Οι μέρες πλέον μετρούν αντίστροφα – και, κάθε ώρα που περνάει, ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται πιο κοντά στην τελική φάση της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Το τελικό κείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης θα φτάσει στην Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής στις 9 Ιανουαρίου. Μέσα στις επόμενες έξι μέρες, έως τις 15 του μήνα, η αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών θα πρέπει να έχει συμφωνήσει στις αλλαγές – εταξύ των οποίων και στην αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ολα δείχνουν πως η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί «αναίμακτα» για τον σκοπιανό πρωθυπουργό, που με αμφιλεγόμενες πολιτικές κινήσεις το τελευταίο διάστημα κατάφερε να εξασφαλίσει εκ νέου τη συναίνεση των οκτώ ανταρτών του VMRO που έχουν ήδη υπερψηφίσει τη συμφωνία σε ανάλογη ψηφοφορία πριν από λίγους μήνες. Εν αναμονή του τελικού κειμένου, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι ο Γκέοργκι Ιβάνοφ – καθώς, αφότου ψηφιστεί η συμφωνία, θα πρέπει να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως με την υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος κάθε άλλο παρά συμφωνεί με το περιερχόμενο και την εφαρμογή της. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είναι υποχρεωμένος να την επικυρώσει, από τη στιγμή που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία. Υστερα από αυτά, η ΠΓΔΜ θα έχει μπει πλέον σε δυτική τροχιά, με την είσοδό της στο ΝΑΤΟ και, σε δεύτερο χρόνο, στην Ευρωπαϊκή Ενωση να μοιάζει πιο κοντά από ποτέ.
Το μπαλάκι στην Ελλάδα. Η σχεδόν βέβαιη εξέλιξη στην πλευρά των Σκοπίων δημιουργεί νέες πιέσεις στην Αθήνα, καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα από τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ, το κείμενο της συμφωνίας πρέπει να έρθει στην ελληνική Βουλή. Δεδομένης της διχογνωμίας που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μπροστά σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα με ανοιχτό τέλος – από κυβέρνηση μειοψηφίας έως πρόωρη προσφυγή στις κάλπες -, αλλά και προς αναζήτηση μιας πλειοψηφίας που θα αφορά μόνο τις Πρέσπες και δεν θα παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Επισήμως, το ελληνικό χρονοδιάγραμμα θα γίνει γνωστό αφότου το κείμενο της συμφωνίας «φύγει» από τα Σκόπια, περί τις 18 Ιανουαρίου. Από εκεί και πέρα, και εκτός απροόπτου, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να φέρνει τη συμφωνία στην Ολομέλεια στις αρχές Φεβρουαρίου, με την πιθανότητα να φτάσει έως τις αρχές Μαρτίου. Πριν από αυτό, θα περάσει και από την αρμόδια Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, όσοι παρακολουθούν τη διαδικασία από πλευράς ΝΑΤΟ και ΕΕ θέλουν να έχει τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ερωτηματικό παραμένει πότε θα λάβει χώρα η ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο ίδιος ο Τσίπρας, η ψηφοφορία δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα, «για τεχνικούς λόγους». Διπλωματικές πηγές μιλούν για καθυστέρηση λίγων μόνο ημερών, καθώς η συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική ως προς αυτό. Αυτή η καθυστέρηση, ωστόσο, έχει ανοίξει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αφήσει την ψήφιση του πρωτοκόλλου στην επόμενη κυβέρνηση, θέλοντας να φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει το σενάριο ως «ανοησία», ωστόσο οι εύθραυστες ισορροπίες που δημιουργεί η συμφωνία δεν αποκλείουν την πιθανότητα «ατυχήματος», που θα αφήσει εκκρεμότητες για την επόμενη μέρα.