Ο τελευταίος (θε)άνθρωπος που έκανε θαύματα γεννήθηκε πριν από 2019 χρόνια και αυτό ο Ρικ Πιτίνο το ξέρει καλά: το ξέρει τόσο καλά, που ούτε θαύματα υποσχέθηκε, ούτε έταξε λαγούς με πετραχήλια! Μετά το ντεμπούτο του κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον αγώνα με τον Προμηθέα στην Πάτρα ο αμερικανός προπονητής παίρνει σήμερα το βάπτισμα του πυρός στα ντέρμπι των «αιωνίων», που (δεν) αποτελούν μια terra incognita στον βίο του: ναι μεν θα κοουτσάρει για πρώτη φορά στο ελληνικό clasico, αλλά είναι μπαρουτοκαπνισμένος σε αγώνες με ειδικό βάρος, ιδιάζουσες συνθήκες, μεγάλη… ατμοσφαιρική πίεση και έντονη αντιπαράθεση, τόσο στο ΝCAA όσο και στο ΝΒΑ.

Είναι κιόλας γέννημα θρέμμα της Νέας Υόρκης και τυγχάνει σήμερα να βρίσκει απέναντί του έναν Βοστωνέζο, οπότε είναι σίγουρο πως θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι!

Ο πολύς Πιτίνο φημίζεται για τις αμυντικές ευρεσιτεχνίες του και δη για την περιβόητη match up press την οποία επινόησε και χρησιμοποίησε ως άρμα μάχης στην καριέρα του και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να τη δοκιμάσει απόψε κόντρα στον Ολυμπιακό…

Αλλά αυτές τις προϋποθέσεις δεν τις βλέπει να πληρούνται ακόμη – μολονότι προπονεί τον Ολυμπιακό εδώ και τέσσερις μήνες – ούτε ο Ντέιβιντ Μπλατ σε ό,τι αφορά τις δικές του σπεσιαλιτέ (άμυνα ζώνης match up και Princeton offense) και γι’ αυτό κιόλας χρησιμοποιεί αποσπασματικά κάποια κομμάτια τους, πόσω μάλλον ο Πιτίνο ο οποίος δεν έχει κλείσει ακόμη ένα δεκαήμερο στον πάγκο του Παναθηναϊκού!

Αμα τη αφίξει του στην Αθήνα ο πρωταθλητής του NCAA το 1996 είπε το προφανές που συνιστά και το στοιχειώδες: «Η πρώτη προτεραιότητά μου είναι να αναστρέψουμε το κλίμα που έχουν προκαλέσει οι ήττες, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε μια νύχτα. Πρέπει πρώτα να γνωρίσω καλά τους παίκτες, να διαπιστώσω τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους και να μάθω κι εγώ τις συνθήκες που υφίστανται στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και στην Ελλάδα. Ακόμη και για κάποιον που κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και 41 χρόνια, πάντοτε υπάρχουν καινούργια πράγματα».

Μια παροιμία λέει «ρωτώντας πας στην Πόλη», αλλά προτού διαβεί τον Βόσπορο, ο Πιτίνο ρωτά για να ροβολήσει προς Νέο Φάληρο μεριά. Ρωτά τους ίδιους τους παίκτες και τους συνεργάτες του για να μάθει – όπως τόνισε ο ίδιος «τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η ομάδα».