Σε κλοιό φόρων και πλειστηριασμών θα βρεθούν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Το σοκ θα είναι τετραπλό για τα ακίνητα με τις επιβαρύνσεις για χιλιάδες φορολογουμένους να έρχονται η μία μετά την άλλη. Η αρχή έγινε την Πρωτοχρονιά με την ενεργοποίηση των αυξημένων αντικειμενικών αξιών του περασμένου Ιουνίου, οι οποίες ανέβασαν έως και 50% τους φόρους των μεταβιβάσεων ακινήτων και προκάλεσαν ντόμινο αυξήσεων σε όλους τους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα. Το καλοκαίρι έρχεται το δεύτερο κύμα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, που θα παρασύρει προς τα πάνω τις τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και τις λαϊκές συνοικίες οι οποίες κατά την πρώτη αναπροσαρμογή κρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα προκειμένου να μην πάρει φωτιά ο ΕΝΦΙΑ του 2018. Τον Σεπτέμβριο θα έρθει ο νέος λογαριασμός του φόρου ακινήτων ο οποίος θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν. Τότε χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι από τώρα περιμένουν ότι θα πληρώσουν μικρότερο φόρο για τα ακίνητά τους θα απογοητευθούν. Η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα εξαφανίσει ακόμα και τις μικρές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ οι οποίες θα εφαρμοστούν για τα νοικοκυριά που διαθέτουν μικρή ακίνητη περιουσία, ενώ για άλλη μια φορά το μάρμαρο των αλλαγών στις τιμές ζώνης θα πληρώσουν οι έχοντες μεσαία περιουσία άνω των 200.000 ευρώ για τους οποίους δεν προβλέπεται καμία μείωση στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.
Εκτός όμως από τις ανατροπές που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα πλησιάσουν όλο και πιο κοντά στις εμπορικές τιμές για να εξισωθούν με αυτές το επόμενο έτος, το 2019 προβλέπεται ένα τσουνάμι πλειστηριασμών. Το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει φέτος για πάνω από 30.000 ακίνητα με τις τράπεζες να επισπεύδουν παράλληλα και τις διαδικασίες των εξώσεων για τα ακίνητα που εκποιούνται, ενώ στο πλάνο θα βρεθούν και οι πρώτες κατοικίες κόκκινων δανειοληπτών.
Ετσι, το 2019 αναμένεται να είναι κόλαση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τετραπλό σοκ:
Αύξηση έως 50% στους φόρους μεταβίβασης
Οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες εφαρμόστηκαν πέρυσι μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ενεργοποιήθηκαν την Πρωτοχρονιά για όλους τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα. Οι τιμές ζώνης οι οποίες είναι αυξημένες σχεδόν για το 60% των περιοχών σε όλη τη χώρα, έχουν ανεβάσει έως και 50% τον φόρο μεταβίβασης. Για παράδειγμα, η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τμ στην Καλλιθέα κοστίζει σήμερα ακριβότερα κατά 47,6% αφού ο φόρος μεταβίβασης από 1.842,75 ευρώ που ήταν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου από την Πρωτοχρονιά εκτοξεύτηκε στα 2.720,25 ευρώ. Εάν κάποιος επιθυμεί να αποκτήσει διαμέρισμα 100 τμ στον Αλιμο, ο φόρος μεταβίβασης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ήταν 2.740 ευρώ αλλά πλέον έχει πετάξει στις 3.307 ευρώ. Εκτός από τους φόρους στις μεταβιβάσεις την ανηφόρα έχουν πάρει μια σειρά άλλοι φόροι και τέλη που επιβαρύνουν το κεραμίδι όπως το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το τεκμήριο κατοικίας, ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις νεόδμητες κατοικίες, τα δημοτικά τέλη, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων, τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων, οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων. Συνολικά σε 3.792 περιοχές της χώρας εφαρμόζονται από την Πρωτοχρονιά οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες που φέρνουν έξτρα επιβαρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων.
