Στο νέο μοντέλο κινητού τηλεφώνου iPhone XR βασίζει μεγάλο μέρος των ελπίδων της η Apple για αύξηση των πωλήσεων σε όλο τον κόσμο, αλλά η εταιρεία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα αρκετές προκλήσεις στο να πετύχει τους στόχους της.

Η Apple ελπίζει ότι το XR, που είναι το πιο φθηνό από τα τρία μοντέλα iPhone που παρουσίασε πρόσφατα ο επικεφαλής της εταιρείας Τιμ Κουκ, θα σημειώσει σημαντικές πωλήσεις, ειδικά στην Κίνα που είναι μεγάλη αναπτυσσόμενη αγορά.

Το XR όμως δεν έχει εκπληρώσει προς το παρόν τις προσδοκίες της Apple, αποτελώντας έναν από τους παράγοντες που έκανε την εταιρεία να μειώσει την παραγωγή και να προβεί σε υποβάθμιση των προβλέψεων για πωλήσεις. Ηταν η ανακοίνωση αυτή που προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα έκπληξη στη Γουόλ Στριτ, προκαλώντας μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών της εταιρείας.

Η Apple δεν ανακοινώνει στοιχεία για τις πωλήσεις των κινητών της τηλεφώνων, αλλά η ζήτηση για το XR ήταν χαμηλότερη από το αναμενόμενο σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η «Wall Street Journal». Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στην πρώτη υποβάθμιση των προβλέψεων των πωλήσεων της Apple από το 2011 και μετά όταν ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας ο Κουκ, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Η «Wall Street Journal» πάντως σημειώνει ακόμη επικαλούμενη αναλυτές της αγοράς ότι το XR δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αποτυχία καθώς κυκλοφορεί στην αγορά μόνο λίγους μήνες. Ομως τα πρώτα στοιχεία για χαμηλότερες από το αναμενόμενο πωλήσεις απειλούν τη στρατηγική της εταιρείας που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο με βάση τη χρηματιστηριακή της αξία.

Ενας από τους λόγους των χαμηλότερων πωλήσεων του XR θεωρείται η τιμή του. Το κινητό αυτό τηλέφωνο πωλείται στην Κίνα προς 945 δολάρια. Πρόκειται για τιμή που είναι κατά 25% χαμηλότερη από την τιμή άλλων νέων μοντέλων iPhone – το XS και το XS Max -, αλλά και πάλι θεωρείται από το κινεζικό κοινό ως υψηλή για κινητό τηλέφωνο.

Την ίδια στιγμή άλλες εταιρείες όπως η Huawei έχουν παρουσιάσει συσκευές σε πιο ανταγωνιστική τιμή προσελκύοντας περισσότερους αγοραστές από όσο το παρελθόν.

Η Apple παρουσιάζει στους επενδυτές της μεγάλα κέρδη, αλλά η απροσδόκητη ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας δείχνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία μέσε σε ένα διεθνές περιβάλλον επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και εμπορικού πολέμου. Με τον τρόπο αυτό απειλούνται δύο βασικοί πυλώνες της στρατηγικής της Apple, όπως σημειώνουν διεθνείς επενδυτές. Πρώτον, η πολιτική συνεχούς αύξησης στις τιμές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να πληρώσουν οι πελάτες της για κινητά τηλέφωνα. Δεύτερον, οι προσδοκίες ότι στην Κίνα θα καταγραφεί σημαντική αύξηση στις πωλήσεις.