Χωρίς τέλος είναι η επιθετική ρητορική της Τουρκίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκαλεί εκ νέου τη χώρα μας απαγγέλλοντας προχθές από τη Σμύρνη στίχους ενός τουρκικού λαϊκού τραγουδιού, που αναφέρει «θα ρίξω τους Ελληνες στη θάλασσα».

Η απάντηση στον τούρκο πρόεδρο ήταν άμεση και αναβαθμισμένη – όχι, εν ολίγοις, από τον Πάνο Καμμένο και τους συνήθεις λεονταρισμούς του, αλλά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Σαμοθράκη, με στίχους ποιήματος, αλλά σε πιο φιλειρηνικούς τόνους καλώντας την Αγκυρα να επιδείξει σύνεση. Οπως είπε χαρακτηριστικά, εκείνος δεν θυμήθηκε τους στίχους του πολέμου «αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολτ Μπρεχτ: “Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται”». Και ταυτόχρονα επεσήμανε πως η Ελλάδα αγωνίζεται για την ειρήνη έχοντας τη σιγουριά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυστηρό μήνυμα στον Ερντογάν και την Αγκυρα έστειλε όμως και ο Προκόπης Παυλόπουλος από τη Σύρο όπου βρέθηκε χθες για τον αγιασμό των υδάτων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε το φως της χριστιανοσύνης να φωτίζει τον λαό μας και το έθνος μας, ώστε να χτίσουμε το μέλλον μας «υπερασπιζόμενοι, στο ακέραιο και δίχως ίχνος υπαναχώρησης, τα εθνικά μας θέματα και δίκαια».

Πάντως, η νέα προκλητική φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν οφείλεται, όπως όλα δείχνουν, και στις επιδιώξεις του να αυξήσει την πολιτική του επιρροή και στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Σμύρνη, μία περιοχή που θεωρείται κατεξοχήν προπύργιο των κεμαλιστών. Η πολεμοχαρής απαγγελία του έγινε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σμύρνη και συγκεκριμένα κατά την ανακοίνωση των υποψηφίων του κόμματός του για τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Τι επιδιώκουν. Η νέα πρόκληση του Ερντογάν ωστόσο δεν σημαίνει ότι η Αγκυρα χρησιμοποιεί επιθετική φρασεολογία κατά της χώρας μας μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Αντίθετα, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα επιμένει να συντηρεί την προκλητικότητα τόσο στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με το σεισμογραφικό «Barbaros» όσο και με παραβιάσεις και υπερπτήσεις από μαχητικά αεροσκάφη της στο Αιγαίο, με προφανή στόχο την παγίωση των διεκδικήσεών της και το «γκριζάρισμα» περιοχών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες η Αγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX ανακοινώνοντας ότι το σεισμογραφικό της σκάφος της «Barbaros Hayreddin Pasa» θα πραγματοποιεί σεισμική έρευνα μέχρι τις 19 Ιανουαρίου σε περιοχή ανάμεσα στο Καστελλόριζο και δυτικά της Κύπρου, η οποία φαίνεται να περιλαμβάνει τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα η Τουρκία έκανε ποδαρικό στο 2019 με παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Την Παρασκευή σημειώθηκε μπαράζ 66 παραβιάσεων στο Αιγαίο από δύο σχηματισμούς τουρκικών F-16 και από δύο κατασκοπευτικά CN-235. Και μία ημέρα νωρίτερα δύο τουρκικά F-16 είχαν προχωρήσει σε υπερπτήσεις στο Φαρμακονήσι και στην Παναγιά.