Στην κατάψυξη έχει μπει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η χώρα, με το 51% της Ελλάδας να είναι καλυμμένο από το χιόνι και τον υδράργυρο να αγγίζει σε ορισμένες περιοχές ακόμη και το -20. Μάλιστα, τη χθεσινή, πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, έρχεται να διαδεχθεί από σήμερα νέο κύμα κακοκαιρίας.

Χιόνια στο κέντρο των πόλεων, ακόμη και στις παραλίες έφερε η «Σοφία», προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σχεδόν σε όλη τη χώρα. Το ύψος του χιονιού σε ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ξεπέρασε και το ένα μέτρο, δυσκολεύοντας τη μετακίνηση των κατοίκων. Εξαιτίας της κακοκαιρίας και της έντονης χιονόπτωσης, αρκετές περιοχές τόσο στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Εύβοια, αλλά και τη Δυτική Ελλάδα έμειναν για ώρες χωρίς ρεύμα. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δήμους την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ταλαιπωρία περίμενε το βράδυ της Παρασκευής και περίπου 200 επιβάτες πτήσης που είχε προορισμό τη Θεσσαλονίκη, αλλά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών το αεροπλάνο, με απόφαση της εταιρείας, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τιμισοάρα της Ρουμανίας από όπου μετά πολλές ώρες και έντονες διαμαρτυρίες επέστρεψαν στην Ελλάδα με ειδική πτήση που ναύλωσε το υπουργείο Υποδομών .

Είναι ενδεικτικό πως σε 40 σταθμούς του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη των -10 βαθμών Κελσίου.

 

ΘΑ ΤΟ ΣΤΡΩΣΕΙ. Πάντως, μετά τον «Ραφαήλ» και τη «Σοφία» έρχεται ο «Τηλέμαχος». Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά κύμα κακοκαιρίας, που θα πλήξει τη χώρα από σήμερα το μεσημέρι. Κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και οι έντονες χιονοπτώσεις, οι οποίες θα εκδηλωθούν κυρίως από τη Θεσσαλία και προς τις νοτιότερες περιοχές και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Μάλιστα, ο «Τηλέμαχος», σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα «χτυπήσει» και την Αττική. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, από απόψε, στα βόρεια προάστια θα έχουμε χιονοπτώσεις και είναι πολύ πιθανό να το… στρώσει ενώ νιφάδες μπορεί να πέσουν και σε πιο κεντρικές περιοχές του νομού. Οπως άλλωστε αναφέρει η ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από το βράδυ οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια θα πυκνώσουν ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί «από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια, δε, θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη».

ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. Το θετικό, πάντως, είναι πως η νέα αυτή επιδείνωση του καιρού, που δεν θα είναι γενικευμένη, δεν θα έχει τη διάρκεια της «Σοφίας», καθώς από αύριο το μεσημέρι τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Ωστόσο, φαίνεται πως από την Τετάρτη, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, θα έχουμε νέα μεταβολή του καιρού από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις νότιους – νοτιοδυτικούς ανέμους στα πελάγη, αλλά και την πυκνή χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στο μεταξύ, αύριο ανοίγουν τα σχολεία και ήδη αρκετοί δήμοι έχουν επικοινωνήσει με τα σχολεία της περιοχής τους, προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, ο οποίος ανακοίνωσε πως δόθηκαν εντολές στους διευθυντές των σχολείων να βρεθούν στις σχολικές μονάδες πριν από την επαναλειτουργία τους για να διαπιστώσουν τυχόν προβλήματα με το σύστημα θέρμανσης, ύδρευσης ή την κατάσταση των αυλών και την πρόσβαση στα σχολεία».