Νέο κύμα αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες
Το καλοκαίρι θα γίνει η δεύτερη αναπροσαρμογή στις τιμές ζώνης των ακινήτων. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να πιάσουν ξανά δουλειά οι πιστοποιημένοι εκτιμητές οι οποίοι αποκτούν πλέον μόνιμο ρόλο στο υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνοντας να προσδιορίσουν τις τιμές για περισσότερες από 10.000 ζώνες σε όλη την Επικράτεια. Παράλληλα το υπουργείο ανέθεσε σε εξειδικευμένο οικονομολόγο το έργο της μελέτης ανάλυσης εκτιμήσεων των αντικειμενικών που υποβλήθηκαν από τους εκτιμητές το 2018, εστιάζοντας κυρίως στις χαμηλές τιμές ζώνης από 500 έως 1.550 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Φέτος οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο τις εμπορικές τιμές, ενώ θα ακολουθήσει μια ακόμα αναπροσαρμογή το 2020. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία των μεγάλων κτηματομεσιτικών γραφείων, η ψαλίδα εμπορικών – αντικειμενικών αξιών παραμένει ανοικτή στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, όπου και θα πρέπει να αναμένεται νέα ψυχρολουσία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2018 με την πρώτη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης το υπουργείο Οικονομικών κράτησε χαμηλά τις αντικειμενικές στις φθηνές περιοχές προκειμένου να σβήσει τις φωτιές που θα άναβε στον ΕΝΦΙΑ μια απότομη αύξηση των αντικειμενικών τιμών και θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων.
Νέος λογαριασμός ΕΝΦΙΑ
Τον Σεπτέμβριο θα έρθει η λυπητερή του φετινού ΕΝΦΙΑ για πάνω από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τη μείωση του φόρου κατά 10% μεσοσταθμικά. Ο φόρος προβλέπεται να είναι μειωμένος κατά 30% ή κατά 55 ευρώ κατά μέσο όρο για τους φορολογουμένους με πολύ μικρή ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ, ενώ για τους έχοντες μεγαλύτερη περιουσία το όφελος θα είναι της τάξεως των 30, 50, 60 και 70 ευρώ. Ακόμα όμως και αυτές οι μειώσεις-ψίχουλα θα εξανεμιστούν στην περίπτωση που αποφασιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες που θα προκύψουν από τη δεύτερη αναπροσαρμογή. Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι για άλλη μια χρονιά οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μεσαία ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ, οι οποίοι θα εξακολουθούν να επιβαρύνονται με υπέρογκους φόρους.
Τσουνάμι πλειστηριασμών
Το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει φέτος για περισσότερα από 30.000 ακίνητα, ενώ σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν και οι πρώτες κατοικίες των κόκκινων δανειοληπτών καθώς οι τράπεζες ανεβάζουν ταχύτητα για να μειώσουν το στοκ των κόκκινων δανείων τους. Αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 485 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 476 αφορούν ακίνητα όλων των κατηγοριών, από κατοικίες μέχρι οικόπεδα και αποθήκες. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction έχουν ήδη αναρτηθεί 4.550 πλειστηριασμοί οι οποίοι θα υλοποιούνται σταδιακά μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστίθενται καθημερινά νέοι πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες. Από τους 4.550 πλειστηριασμούς που έχουν αναρτηθεί 4.332 αφορούν ακίνητα, εκ των οποίων 1.028 είναι κατοικίες. Να σημειωθεί ότι το 2018 ολοκληρώθηκαν 17.195 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Στο σφυρί βγήκαν 16.408 ακίνητα με οκτώ στα δέκα που εκποιήθηκαν να καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών. Στον χορό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπαίνει για τα καλά φέτος και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί διαμερίσματα, μονοκατοικίες, οικόπεδα, κτήματα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε οφειλέτες του Δημοσίου. Ηδη έχουν αναρτηθεί πλειστηριασμοί για τις 13 Φεβρουαρίου, 6 Μαρτίου και 19 Μαρτίου. Σταδιακά η λίστα θα εμπλουτιστεί με νέα ακίνητα οφειλετών, ενώ οι φορολογικές Αρχές αναζητούν σε κάθε αρμόδια υπηρεσία, όπως στο Κτηματολόγιο κ.λπ. περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών που αρνούνται να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Κάθε φορά που βρίσκουν ένα ακίνητο το δεσμεύσουν αρχικά και κατόπιν το βγάζουν σε πλειστηριασμό, προκειμένου να ασκήσουν πίεση για την αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού.