Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η ίδια η Ευρωλίγκα σε παιχνίδια σαν το αποψινό ντέρμπι στο ΣΕΦ (21.00 – Novasports 1) τους προσδίδει στην παρουσίασή της τον πιο σημαντικό χαρακτήρα. Τις περισσότερες φορές τις συναντήσεις Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού τις τοποθετεί πάνω ακόμα και από τα αντίστοιχα clasico μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα.

Είναι το απόλυτο ντέρμπι της Ευρωλίγκας και πλέον αποδέχονται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη ότι ξεχωρίζει τόσο από τα αντίστοιχα ισπανικά (περισσότερο για Ρεάλ – Μπαρτσελόνα εννοείται) όσο και από τα τουρκικά (για το Εφές – Φενέρ που είναι το σημαντικότερο), ενώ η μοσχοβίτικη κόντρα ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Χίμκι δεν μπαίνει καν στην εξίσωση.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ θα έχει την ευκαιρία απόψε να βρεθεί απέναντι σε έναν τεχνικό θρύλο του κολεγιακού μπάσκετ, τον οποίο σέβεται ιδιαίτερα, ενώ μπορεί κανείς να πει ότι έχουν και την ίδια φιλοσοφία, τουλάχιστον όσον αφορά την πιεστική άμυνα που αρέσκονται και οι δύο να παίζουν. Θα είναι σίγουρα (όσο και αν για τον τεχνικό του Παναθηναϊκού είναι ακόμα πολύ πρόωρο το πρώτο του ντέρμπι) μια ενδιαφέρουσα μονομαχία των πάγκων από το πώς θα διαχειριστούν οι δύο προπονητές τα όπλα τους.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει πάρει το βάπτισμα του πυρός σε ντέρμπι Αιωνίων αντιμετωπίζοντας δις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μάλιστα τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες τόσο για την Ευρωλίγκα (93-80) όσο και για το πρωτάθλημα (79-70). Οι οποίες τον ενόχλησαν κυρίως με τον τρόπο που ήρθαν, ιδιαίτερα στο παιχνίδι της Ευρωλίγκας, όπου οι Πειραιώτες, αν και άγγιξαν το άριστα, προηγήθηκαν μόλις με επτά πόντους (48-41).

Σε ένα πρώτο εικοσάλεπτο όπου οι Ερυθρόλευκοι είχαν 13 ασίστ (7 είχαν οι Σπανούλης και Ουίλιαμς – Γκος μαζί) και 6/12 τρίποντα, την ίδια ώρα που είχαν αποδιοργανώσει τον Νικ Καλάθη και μαζί τη δημιουργία των γηπεδούχων (μόλις δύο ασίστ σε ολόκληρο το πρώτο εικοσάλεπτο).

Αυτό το ημίχρονο σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θέλει να δει απόψε ο αμερικανοϊσραηλινός κόουτς από τους παίκτες του, ποντάροντας βασικά σε δύο πράγματα.

Ο παράγοντας «έδρα»

Αφενός στο ότι τώρα το παιχνίδι διεξάγεται στην έδρα του Ολυμπιακού, αφετέρου ότι οι νέοι ξένοι παίκτες του (Ζαν ΛεΝτέι, Νάιτζελ Ουίλιαμς – Γκος, Γιάνις Τίμα και Αξελ Τουπάν) που τότε μπήκαν «άβγαλτοι» τελείως σε ένα ντέρμπι Αιωνίων, πλέον έχουν πάρει μια γεύση.

Ο Ουίλιαμς – Γκος, για παράδειγμα, είχε χαθεί εντελώς στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΛεΝτέι ήταν σε άλλο γήπεδο (αντίθετα βελτιώθηκε αισθητά λίγες μέρες αργότερα στον αγώνα του πρωταθλήματος, όπου ήταν ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του παρά την ήττα), ενώ και ο Τουπάν δεν είχε κάνει αισθητή την παρουσία του.

