Δηλώσεις κρατικού αξιωματούχου για τη Δικαιοσύνη και δη κατά δικαστών με τέτοια ένταση, φρασεολογία και ονομαστική αναφορά θεωρώ ότι είναι πρωτοφανείς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι δηλώσεις του κ. Πολάκη, που έχει την ιδιότητα του Υπουργού, συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, εμπλέκουν δε την εκτελεστική εξουσία στο έργο της δικαστικής με καθοδηγητικό τρόπο που δημιουργεί ανισότητα εξουσιών και πρόθεση υποτέλειας της δικαστικής στην εκτελεστική εξουσία.
Η φρασεολογία και το ύφος (υποδείξεις σε προσωπικό επίπεδο για το ανακριτικό έργο, τη συλλογή των αποδείξεων, για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, για προφυλακίσεις κ.ά.) δημιουργούν αίσθηση επίθεσης της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική, κλήση για δημόσια απολογία των δικαστικών λειτουργών, παρέμβαση για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν και ουσιαστικά τοποθετούν τους δικαστές στο κατώφλι της εκτελεστικής εξουσίας και δημιουργούν καθεστώς εξάρτησης της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική, που υπερέχει όλων και επιφυλάσσει στον εαυτό της επιτηρητικό, επικριτικό και καταδικαστικό ρόλο για τη δικαστική εξουσία. Υποβιβάζει δηλαδή τη δικαστική σε δεύτερη κατηγορία εξουσίας με υποτελειακό χαρακτήρα, που υποχρεούται να σέβεται και να ακολουθεί τα κελεύσματά της εκτελεστικής.
Οι δηλώσεις όμως υποβαθμίζουν παράλληλα και το κράτος δικαίου προσβάλλοντας και τα ατομικά δικαιώματα, όπως αυτά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων και παραβιάζουν και το τεκμήριο της αθωότητας.
Ανεξάρτητα του κατακριτέου ύφους και της φρασεολογίας έχει και ο Πολάκης, όπως και κάθε πολίτης, το δικαίωμα να κριτικάρει τη δικαστική εξουσία για τις ενέργειες και πράξεις της. Εύλογη είναι η κριτική του για τις τυχόν καθυστερήσεις. Δικαιούται να ασκεί ακόμα και αυστηρή κριτική για τις πράξεις των δικαστών αλλά δεν δικαιούται να παρεμβαίνει με τέτοιο τρόπο. Τα όρια στην ευπρέπεια και ο σεβασμός της Δικαιοσύνης είναι υποχρέωση όλων μας και δεν εξαιρείται κανένας απολύτως!
Ο Βασίλης Χειρδάρης είναι ποινικολόγος