Οσοι έχουν παρακολουθήσει τη δουλειά που έκανε ο Γιώργος Δώνης σε όλες τις ομάδες όπου εργάστηκε, γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν προπονητή ο οποίος θέλει συγκεκριμένα πράγματα από τις ομάδες του. Και δουλεύει πολύ για να τα καταφέρει. Εχουν υπάρξει προετοιμασίες όπου μια προπόνηση μπορεί να είχε διάρκεια ακόμα και μιας ώρας παραπάνω από το προκαθορισμένο ώστε ο Δώνης να δει την τελειότητα σε ένα συγκεκριμένο πλάνο που δούλευε.

Ενα από αυτά που θέλει να βλέπει και το οποίο προσπαθούν – όχι πάντα επιτυχημένα – να εκτελέσουν οι ποδοσφαιριστές του είναι να χτίζουν την επίθεση από την αμυντική γραμμή, με κοντινή πάσα του τερματοφύλακα είτε προς τους στόπερ, είτε προς τον αμυντικό χαφ που έρχεται και μπαίνει ανάμεσά τους για να πάρει την πρώτη μπάλα.

Είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα των ομάδων του Δώνη, ο οποίος στην επιθετική ανάπτυξη θέλει να βλέπει αρκετό παιχνίδι από τα άκρα, θέλει από την ομάδα του να έχει την κατοχή της μπάλας και να κυριαρχεί στο γήπεδο. Οπως φυσικά και να μπαίνει στην αντίπαλη περιοχή απειλώντας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και φέρνοντας πολλούς παίκτες απέναντι στον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Ο Γιόχανσον

Ο Δώνης βλέπει έως τώρα να πετυχαίνει το πλάνο του σε πολύ μεγάλο βαθμό όσον αφορά το μεσοεπιθετικό σκέλος. Ο δικός του Παναθηναϊκός σε αυτόν τον πρώτο γύρο που έχουμε διανύσει, έχει πάρει γκολ από δέκα ποδοσφαιριστές. Και έχει σκοράρει σχεδόν με κάθε τρόπο.

Το πιο σημαντικό; Το γεγονός πως παίκτες που δεν είχαν το γκολ στο ρεπερτόριό τους εμφανίζονται φέτος αποτελεσματικοί. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ματίας Γιόχανσον. Ο σουηδός μπακ έχει σημειώσει έως τώρα τέσσερα γκολ και το έχει κάνει με διαφορετικούς τρόπους. Είτε με ατομικές ενέργειες, όπως στη Λάρισα, είτε μπαίνοντας κάθετα στην περιοχή και παίζοντας το ένα-δύο με κάποιον συμπαίκτη του, είτε με κούρσα πολλών μέτρων και κάθετη πάσα που τον βρίσκει στην κίνηση. Το σημαντικό είναι πως ο Γιόχανσον, όπως και ο Ινσούα, βρίσκονται συχνά κοντά στην αντίπαλη περιοχή και αυτό είναι ένα στοιχείο που έχει δώσει φέτος ο Δώνης. Η επιθετικότητα των μπακ της ομάδας, κάτι που δεν υπήρχε την περσινή σεζόν σχεδόν καθόλου.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως και ο Ινσούα έχει έως τώρα στη σεζόν ένα γκολ και μία ασίστ, ενώ ήδη έχει οκτώ τελικές προσπάθειες, τη στιγμή που πέρυσι ολοκλήρωσε τη σεζόν με 13. Και ο Αργεντινός είναι αναγεννημένος στο νέο στυλ που θέλει να δώσει ο Δώνης στον τρόπο λειτουργίας των άκρων του Παναθηναϊκού.

Εκτός από τους δύο μπακ του, ο Παναθηναϊκός έχει βρει γκολ έως τώρα από τους Μακέντα (5), Χατζηγιοβάνη (3), Χατζηθεοδωρίδη (2), Μπουζούκη (2), Κουρμπέλη (2), Κάτσε (2), Καμπετσή (1) και Εμμανουηλίδη (1), ενώ στο Κύπελλο έχει σκοράρει και ο Βέργος.

Εντεκα ποδοσφαιριστές συνολικά στη σεζόν έχουν βρει δίχτυα, με τον Κουρμπέλη να έχει ισοφαρίσει το… ρεκόρ καριέρας. Η μοναδική σεζόν που είχε σκοράρει ξανά ήταν το 2014-15 με τον Αστέρα Τρίπολης, όταν είχε σημειώσει δύο τέρματα, όσα έχει σημειώσει ήδη φέτος.

Οι τελικές

Το εντυπωσιακό, ωστόσο, στην περίπτωση του αρχηγού του Παναθηναϊκού είναι οι τελικές προσπάθειες. Σε 13 ματς έχει 11 τελικές προσπάθειες, ενώ όλα τα προηγούμενα επτά χρόνια που αγωνίστηκε στη Σούπερ Λίγκα με Παναθηναϊκό και Αστέρα Τρίπολης οι τελικές προσπάθειες ήταν 7-7-5-9-5-5-4. Ακόμα ένα δείγμα πως ο Παναθηναϊκός του Δώνη φέρνει κοντά στην αντίπαλη περιοχή και τους παίκτες από την «πίσω γραμμή» προκειμένου να απειλεί την αντίπαλη εστία.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Κάτσε, ο οποίος με αρκετά μικρότερο έως τώρα χρόνο συμμετοχής έχει δύο γκολ, δύο ασίστ και 11 τελικές προσπάθειες προς την αντίπαλη εστία. Ο Αλβανός, φυσικά, είναι διαφορετική περίπτωση, αφού δοκιμάζει συχνά το πόδι του από μέση και μακρινή απόσταση και έχει άλλα χαρακτηριστικά σε σχέση με τον Δημήτρη Κουρμπέλη.

Γενικά ο Δώνης ζητεί από τους ποδοσφαιριστές του να μη φοβούνται να σουτάρουν και να δοκιμάζουν να απειλήσουν από μακριά. Κι έχει δικαιωθεί απ’ αυτό. Ο Μπουζούκης έχει σκοράρει με δύο σουτ έξω από την περιοχή με Ξάνθη και Λαμία, ο Χατζηθεοδωρίδης σημείωσε γκολ νίκης απέναντι στον Πανιώνιο με σουτ από μακρινή απόσταση, ο Κάτσε σκόραρε ένα καταπληκτικό γκολ από 25 μέτρα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.