλά από τα οποία όμως είναι αμφίβολο αν δίνουν πτυχία που οδηγούν σε μια επιτυχημένη επαγγελματικά ζωή. Ετσι, με τη δημιουργία του νέου ιδρύματος στη Βόρεια Ελλάδα αυξάνονται τα τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης στην περιοχή κατά τουλάχιστον δέκα, οπότε θα υπάρχει και μεγαλύτερη προσφορά θέσεων στην επαρχία. Και όπως είναι γνωστό, η ελληνική οικογένεια υπολήπτεται μόνο τους πολίτες με πανεπιστημιακά πτυχία, ανεξαρτήτως του αν είναι ευτυχισμένοι ή έχουν δουλειά. Εδώ αναζητείται και ο λόγος που καταργούνται όλα τα ΤΕΙ της χώρας, παρότι τα καλά Τεχνολογικά Ιδρύματα είναι εκείνα που δίνουν πτυχία στους αποφοίτους τους με άμεση απορρόφηση από την αγορά εργασίας.

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ. Την ίδρυση του «νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας», με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τμήματα σε έξι πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Δράμα, Κατερίνη), ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια συνάντησης που είχε κατά την περίοδο των γιορτών με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη. Το νέο πανεπιστήμιο αποτελείται συνολικά από 32 τμήματα.