Σε δύο διαφορετικά επίπεδα, οι εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές συνεχίζουν την έρευνα για την υπόθεση της Novartis, στην οποία οι εξελίξεις εκτός από τις ποινικές διαστάσεις έχουν έντονο πολιτικό αντίκτυπο.

Οι προβολείς των ερευνών της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών μπορεί να είναι στραμμένοι στον μέχρι πρότινος προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας Νίκο Μανιαδάκη, αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον – ιδίως στη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου που διανύουμε – αναμένονται τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με επίκεντρο τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ. Σε πρώτο πλάνο από την πλευρά της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς Μαρίνας Μπόζνου βρίσκεται η αποτίμηση του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας που έχει στα χέρια της για τον Νίκο Μανιαδάκη, προκειμένου να τον καλέσει σε απολογία το συντομότερο δυνατό.

Ο συνήγορος υπεράσπισής του Θεόδωρος Μαντάς έχει ήδη ενημερώσει τη δικαστική λειτουργό ότι ο εντολέας του βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή στη διάθεση της Δικαιοσύνης προκειμένου να απολογηθεί για όσα του αποδίδονται.

Ωστόσο, ακόμα και εντός της ημέρας, μέσω του δικηγόρου του, ο Μανιαδάκης ετοιμάζεται να καταθέσει προσφυγή κατά της εισαγγελικής διάταξης περί της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα, για την επικύρωση ή μη της οποίας θα αποφασίσει με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ο κατηγορούμενος θα επικαλείται μεταξύ άλλων, όπως έχει ήδη υποστηρίξει και δημόσια από την ημέρα της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του, πως ουδέποτε υπήρξε ύποπτος φυγής καθώς είχε ενημερώσει τις Αρχές για το ταξίδι του στην Ισπανία. Επιπλέον, θα αντιτάξει πως από την περασμένη Πέμπτη επέστρεψε μαζί με την οικοσκευή που είχε αμπαλάρει στο σπίτι του στον Διόνυσο, σε μια προσπάθεια να αναιρέσει την ιδιότητά του ως υπόπτου φυγής, που αποτέλεσε τη βάση για την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θεόδωρος Μαντάς μελετά το ενδεχόμενο να προσφύγει και κατά της ποινικής δίωξης, υποστηρίζοντας ότι είναι άκυρη.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ. Βέβαια, για όλες αυτές τις δικονομικές κινήσεις θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εκτός από την ανακριτική διαδικασία και η έρευνα που διενεργείται από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη μαζί με τους συνεργάτες της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.

Οι τρεις εισαγγελείς από την πλευρά τους μετά την επιστροφή του φακέλου από τη Βουλή στην τακτική Δικαιοσύνη έχουν πλέον αποκλειστική αρμοδιότητα για την ουσιαστική διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των δέκα πολιτικών προσώπων.

Το στοίχημα όμως για τις εισαγγελικές Αρχές, όπως παραδέχονται δικαστικοί και νομικοί κύκλοι, είναι να καταφέρουν να συγκεντρώσουν απτά στοιχεία, πέραν των καταθέσεων των δύο πλέον προστατευόμενων μαρτύρων. Γι’ αυτό, στόχος των εισαγγελέων είναι να ολοκληρώσουν τη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων και την αποτίμηση του υλικού τους το συντομότερο δυνατό, ώστε για όσα πρόσωπα – πολιτικά ή μη – προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης να προχωρήσουν στην άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ για τα υπόλοιπα να αρχειοθετήσουν τη δικογραφία για να μη μένει καμία σκιά για όσους τα στοιχεία είναι μηδενικά.