Εντυπωσιακή η ξενομανία που έχει κυριαρχήσει χρόνια ολόκληρα στο βρετανικό ποδόσφαιρο. Ειδικά στις ομάδες που οδηγούν την κούρσα, οι πάγκοι θυμίζουν πύργο της Βαβέλ. Απ’ όλα έχει ο μπαχτσές.

Εναν Γερμανό (τον Κλοπ στη Λίβερπουλ), δύο Ισπανούς (Γκουαρντιόλα σε Σίτι και Εμερι στην Αρσεναλ), έναν Ιταλό (Σάρι στην Τσέλσι), έναν Αργεντινό (Ποτσετίνο στη Λέστερ) και έναν Νορβηγό (τον Σόλσκιερ στη Γιουνάιτεντ).

Ολοι τους έκαναν… παρέλαση τούτες τις ημέρες που η μία αγωνιστική διαδεχόταν την άλλη στην Πρέμιερ Λιγκ και το αγγλικό ποδόσφαιρο μπήκε ως κυρίως πιάτο σε όλα τα σπίτια. Τι καταλάβαμε; Αφενός πως οι άγγλοι τεχνικοί είναι είδος εν ανεπαρκεία γιατί πολύ απλά έμειναν πίσω σε τεχνογνωσία όλα αυτά τα χρόνια και μόλις τώρα με τον Σάουθγκεϊτ επιχειρούν να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Αφετέρου ότι το πλέον κομβικό κομμάτι του Μαραθωνίου σε αυτό το τόσο γοητευτικό πρωτάθλημα είναι η περίοδος των γιορτών. Εκεί, ενδέχεται πριν από τα πρώτα παιχνίδια να είσαι στην κορυφή και στο φινάλε της περιόδου να σε έχουν ξεπεράσει αρκετοί ή να έχεις μείνει πίσω πολύ. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και με τις θέσεις της ουράς, οπότε δημιουργούνται άλλα δεδομένα στη μάχη της παραμονής.

Φέτος, το αγγλικό πρωτάθλημα κερδίζει ξανά πόντους ενδιαφέροντος, όπως συνέβη και προ διετίας με τη Λέστερ. Ολοι τότε δεν κοιτούσαν στο Νησί για να διαπιστώσουν αν θα αντέξουν οι Αλεπούδες; Ε, ακριβώς το ίδιο παρατηρείται τούτη τη σεζόν, με δεδομένο ότι άπαντες θέλουν να δουν αν η θρυλική Λίβερπουλ αντέξει στην πίεση και πανηγυρίσει τίτλο πρωταθλητή ύστερα από περίπου 30 χρόνια. Ναι, δεν είναι ίδιο μέγεθος και αλίμονο αν κάποιος υποστηρίξει κάτι τέτοιο – θα ήταν βλάσφημος. Αλλά το πρότζεκτ «Λίβερπουλ του Κλοπ» έχει το ενδιαφέρον του και λειτουργεί ως μαγνήτης για όλους. Αφήστε και το γεγονός ότι αρκετοί θέλουν να δουν αν ξεκολλήσουν οι Κόκκινοι από τα 18 πρωταθλήματα και πλησιάσουν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τα 20. Και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στην προ σερ Αλεξ εποχή η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική. Υστερα πήραν κεφάλι οι Κόκκινοι Διάβολοι σε μια αόρατη αλλά παράλληλα ξεχωριστή μονομαχία δύο κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης.

Αυτό, συνεπώς, το αγγλικό πρωτάθλημα, πολύ φυσιολογικά, συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων. Από μόνη της η μάχη για τον τίτλο αποτελεί διαφήμιση. Τα σχόλια που μονίμως εστιάζουν στη Λίβερπουλ, τόσο στην Ελλάδα όσο και παντού στον κόσμο, το επιβεβαιώνουν.