Φώτα χθες, και οι πολιτικοί αρχηγοί μυήθηκαν στο έθιμο του σταυρού στα ύδατα. Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη Σαμοθράκη και παρέστη στη θεία λειτουργία στο λιμάνι της Καμαριώτισσας εν μέσω ψύχους. Τον συνόδευαν δε δύο αναπληρωτές υπουργοί: ο Πάνος Ρήγας και ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο Πρωθυπουργός αστειεύτηκε για το κρύο με έναν εκ των γενναίων που έπεσαν στο νερό για να πιάσουν τον σταυρό, ενώ επεφύλασσε κι έναν πασιφιστικό στίχο του Μπρεχτ για να απαντήσει στις απειλές Ερντογάν για τη χώρα: «Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται». Για την Ιστορία, είναι στίχοι από το «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου» του γερμανού δημιουργού.

Συμβολισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την άλλη επέλεξε τη Ραφήνα – με συμβολισμό, θα έλεγα, λόγω της θερινής τραγωδίας. Αρχικά θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη, αλλά εξαιτίας της κακοκαιρίας πήγε στη Ραφήνα που αποτελεί και καραμανλική έδρα. Παρέστη στη δοξολογία στην Παναγιά Παντοβασίλισσα – εδώ χοροστάτησε ο Νικόλαος Μεσογαίας και Λαυρεωτικής – και μετά επισκέφθηκε τη δομή αλληλεγγύης της περιοχής για τους πυρόπληκτους. Πήγε και για καφέ, μίλησε με πολύ κόσμο – πυρόπληκτους -, ενώ μαζί του ήταν ο Λευτέρης Αυγενάκης, και επίσης συζήτησε για ώρα με τον δήμαρχο Ραφήνας Βαγγέλη Μπουρνού.

Εν Πειραιεί

Η εορτάζουσα χθες Φώφη Γεννηματά πήγε στον αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά. «Να μας φωτίσει όλους, πολίτες και πολιτικούς, γιατί το 2019 είναι χρονιά αποφάσεων. Μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα, να ζήσουμε καλύτερα» είπε. Μετά πήγαν για καφέ, παραδοσιακά, στη Στάνη στην Πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Μαζί ήταν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Σταμάτης Μαλέλης αλλά και οι υποψήφιοι στην πόλη Βασίλης Κατσαφάδος και Δημήτρης Διαμαντίδης. Περπάτησαν και μίλησαν επίσης με κόσμο, γενικά ήταν μια καλή ευκαιρία για πειραϊκό λουτρό πλήθους.

Δαιμόνια

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν πήγε σε κάποιο αγιασμό, αλλά εκφώνησε μήνυμα – που πάντως το βρήκα ενδιαφέρον: «Σήμερα, σύμφωνα με την παράδοση, είναι η μέρα που διώχνουμε τα δαιμόνια. Που τρέπονται σε φυγή οι καλικάντζαροι. Και τα κακά δαιμόνια της χώρας μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας και κρίσης παραμένουν ο διχασμός, ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός, η στασιμότητα» είπε μεταξύ άλλων. Λέτε να εννοούσε ως δαιμόνια και όσους από το κόμμα του έχουν πάρει άλλες αποφάσεις από της ηγεσίας;

Αυτοκεφαλία

Και με τη «βούλα» είναι πλέον αυτοκέφαλη η Εκκλησία της Ουκρανίας. Χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε πανηγυρικό συλλείτουργο που πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι παρέδωσε τον λεγόμενο Τόμο της Αυτοκεφαλίας – και ως δώρο μια ποιμαντορική ράβδο, κατασκευασθείσα στην Πόλη – στον μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο. «Εισέρχεσθε σήμερον επισήμως και κανονικώς, ως η δεκάτη πέμπτη Εκκλησία, εις την ευλογημένην χορείαν των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών» ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια του Βαρθολομαίου προς τον Επιφάνιο. Στην ομιλία του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη του προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως σημειώνοντας ότι παύουν να υφίστανται παλαιές αδικίες και η δικαιοσύνη αποκαθίσταται. Το επόμενο κεφάλαιο πάντως στην Εκκλησία της Ουκρανίας – μου λένε οι άνθρωποί μου στα εκκλησιαστικά – είναι η αναγνώρισή της από τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες. Ο Επιφάνιος θα στείλει επιστολές στους άλλους προκαθημένους και θα περιμένει την απάντησή τους. Και έχει ενδιαφέρον να φανεί ποιες Εκκλησίες θα πάρουν το μέρος της Μόσχας που επιμένει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία προχωράει σε σχίσμα στην Ορθοδοξία.

Ο Τρότσκι στην ΕΡΤ

Χθες είχαμε και το πιο ανορθόδοξο παράπονο για την ΕΡΤ. Διατυπώθηκε οργισμένα από τη μικρή πολιτική οργάνωση ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας) και αφορά τη σειρά «Τρότσκι», που αποτελείται από οκτώ 50λεπτα επεισόδια και αγοράστηκε από την ΕΡΤ. Οι τροτσκιστές σύντροφοι καταγγέλλουν λοιπόν πως η σειρά επιχειρεί «μια χυδαία και εξοργιστική διαστρέβλωση της προσωπικότητας του Τρότσκι και της ίδιας της Ιστορίας. Τον παρουσιάζει ως έναν σκιώδη, αλαζονικό, αμοραλιστή, απάνθρωπο, ραδιούργο, μικρόψυχο άνθρωπο που συνεχώς μηχανορραφεί, εις βάρος ακόμη και των ίδιων των συντρόφων του, για να επιτύχει τον έναν και μοναδικό σκοπό του: να αναρριχηθεί στην εξουσία και να τη διατηρήσει». Κάνει μάλιστα με μακροσκελή της ανακοίνωση μια αναδρομή στη Ρωσική Επανάσταση και στη συμβολή του Τρότσκι, ενώ απαιτεί από την ΕΡΤ να «μην προβάλει την εκτρωματική σειρά που βιάζει την Ιστορία, προσβάλλει την προσωπικότητα του Τρότσκι και υποτιμά τη συμβολή του στην υπόθεση της απελευθέρωσης του προλεταριάτου». Τελικά ποτέ δεν ξέρεις τι θα προκύψει σε αυτήν τη χώρα.

«Ωρα Ελλάδος, Βουκουρέστι…»

Την Τετάρτη προβλέπεται συνωστισμός νυν και πρώην καραμανλικών στην Παλαιά Βουλή, όπου παρουσιάζεται το βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου με τίτλο «Ωρα Ελλάδος, Βουκουρέστι…» που αφορά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη ρουμανική πρωτεύουσα το 2008. Και λέω «συνωστισμός» λόγω επικαιρότητας του θέματος για το Ονοματολογικό της ΠΓΔΜ αλλά και λόγω σύνθεσης των παρουσιαστών. Θα μιλήσουν οι Θόδωρος Ρουσόπουλος (έχει προλογίσει και το βιβλίο), Γιώργος Κουμουτσάκος, Σοφία Βούλτεψη και ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς. Θα συντονίσει η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου. Λέτε να πάει και ο Καραμανλής;