Στη… μαύρη τρύπα της Novartis, την οποία η ίδια άνοιξε για τους πολιτικούς της αντιπάλους, πέφτει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατά τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ που θεωρούν ότι ένα μείζον ιατρικό σκάνδαλο δεν καταλήγει απλώς σε φιάσκο, αλλά εξελίσσεται σε σκάνδαλο δημοκρατίας. Εξάλλου για την αντιπολίτευση τώρα ξεδιπλώνεται σε όλη του τη διάσταση και όσο πλησιάζουμε στον χρόνο των εκλογών το κυβερνητικό σχέδιο για την πλήρη «εργαλειοποίηση» της Δικαιοσύνης στη γραμμή του δόγματος Πολάκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει ξανά τις εκλογές εάν βάλει μερικούς στη φυλακή. Το σκάνδαλο Novartis, «το μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» όπως είχε πει πριν από μήνες έξω από την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, απλώς αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο για την προώθηση του κυβερνητικού σχεδίου κατά την αντιπολίτευση. Μόνο που αυτή η επιχείρηση γυρίζει μπούμερανγκ, όπως λένε κεντρικά στελέχη της αντιπολίτευσης, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης χθες ανέδειξε το μείζον θεσμικό ζήτημα που προκύπτει με την αναφορά του περί πρωτοφανούς υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών. Εχει σημασία πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε χθες σε πανστρατιά τις δημοκρατικές δυνάμεις:
«Οσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες συνιστούν πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών και απειλούν ευθέως τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας. Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο Πρωθυπουργός να τον καλύπτει. Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου να χαρακτηρίζεται από τη Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει», δήλωσε ενώ συμπλήρωσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών μας. Και καλώ τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν. Καλώ, τέλος, όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης». Είχε προηγηθεί η κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη που προχώρησε, όπως επικρίθηκε έντονα από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, σε μια πρωτοφανή, ωμή παρέμβαση κατά της Δικαιοσύνης, στοχοποιώντας δικαστικούς λειτουργούς που τους εγκάλεσε για αδράνεια.
Παράλληλα, η ευκαιρία που αναζητούσε η αντιπολίτευση ήρθε με τις πρόσφατες καταγγελίες και στα «ΝΕΑ» του αναπληρωτή κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη ότι τον πίεζαν να ενοχοποιήσει τους Αντώνη Σαμαρά, Αδωνη Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα. Η σύγκρουση μόλις ξεκίνησε και θα φανεί στην πορεία πώς θα εξελιχθεί το σκάνδαλο. Εάν όλα όσα έχει καταγγείλει ο Μανιαδάκης για τις πιέσεις που δέχθηκε ευσταθούν, τότε προκύπτει πολύ σοβαρό πολιτικό και δικαστικό ζήτημα. Και αυτό διότι αμφισβητούνται πλέον και οι υπόλοιποι προστατευόμενοι μάρτυρες πάνω στους οποίους στηρίζεται το κατηγορητήριο κατά των 10 πολιτικών προσώπων και παράλληλα δίνεται το ισχυρό επιχείρημα στην αντιπολίτευση ότι όλη η υπόθεση ήταν μια πολιτικο-δικαστική συμπαιγνία με στόχο να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Επί της ουσίας όμως έδειξε και το επίπεδο της πολιτικής σύγκρουσης, που αναμένεται ιδιαίτερα σφοδρή, στον δρόμο προς τις εκλογές με τις διάφορες υποθέσεις – σκάνδαλα να αποτελούν το κεντρικό θέμα. Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της και επισήμως αποστασιοποιείται από όσα διαδραματίζονται και απλώς επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της εισαγγελέως Κατά της Διαφθοράς να λειτουργήσει με τον τρόπο που οφείλει σύμφωνα με τον νόμο. Παράλληλα, αυτό που μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι να αφεθεί η Εισαγγελία απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της, ώστε να μπορέσει να διαλευκανθεί ένα σκάνδαλο τεράστιων διαστάσεων, που δεν μπορεί παρά να έχει και πολιτικές απολήξεις, καθώς είναι δεδομένο ότι η εταιρεία λειτουργούσε με τρόπους οι οποίοι κινούνταν πέραν των ορίων του νόμου για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.
ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. Σε αυτό το κλίμα, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού χθες επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις του και υποστηρίζει ότι με την περίπτωση Μανιαδάκη – αν και δεν τον αναφέρει ονομαστικά – αποφεύχθηκε στο παρά πέντε νέος «Χριστοφοράκος» και πιθανόν επανάληψη της ατιμωρησίας όπως στην υπόθεση Siemens.