Κοντά στο γραφείο μου στις Βρυξέλλες υπάρχει μια μεγάλη τοιχογραφία με την επιγραφή «Το μέλλον είναι Ευρώπη». Η πεποίθηση αυτή, ωστόσο, άλλοτε ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των Ευρωπαίων, δέχεται σήμερα ολοένα και μεγαλύτερη αμφισβήτηση. Η απαισιοδοξία είναι βέβαια κάτι εύκολο στην εποχή μας. Την ώρα που βλέπουμε με τα μάτια μας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η επιλογή της μονομέρειας από τις ΗΠΑ, η άνοδος της Κίνας και οι κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις αλλού δημιουργούν νέα εμπόδια για την ευρωπαϊκή ευημερία και ασφάλεια. Το ίδιο κάνει η διάδοση της παραπληροφόρησης καθώς και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά των πόλεών μας, όπως είδαμε και πάλι αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο στο Στρασβούργο.

Δεν είναι όμως καιρός για ηττοπάθειες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να υπερασπιστούμε με συλλογική δράση τις αξίες μας και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες. Αυτή θα μπορούσε να είναι η ώρα της Ευρώπης, στη βάση μιας πιο ρωμαλέας και αποφασιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με το κάλεσμα που απηύθυνε πρόσφατα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Για να το καταφέρουμε, οι Ευρωπαίοι πρέπει να ενωθούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που δέχεται η εθνική κυριαρχία μας και να διασφαλίσουμε έναν υπεύθυνο τρόπο διακυβέρνησης. Αυτό σημαίνει να διεκδικήσουμε τόσο την εθνική όσο και την ευρωπαϊκή μας κυριαρχία στο εμπόριο, την άμυνα και τον ψηφιακό τομέα, ώστε να μην καταλήξουν η Κίνα και οι ΗΠΑ να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες σε εμάς. Σημαίνει επίσης να φέρουμε τις εθνικές κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πιο κοντά στους ευρωπαίους πολίτες. Οπως έχουν δείξει το Brexit και οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων, τα ρήγματα που διατρέχουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν μπορούν πια να αγνοηθούν.

Προκειμένου να αδράξουν την ευκαιρία το 2019, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επικεντρωθούν σε τέσσερις προτεραιότητες. Να οικοδομήσουν μια «πράσινη Ευρώπη». Να οικοδομήσουν μια οικονομία που εξυπηρετεί τους πάντες. Να ελέγξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της μετανάστευσης. Και να πάρουν στα χέρια τους την ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, είναι σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit.