Ο ελληνικός αθλητισμός κατευθύνεται ανατολικά το 2019. Στο ημερολόγιο της νέας χρονιάς έχουν «κυκλωθεί» ο Αραβικός Κόλπος, η Νότια Κορέα, η Κίνα, καθώς εκεί έχουν κλειστεί μερικά από τα σημαντικότερα ραντεβού.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως μένει πίσω η Ευρώπη. Το αθλητικό καρνέ είναι γεμάτο από σημαντικές συναντήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπου η προσπάθεια για διακρίσεις θα συνεχιστεί με ακόμα πιο μεγάλη διάθεση. Βλέπετε, οι συνεχόμενες όχι μόνο δεν δημιουργούν κορεσμό, αλλά, αντίθετα, ανοίγουν ακόμα περισσότερο την όρεξη.

Πάμε ανατολικά λοιπόν: τον Ιούλιο (12-27), είναι προγραμματισμένο στη Νότια Κορέα το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου. Η πόλη Γκουανκτσού, έκτη μεγαλύτερη της χώρας, θα φιλοξενήσει τα κορυφαία ονόματα της κολύμβησης, των καταδύσεων και της συγχρονισμένης, αλλά και τις σημαντικότερες δυνάμεις στο πόλο, σε άνδρες και γυναίκες.

Κι εδώ εμπλέκεται φυσικά και η Ελλάδα. Τόσο η Εθνική Ανδρών όσο και η αντίστοιχη των Γυναικών συγκαταλέγονται στις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος. Ας μην ξεχνάμε ότι οι άνδρες έχουν κατακτήσει σε πρόσφατες διοργανώσεις δύο χάλκινα μετάλλια, ενώ και οι γυναίκες έχουν αναδειχθεί παγκόσμιες πρωταθλήτριες το 2011 στην Κίνα. Οσο για την κολύμβηση, μία διάκριση από τον Απόστολο Χρήστου ή τον Κριστιάν Γκολομέεβ δεν θα αποτελούσε καμία έκπληξη, με βάση τα δείγματα γραφής του 2018.

Στίβος και μπάσκετ

Στο τέλος του καλοκαιριού αναλαμβάνει μία δύσκολη αποστολή η εθνική ομάδα μπάσκετ στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα φιλοξενηθεί στην Κίνα (31/8-15/9). Η ελληνική ομάδα έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση και λεπτομέρειες (πόλη, αντίπαλοι) θα γίνουν γνωστές στις 16/3, όταν θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των ομίλων. Προς το παρόν, τα σχέδια είναι επί χάρτου, αλλά η πίστη για μία πολύ καλή πορεία είναι μεγάλη. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει ξεκαθαρίσει πως θα είναι παρών στην Κίνα και αναμένεται να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Είναι ώρα η Εθνική να επιστρέψει στα μετάλλια, εκεί δηλαδή όπου ανήκει.

Σειρά έχουν τα παιδιά του στίβου. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στην Ντόχα (27/8-6/10) και όλη η παρέα από την αρχή του 2019 «βλέπει» τη διοργάνωση στον Αραβικό Κόλπο. Κατερίνα Στεφανίδη, Βούλα Παπαχρήστου, Κώστας Φιλιππίδης, αλλά και ο Μίλτος Τεντόγλου που «συστήθηκε» για τα καλά στους φίλους του στίβου με το χρυσό μετάλλιο στο μήκος, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, θα ετοιμαστούν για νέες διακρίσεις.

Γυμναστική,

σκοποβολή, τένις

Φυσικά το ενδιαφέρον εντοπίζεται και σε άλλες διοργανώσεις. Ο Λευτέρης Πετρούνιας έχει μπροστά του το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης στη Στουτγάρδη, μέσω του οποίου θα ταξιδέψει το 2020 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Η Αννα Κορακάκη τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (πιστόλι 10 μ. και 25 μ.) σε Οσιγεκ και Μπολόνια, ενώ οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες στο Μινσκ της Λευκορωσίας (14-30/6) ενδιαφέρουν ιδιαίτερα πολλά παιδιά από αρκετά αθλήματα. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τις προσπάθειες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη να παραμείνουν στις υψηλές θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις.