Η επίσκεψη του Θανάση Παπαχριστόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου για ευχές στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν το… προσάναμμα για να ανάψει μεγάλη πολιτική φωτιά εν μέσω ψύχους. Η θερμοκρασία κτύπησε κόκκινο στο πολιτικό σκηνικό, αφού αυτή η επίσκεψη προκάλεσε την έκρηξη του Πάνου Καμμένου και δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις, καθώς την προσεχή Τετάρτη η συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΑΝΕΛ πιθανολογείται ότι θα σημάνει και την επισημοποίηση της εξόδου από την κυβέρνηση.

Αν και ο Παπαχριστόπουλος παραδέχθηκε ότι πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όχι μυστικά, ο Καμμένος εξερράγη καθώς δεν ήταν ενήμερος. Η λάβα καίει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και μένει να φανεί πόσοι βουλευτές από το κόμμα του Καμμένου θα στηρίξουν τον Τσίπρα, ο οποίος ήδη έχει σίγουρη τη θετική ψήφο του Παπαχριστόπουλου στο Σκοπιανό. Ο ίδιος, άλλωστε, διαμηνύει ότι δεν έχει αλλάξει στάση, ότι θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδώσει την έδρα του, την οποία θα καταλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ που επίσης είναι υπέρ και βέβαια θα δώσει, εάν χρειαστεί, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Καμμένος με το tweet του, το βράδυ της παραμονής των Θεοφανίων, έδειξε ότι η έξοδος από την κυβέρνηση είναι μονόδρομος. Η επίθεσή του στον Νίκο Κοτζιά και οι επιθετικές αναφορές του ουσιαστικά σε δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν ένα σκηνικό όπου κυριαρχεί η κατηγορία περί «αποστασίας», την οποία όμως ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δεν βλέπει. Σε αυτή την κατηγορία αναμένεται να απαντήσει και δημόσια ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έχει προγραμματισθεί για αύριο το βράδυ στο κανάλι Open. O Τσίπρας, που θα προεδρεύσει σήμερα και της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα εξεταστούν η κατάσταση με τους ΑΝΕΛ και τα εναλλακτικά σενάρια για την πορεία της κυβέρνησης, έστειλε μήνυμα χθες στον Καμμένο από τη Σαμοθράκη: «Δεν θα δειλιάσω, δεν θα υπολογίσω το κόστος ή το ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα».

Τα μαθηματικά. Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, έχει αρχίσει και πάλι η κοινοβουλευτική αριθμητική για τον αριθμό των βουλευτών που θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται σίγουροι ότι θα εγκριθεί και έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες μιλάνε για σίγουρες 152 θετικές ψήφους.

Θεωρούνται σίγουροι 149 βουλευτές, καθώς στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προστεθούν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Ελενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης από Το Ποτάμι. Ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης και το τι ακριβώς θα πράξει τελικά, εν μέσω σεναρίων περί προσέγγισης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και ο επικεφαλής του Ποταμιού τα διαψεύδει.

Ως θετικό σήμα καταγράφουν στο Μαξίμου ότι παρά τις σειρήνες Το Ποτάμι παραμένει υπέρ της συμφωνίας και ως εκ τούτου στο πρωθυπουργικό επιτελείο προσθέτουν εκτός του Θεοδωράκη και τους Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη. Στους 152 δύναται υπό προϋποθέσεις να προσμετρηθεί και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος που είναι σε αντίθετη γραμμή από αυτήν της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής.

Πρόταση μομφής. Στο πολιτικό παιχνίδι των επόμενων εβδομάδων υπάρχει και η ενδεχόμενη κίνηση της ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής. Σε αυτή την περίπτωση, οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την κυβέρνηση, ακόμα και εάν αποχωρήσουν, όπως έχει προαναγγείλει ο Καμμένος. Ωστόσο υπάρχουν και πρόσωπα που δεν στηρίζουν τη συμφωνία, αλλά θα στηρίξουν την κυβέρνηση, όπως ο Κώστας Ζουράρις, ενδεχομένως και ο Γιάννης Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων.