Από το 2013, όταν η ΑΕΚ άρχισε από το μηδέν την ανοικοδόμηση του club με στόχο την επιστροφή από τις χαμηλές κατηγορίες στη φυσική του θέση, η ανάπτυξη των ακαδημιών του συλλόγου αποτέλεσε βασικό αντικείμενο της κιτρινόμαυρης ατζέντας. Η Ενωση επιχείρησε να κάνει και στα τμήματα υποδομής ένα restart, προκειμένου να μπορέσει σταδιακά να βγάλει ποδοσφαιριστές που θα στελεχώσουν την πρώτη ομάδα.

Η διοίκηση της Ενωσης ανέθεσε στον Ακη Ζήκο το εν λόγω κομμάτι, εκτιμώντας πως οι παραστάσεις του από το πρωτάθλημα της Γαλλίας θα μπορούσαν να ωφελήσουν την ΑΕΚ, έτσι ώστε να βαδίσει σε αυτά τα χνάρια. Στο πλευρό του παλαίμαχου άσου βρέθηκε τότε ο Μιχάλης Μητροτάσιος, που ανέλαβε το πόστο του τεχνικού διευθυντή των ακαδημιών, αλλά και στελέχη όπως ο αθλητίατρος Eρικ Μπουράκι. Παρότι το εν λόγω πρότζεκτ στηρίχθηκε από τη διοίκηση του Δικεφάλου, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Προς το τέλος του 2015 ο Ακης Ζήκος αποτέλεσε παρελθόν από τα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ, με αφορμή για την απομάκρυνσή του από την ομάδα να είναι, σύμφωνα με τα τότε ρεπορτάζ, η διαφορά φιλοσοφίας σε λειτουργικά ζητήματα με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Που εκείνη την περίοδο είχε έναν αρκετά συγκεντρωτικό ρόλο στην Ενωση.

Η επιλογή των ιθυνόντων της ΑΕΚ ήταν να συνεχιστεί το πλάνο που τέθηκε σε εφαρμογή το 2013, με τον Μιχάλη Μητροτάσιο να έχει αναβαθμισμένο πόστο. Η Ενωση πορεύτηκε έτσι για περίπου μία διετία, αλλάζοντας σε αυτό το διάστημα αρκετά στελέχη στις ακαδημίες της. Παλιές δόξες της ομάδας όπως ο Νίκος Γεωργέας, ο Ηλίας Ατματσίδης, ο Χρυσόστομος Μιχαηλίδης εντάχθηκαν στα τμήματα υποδομής, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουν στους εκκολαπτόμενους άσους τη γνώση τους αλλά και το…. DNA της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ είχε αρχίσει ήδη να επενδύει και στο κομμάτι των εγκαταστάσεων, με τη διοίκηση της ομάδας να εξασφαλίζει για τις ακαδημίες ένα γήπεδο με πλαστικό χλοοτάπητα και ένα με γρασίδι. Καθώς και ένα μίνι βαν για τη μετακίνηση των ομάδων. Ωστόσο, παρότι φαινόταν πως η Ενωση βαδίζει στον σωστό δρόμο, οι ακαδημίες του Δικεφάλου συνέχισαν να έχουν προβληματική λειτουργία. Κυρίως σε επίπεδο αποτελεσμάτων και εξέλιξης παικτών.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να διευρύνει τους ορίζοντές της και το σκάουτινγκ της σε επίπεδο μικρών ομάδων, ιδρύοντας το δικό της δίκτυο ακαδημιών. Ομάδες από όλη τη χώρα ξεκίνησαν συνεργασίες με τους Κιτρινόμαυρους, προκειμένου να αποτελέσουν τις «δεξαμενές» από τις οποίες θα αντλούσε η ΑΕΚ ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Κάτι που στην πράξη δεν απέδωσε, αφού από το 2013 μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια περίπτωση ποδοσφαιριστή που να έφτασε στην πρώτη ομάδα ή έστω προ των πυλών αυτής, μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Για να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στις ακαδημίες της ΑΕΚ και στον τρόπο λειτουργίας τους, χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2017. Τον Μάρτιο του συγκεκριμένου έτους και έπειτα από επαφές που κράτησαν για περισσότερους από δύο μήνες, ο Γρηγόρης Σαράντης αποφασίζει να εμπλακεί με την Ενωση και να αναλάβει τα τμήματα υποδομής. Μιλάμε για μια συνεργασία των ακαδημιών της ΠΑΕ, μιας και πλέον υπήρξε διαχωρισμός τους και διαφορετικό διοικητικό καθεστώς.

Ο Ενωσίτης επιχειρηματίας πήρε πάνω του το πρότζεκτ των ακαδημιών, ξεκινώντας άμεσα μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Με βασικότερη την απομάκρυνση του Μητροτάσιου και την επιστροφή του Ακη Ζήκου. Τον οποίο πλαισίωσε με τον Γιάννη Σαμαρά, που είχε δώσει ήδη τα διαπιστευτήριά του από την πορεία του στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού.

Ο Σαράντης προχώρησε σε επέκταση των εγκαταστάσεων των ακαδημιών της ΑΕΚ, εξασφαλίζοντας επιπλέον χώρους στα Σπάτα για την κατασκευή γηπέδων. Ενώ ξεκίνησε άμεσα τις επαφές για τη δημιουργία ξενώνων μέσα στο προπονητικό του Δικεφάλου, ώστε να στεγάζονται εκεί οι νεαροί ποδοσφαιριστές των Κιτρινόμαυρων.

Το παραπάνω πρότζεκτ που έμοιαζε και εξακολουθεί να μοιάζει ελπιδοφόρο, μπήκε πάντως πρόσφατα για πρώτη φορά σε… κρίση. Καθώς ο Ακης Ζήκος αποτέλεσε για δεύτερη φορά παρελθόν από τις ακαδημίες της Ενωσης, έπειτα από απόφαση του Γρηγόρη Σαράντη. Που έκρινε πως το πρότζεκτ πάνω στο οποίο έχει επενδύσει πρέπει να γυρίσει σελίδα και να υπάρξει νέος επικεφαλής.

Οι προσωρινοί αντικαταστάτες

Προσωρινοί αντικαταστάτες του Ακη Ζήκου στη θέση του επικεφαλής των ακαδημιών της ΑΕΚ θα είναι οι Νίκος Γεωργέας και Σταύρος Λέτσας. Εχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του Γρηγόρη Σαράντη και αναμένεται να παραμείνουν στα πόστα των προπονητών, που είχαν μέχρι πρότινος, και μετά την έλευση του προσώπου που θα αντικαταστήσει και επίσημα τον «Μονεγάσκο».