Η προσφορά του Διονύση Καψάλη (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων), η επικράτηση του μυθιστορήματος «Εκουατόρια» του Μιχάλη Μοδινού (φωτογραφία), οι πρωτοεμφανιζόμενες συγγραφείς Δανάη Σιώζου και Ούρσουλα Φωσκόλου, καθώς και οι διακρίσεις των λογοτεχνικών περιοδικών «Οδός Πανός» και «[Φρμκ]» είναι ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως αποτυπώθηκε στην απονομή των κρατικών λογοτεχνικών βραβείων 2017.

Η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τη Μαριλίζα Μητσού, καθηγήτρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών, Βυζαντινής Ιστορίας της Τέχνης και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου, αντιπρόεδρο την καθηγήτρια Μαίρη Λεοντσίνη, τον καθηγητή Μιχάλη Χρυσανθόπουλο, τους συγγραφείς Κλαίρη Μιτσοτάκη, Κάλλια Παπαδάκη, Παυλίνα Παμπούδη, καθώς και τους κριτικούς Ελενα Μαρούτσου, Αννα Αφεντουλίδου και Κώστα Καραβίδα, απένειμε τα εξής βραβεία: Μυθιστορήματος στον Μιχάλη Μοδινό για το έργο του με τίτλο «Εκουατόρια» (εκδ. Καστανιώτης). Διηγήματος – Νουβέλας στη Μαρία Κουγιουμτζή για το «Ολα μπορούν να συμβούν μ’ ένα άγγιγμα» (εκδ. Καστανιώτης), Ποίησης εξ ημισείας στον Σταμάτη Πολενάκη («Τα τριαντάφυλλα της Μερσέδες», εκδ. Μικρή Αρκτος) και στη Χλόη Κουτσουμπέλη («Οι ομοτράπεζοι της άλλης γης», εκδ. Γαβριηλίδης). Το έργο του Παντελή Μπουκάλα «Οταν το ρήμα γίνεται όνομα. Η “Αγαπώ” και το σφρίγος της ποιητικής γλώσσας» (εκδόσεις Αγρα) διακρίθηκε με το Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής, ενώ το Βραβείο Μαρτυρίας – Βιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας κατέληξε στη Λύντια Τρίχα για το «Χαρίλαος Τρικούπης» (εκδ. Πόλις). Το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα μοιράζονται η Δανάη Σιώζου για το έργο της «Χρήσιμα παιδικά παιχνίδια» (εκδ. Αντίποδες) και η Ούρσουλα Φωσκόλου για «Το κήτος» (εκδ. Κίχλη).

Το βιβλίο «Silvert Alert» (εκδ. Κέδρος) της Αγγελικής Σιδηρά έλαβε το Ειδικό Θεματικό Βραβείο που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.

Η υπουργός Πολιτισμού πρόκειται σήμερα να συναντηθεί με τους βραβευμένους συγγραφείς για να συζητήσει μαζί τους τα θέματα γύρω από τον χώρο του βιβλίου. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης οι μεταφραστές που τιμήθηκαν με τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης, οι συγγραφείς της βραχείας λίστας που βρέθηκαν πολύ κοντά στην τελική βράβευση, εκπρόσωποι των εκδοτικών οίκων των βραβευμένων συγγραφέων και μεταφραστών, καθώς και τα μέλη των Κριτικών Επιτροπών Βραβείων Λογοτεχνίας και Μετάφρασης.