Νέες γραμμές άμυνας στήνει το Μέγαρο Μαξίμου για το σκάνδαλο Novartis, το οποίο, όπως καταγγέλλει σύσσωμη η αντιπολίτευση, έχει γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Υπό τη σκιά της σφοδρής κριτικής της αντιπολίτευσης, και κυρίως της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, για θεσμική εκτροπή και πολιτική σκευωρία, στο πρωθυπουργικό επιτελείο οχυρώνονται πίσω από τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη. Στοχεύουν ευθέως, σε μια προσπάθεια αλλαγής του κλίματος, στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη και τον καλούν να απαντήσει εάν γνώριζε ή συμμετείχε στον σχεδιασμό της απόπειρας διαφυγής του Μανιαδάκη.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση, εν μέσω και των εξελίξεων με τους ΑΝΕΛ, αναζητεί πολιτική διέξοδο σε μια χρονική περίοδο που δύναται το σκάνδαλο Novartis να αποτελέσει τη θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα. Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis, το οποίο παραδέχονται όλοι, και άρα αυτονόητα υφίσταται και έκνομη διαπλοκή πολιτικής εξουσίας και κρατικών παραγόντων με οργανωμένα συμφέροντα.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Ο ΑΔΩΝΙΣ. Ως εκ τούτου η επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης, πολλά μέλη της οποίας απέχουν από τη δημόσια υποστήριξή της σχετικά με τους χειρισμούς της στο σκάνδαλο Novartis, θα έχει στόχο να αποκαλυφθούν πλήρως ποιοι πήραν τις μίζες και κυρίως εάν ήταν πολιτικοί.

Κατά το πρωθυπουργικό επιτελείο ο ρόλος του Αδωνη Γεωργιάδη είναι κομβικός και θέτει μια σειρά ερωτήματα, όπως γιατί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, εφόσον γνώριζε τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ο ίδιος είπε, άρα και του Μανιαδάκη, αντί να κρατάει αποστάσεις τη στιγμή που και ο ίδιος είναι εμπλεκόμενος στην υπόθεση, επεδίωκε επαφές και συναντούσε τον προστατευόμενο μάρτυρα, που τον είχε μάλιστα κατηγορήσει ότι χρηματιζόταν. Παράλληλα, θέτει στο στόχαστρο και τον Μανιαδάκη που τον θεωρεί κεντρικό παίκτη στην τιμή των φαρμάκων και γι’ αυτό ζητεί απαντήσεις από τον Γεωργιάδη για το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ. Το σκάνδαλο Novartis θα βρεθεί και στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και η κεντρική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι προξένησε στο ελληνικό Δημόσιο τεράστια οικονομική ζημία, για την οποία την πολιτική ευθύνη έχουν αναμφίβολα οι αρμόδιοι υπουργοί της αντίστοιχης περιόδου.

«Το θέμα είναι να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί και παράνομες πράξεις, ώστε να προκληθεί το ζημιογόνο αποτέλεσμα» μεταδίδεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Στο πλαίσιο αυτής της γραμμής, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ακυρώσει και τη σφοδρή κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση με επιχειρήματα περί θεσμικής εκτροπής και αντιδημοκρατικών μεθόδων. Γι’ αυτό προτάσσεται το επιχείρημα – και ειπώθηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ότι επειδή, ακριβώς, αγγίζει τον πυρήνα του παλιού συστήματος εξουσίας προκαλεί αντιδράσεις σπασμωδικές, αντιδράσεις που προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών.

«Είναι προφανές ότι το παλιό πολιτικό σύστημα θα κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμο πόρο και θα επινοήσει τα πιο ακραία επιχειρήματα για να προστατέψει τον εαυτό του από την ολική του κατάρρευση. Και, υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να ερμηνεύονται οι αντιδράσεις και η ρητορική της Νέας Δημοκρατίας και του κυρίου Μητσοτάκη» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κεντρικά η κυβέρνηση δεν αδειάζει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τη στοχοποίηση, όπως είπε η αντιπολίτευση, δικαστών και εισαγγελέων, αλλά αντίθετα τον στηρίζει – υιοθετώντας την κριτική του, λέγοντας ότι δεν είναι προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, αλλά νόμιμος και θεμιτός πολιτικός λόγος που σέβεται το κράτος δικαίου και τους συνταγματικούς θεσμούς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι ποτέ άλλοτε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης δεν έχει υπάρξει τέτοια ωμή προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.

Από την άλλη πλευρά Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι οι τριγμοί στα θεμέλια της Δικαιοσύνης και τα πλήγματα στο κράτος δικαίου συνεχίζονται και όσα προκύπτουν, με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis, απαιτούν την παρέμβαση του Αρείου Πάγου.