Επίσης ο κόουτς του Ολυμπιακού παραδέχτηκε ότι ίσως μπορούσε να χρησιμοποιήσει περισσότερο τον Μάντζαρη, δεδομένου ότι δεν είχε σε εκείνο το παιχνίδι τον τραυματία Στρέλνιεκς (μεγάλη απώλεια) και οι Ουίλιαμς – Γκος και Σπανούλης μπλόκαραν στο δεύτερο ημίχρονο.

Τότε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είχε κάνει μεγάλη εμφάνιση και περιόρισε αισθητά στην άμυνα τον αρχηγό του Ολυμπιακού που πάντως εδώ και ένα με ενάμιση μήνα έχει μπει στον «ρόλο» που θέλει ο προπονητής του και δεν χρειάζεται να «σκοτώνεται» για κάθε σουτ ή να κρέμεται μόνο από αυτόν η ομάδα επιθετικά.

Είναι σαφώς μεγάλο «συν» για τον Μπλατ ότι σε αυτό το ντέρμπι θα έχει τον Στρέλνιεκς, ενώ από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός θα ξέρει τελευταία στιγμή για τον Λάνγκφορντ, ο οποίος όμως, και να παίξει, θα έχει χάσει αρκετές προπονήσεις λόγω του προβλήματος που τον ταλαιπώρησε με τη θλάση στους προσαγωγούς.

Οσον αφορά την άμυνα του Ολυμπιακού, στο ντέρμπι της Ευρωλίγκας στο ΟΑΚΑ ήταν από… βούτυρο, με αποτέλεσμα όταν ο Παναθηναϊκός επιστράτευσε τη δική του σκληρή άμυνα στο δεύτερο μέρος, να έχει κάνει ένα εντυπωσιακό σερί 30-11 σε δέκα λεπτά (από το 19ο έως και το 29ο λεπτό) κρίνοντας σε μεγάλο βαθμό τη νίκη εκεί.

Ο Μπλατ θέλει να δει από τους παίκτες του να βγάζουν ενέργεια και δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και στο περιστατικό με τον Μιλουτίνοφ στον αγώνα με το Περιστέρι, όπου ο Σέρβος βγήκε από τα ρούχα του από κάποια διαιτητική απόφαση, ο κόουτς τού έκανε δριμύτατη παρατήρηση και για μία ακόμα φορά υπενθύμισε στους παίκτες του ότι θέλει ό,τι… στραβό τούς ενοχλεί κατά τη διάρκεια του αγώνα να το μετατρέπουν σε θετική ενέργεια προς όφελος του συνόλου.

Πίεση

Περιμένει ότι τα γκαρντ της ομάδας του θα δεχτούν (εκ νέου) μεγάλη πίεση από τους αντιπάλους τους και γι’ αυτό θα επιχειρήσει να αλλάζει όποτε χρειάζεται δίδυμα μοιράζοντας ανάλογα τον χρόνο (και με βάση την εικόνα του κάθε παίκτη του) σε Σπανούλη, Μάντζαρη, Ουίλιαμς – Γκος και Στρέλνιεκς.

Ελπίζει να πάρει κάτι στην άμυνα και από τον Τίμα, ενώ ειδικό ρόλο θα έχουν Τουπάν και ΛεΝτέι, αφενός στην άμυνα για να μαρκάρουν και πιο ψηλά, αφετέρου στην επίθεση προσπαθώντας να φθείρουν με φάουλ τους αντιπάλους τους.

Ιδιαίτερα ο δεύτερος θα πρέπει να δώσει σημαντικές βοήθειες στον Μιλουτίνοφ που θα τραβήξει το μεγάλο βάρος κάτω από τη ρακέτα.

Το φιάσκο της περασμένης εβδομάδας στην Πόλη (ήττα από την ουραγό και αποκλεισμένη Νταρουσάφακα) απλά έβαλε έξτρα πίεση στον Ολυμπιακό για απόψε.

Οι Ερυθρόλευκοι είναι συνηθισμένοι να κλωτσάνε την καρδάρα με το γάλα που έχουν μαζέψει, αλλά αν το κάνουν και απόψε, θα είναι άξιοι της μοίρας τους.