Εκανε αίσθηση αλλά μαθαίνω πως υπάρχει λόγος. Μιλώ για το χθεσινό tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη στα αγγλικά: «Το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται υπό πραγματική απειλή. Οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση Novartis κατονομάζονται δημοσίως και απειλούνται από κορυφαίο Υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο καταδικασμένος τρομοκράτης Κουφοντίνας, στην έκτη άδειά του από τη φυλακή, περιφέρεται στο κέντρο της Αθήνας. Οι επόμενες εκλογές δεν θα αφορούν μόνο την οικονομία, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία και την ποιότητά της», έγραψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και οι πηγές μου λένε πως είχε λόγο να το κάνει: κατ’ αρχάς χθες ο Κυριάκος βρέθηκε στη σύνοδο των Χριστιανοκοινωνιστών στη Γερμανία. Υπό αυτή την έννοια, ήθελε να τραβήξει την προσοχή των ξένων για τα τραγελαφικά που σημειώνονται στη χώρα μας από την κυβέρνηση και που κάνουν πολλούς να ανησυχούν για το πού πάει η Δημοκρατία και τι πλήγμα έχουν υποστεί οι θεσμοί, όπως η Δικαιοσύνη και με αφορμή το φιάσκο Νovartis.

Διαφοροποίηση

Στο ίδιο θέμα, αίσθηση επίσης έκανε χθες η ηχηρή διαφοροποίηση της Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά που φάνηκε να μη συμφωνεί με την πολάκεια λογική στοχοποίησης των δικαστών και των θεσμών: «Δεν συμφωνώ με αυτά που είπε ο Πολάκης, με τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Αυτά γίνονταν και γίνονται δυστυχώς… Η Δικαιοσύνη έχει πολλή δουλειά, το καταλαβαίνω, έχει μεγάλες υποθέσεις με τις οποίες πρέπει να ασχοληθεί, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα», δήλωσε η υφυπουργός Αμυνας σε συνέντευξή της, ενώ αναφέρθηκε και στα του τρομοκράτη Κουφοντίνα λέγοντας πως «καλώς ή κακώς ο Κουφοντίνας αξιοποιεί έναν νόμο του κράτους, για μένα κακώς. Προφανώς και είναι προκλητικό» – μετά την αδιανόητη εικόνα περιπάτου του ισοβίτη στο κέντρο της Αθήνας.

Πρώτο βήμα

Αν και με λίγη καθυστέρηση, αναμένεται στις 10 Ιανουαρίου να ανακοινωθούν όπως σας είχα πει 30 γυναίκες, οι οποίες για πρώτη φορά κάνουν το βήμα στην πολιτική σκηνή της χώρας, με τη Νέα Δημοκρατία δε. Ανάμεσα στα ονόματα που βρίσκονται στα γραφεία της Πειραιώς είναι η δικηγόρος Σοφία Νικολάου που κατεβαίνει στην Α’ Αθήνας, το μέλος του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου Μαρία Καλαγιά στην Α’ Πειραιά, η γιατρός Φανή Πατρή στην Πιερία, η δικηγόρος Σοφία Τόλια στην Καρδίτσα, η δικηγόρος Ιωάννα Καλαντζάκου στη Β’ Αθήνας, η Κατερίνα Πατσογιάννη στη Μαγνησία.

Προκλήσεις

Με δύο νέες υπερπτήσεις σε Φαρμακονήσι και Παναγιά από τουρκικά F-16 ξεκίνησε το 2019. Αλλά όπως φαίνεται όχι τυχαία. Θυμίζω ότι το μπαράζ υπερπτήσεων στα τέλη Δεκεμβρίου έγινε έπειτα από τις επισκέψεις του Πάνου Καμμένου σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου και τις εμπρηστικές δηλώσεις του κατά της Τουρκίας που έκανε από εκεί. Σχεδόν έπειτα από κάθε λεονταρισμό ακολουθούσε και μία υπερπτήση. Κάτι τέτοιο έγινε και το τελευταίο 24ωρο. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τον Καμμένο «κακομαθημένο παιδί» και προειδοποίησε προκλητικά πως η χώρα μας πρέπει να το προσέξει για να μην προκληθεί ατύχημα. Ο Καμμένος τουίταρε ειρωνικά «ευχαριστώ για τις απειλές» και «δεν σας φοβάται κανείς πια». Επειτα από λίγες ώρες ακολούθησαν οι υπερπτήσεις…

Η Πατούλη έκανε πίσω

Και εκεί που το Μαρούσι κόντευε να γίνει άνω – κάτω, η Μαρίνα Πατούλη ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει τη δημαρχία της πόλης. Η σύζυγος του υποψήφιου περιφερειάρχη δήλωσε πως «σε όλη της τη διαδρομή είχε τρεις βασικές προτεραιότητες: το καλό της πόλης, τη στήριξη της οικογένειάς της και την ενότητα της παράταξης από την οποία προέρχεται», τονίζοντας πως ελπίζει «όλοι να δείξουν την ίδια ενωτική διάθεση». Ετσι, ασυνήθιστα λιτά και απέριττα, οι ενδοοικογενειακές τριβές (παραταξιακές και μη) τελείωσαν και το ζεύγος θα στηρίξει τον εκλεκτό της ΝΔ Θεόδωρο Αμπατζόγλου.

Νέα δεδομένα για την Κύπρο

Σας έχω σήμερα ρεπορτάζ από Κύπρο. Οι πηγές μου, που έχουν άριστη γνώση των γεγονότων, λένε πως το έτος που μπήκε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι κρίσιμο για το Κυπριακό. Αφενός η Λουτ αναμένεται να πιάσει δουλειά σύντομα, βάζοντας στο τραπέζι τους περιβόητους όρους αναφοράς (την ατζέντα της διαπραγμάτευσης δηλαδή), ενώ υπάρχουν προσδοκίες για πιο «δυναμικές πρωτοβουλίες» από πλευράς Γκουτέρες. Δεν αποκλείεται – λένε – να πάμε σε νέα πενταμερή, τύπου Κραν Μοντανά. Τα δε σημαντικά σημεία για το πώς θα κυλήσει το πράγμα είναι το φυσικό αέριο και τι θα βρεθεί, κυρίως στο τεμάχιο 10 από την Exxon. Είναι επίσης ο αγωγός Εastmed και αν θα υπάρξει πολιτική απόφαση με υπογραφές για υλοποίηση. Οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ (που αναθερμαίνονται μετά την αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία) και οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει βάλει μπλόκο δυο-τρεις φορές σε ενδεχόμενο επίλυσης, είτε φανερά είτε παρασκηνιακά – μου λένε. Αν η Τουρκία νιώσει απομονωμένη από τα ενεργειακά, πολύ πιθανό να προκαλέσει νέα επεισόδια σε ΑΟΖ. Ειδικά αν φέρει το τρυπάνι σε πολύ «τρανταχτό» σημείο για δικές της παράνομες γεωτρήσεις ή αν εμποδίσει ξανά κάποια εταιρεία. Ωστόσο, ο Αναστασιάδης έχει μείνει μόνος του στη διαπραγμάτευση. Το ΑΚΕΛ έχει αποχωρήσει από την ομάδα διαπραγμάτευσης…