Λίγους μήνες πριν, βρίσκονταν στην ίδια κυβέρνηση. Οι γνωρίζοντες, μάλιστα, λένε πως η σχέση τους μόνο κακή δεν ήταν. Οι Πρέσπες όμως αποδείχθηκαν αγκάθι μεγάλο και ανυπέρβλητο. Η υποβόσκουσα ένταση βγήκε στην επιφάνεια στην περιπετειώδη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου Πάνος Καμμένος και Νίκος Κοτζιάς δεν έκρυψαν τι πραγματικά σκέφτονταν ο ένας για τον άλλο. Οι αλληλοκατηγορίες για τα «κρυφά» κονδύλια είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση του τότε υπουργού Εξωτερικών.

Η προσωπική αντιπάθεια είναι πλέον δημόσια. Και, όπως συνήθως συμβαίνει σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, το προσωπικό έγινε εύκολα πολιτικό. Ο Κοτζιάς δεν έμεινε στις κατηγορίες για τη θητεία του κυβερνητικού εταίρου στο υπουργείο Αμυνας, αλλά επεκτάθηκε στις σχέσεις του με τους βουλευτές του. «Ο κ. Καμμένος ξέρετε πότε γύρισε και είπε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα; Οταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσει σε τέτοιες ενέργειες η πλειοψηφία των βουλευτών του. Επειδή το διαπίστωσα εγώ πρώτος, γι’ αυτό και έγινα ο κύριος εχθρός του», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός (24/7), αναφερόμενος στη στάση που κρατά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Σχολίασε, μάλιστα, το «μεγάλο πάθος» του υπουργού Αμυνας να ρίξει την κυβέρνηση: «Δεν μπορεί. Δεν έχει πια τον αριθμό για να το κάνει. Μερικοί στον ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι τους κάνει χατίρι. Δεν έχει τον αριθμό».

Οι υπόνοιες του Κοτζιά για μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που δεν ακολουθεί τον αρχηγό της έκαναν τον Καμμένο να αντιδράσει πιο έντονα από ποτέ. Υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά; Ο Καμμένος προειδοποίησε πως δεν θα ανεχθεί ούτε το ένα ούτε το άλλο. «Κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχθώ τετελεσμένα για το εθνικό θέμα», τόνισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν απειλούμαστε. Δεν εξαγοραζόμαστε ποτέ», επεσήμανε, χαρακτηρίζοντας τον Κοτζιά «ολετήρα της χώρας και της κυβέρνησης», ο οποίος «ομολόγησε αποστασία». Για τον «ολετήρα» επανήλθε λίγο αργότερα, απαντώντας σε σχόλιο στο Twitter: «Είμαι σε πόλεμο (…) με τα συμφέροντα ακόμη και “μαφιόζικα”, δεν θα πάω ούτε από αδέσποτη ούτε θα γονατίσω να με εκτελέσουν οι συνοδοιπόροι του ολετήρα Κοτζιά. Το επέλεξαν…».