Θυμάστε αλήθεια εκείνο το κλασικό ανέκδοτο που καταλήγει στην ατάκα «να οργανωθούμε, ρε παιδιά, να οργανωθούμε». Ε, λοιπόν, όσο και αν φαίνεται παράξενο, τίποτε δεν ταιριάζει περισσότερο με όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δη στην αναμενόμενη επανεκκίνηση της Σούπερ Λίγκας. Να οργανωθούμε, παιδιά, μιας και η «διακοπή» φτάνει αισίως στις 25 ημέρες και ακόμη δεν ξέρουμε από ποια αγωνιστική θα επιστρέψουν στη δράση οι 16 ομάδες! Υπερβολικό, είπατε; Οχι, καθόλου. Απολύτως χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι για ένα πρωτάθλημα που διακόπηκε έτσι ξαφνικά στις 17 Δεκεμβρίου, έπειτα από την ολοκλήρωση της 14ης αγωνιστικής, και ξεκινά εκ νέου το Σάββατο, δίχως να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε αν μπροστά μας είναι η 16η αγωνιστική, όπως προβλέπει ο ΚΑΠ, ή αν οι ομάδες θα παίξουν τη 15η, καθώς έτσι ψήφισε ο συνεταιρισμός σε μια απόφαση 100% παράτυπη που αλλάζει τους όρους διεξαγωγής της Σούπερ Λίγκας. Γιατί είτε αυτό το πρωτάθλημα γίνεται με βάση τους κανονισμούς είτε γίνεται με βάση τη… δημοφιλία συγκεκριμένων κλαμπ εντός του συμβουλίου! Αυτό θα το ξέρουμε λογικά το απόγευμα, όταν και το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ θα αποφασίσει την «τύχη» της προσφυγής της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά της απόφασης του ΔΣ της Λίγκας για τη διεξαγωγή της αναβληθείσας (λόγω του ξυλοδαρμού του Τζήλου και της αποχής των διαιτητών) 15ης αγωνιστικής το Σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου, σε ημερομηνία δηλαδή όπου είχε οριστεί ήδη η 16η αγωνιστική. Δεν υπάρχει ούτε θέμα ερμηνείας ούτε και… συζήτηση για το αν οι Ερυθρόλευκοι (που μειοψήφησαν με Αρη και Πανιώνιο) έχουν δίκιο. Ο Ολυμπιακός δεν ζητά παρά την εφαρμογή του ΚΑΠ. Του Κανονισμού που προβλέπει (άρθρο 22 παρ. 6) ότι οι αγωνιστικές που αναβάλλονται θα πρέπει να γίνονται σε εμβόλιμες ημερομηνίες. Αυτό δηλαδή που είχε τονίσει και η νομική υπηρεσία της Λίγκας στο τελευταίο ΔΣ του συνεταιρισμού.

Καθόλου απλό

Σε έγγραφο της Λίγκας προς τις ομάδες (21/12) γινόταν γνωστό ότι η 15η αγωνιστική:

1) Δεν μπορεί να γίνει στις 6-7 Ιανουαρίου, επειδή οι διαιτητές θα αποφασίσουν στις 4 Ιανουαρίου για τη συνέχιση ή όχι της αποχής τους λόγω της υπόθεσης Τζήλου.

2) Δεν μπορεί να γίνει στις 12-13 Ιανουαρίου (όπως ορίστηκε δηλαδή), επειδή είχε οριστεί η 16η αγωνιστική.

3) Δεν μπορεί να γίνει στις 9-10 Ιανουαρίου λόγω των αγώνων του Κυπέλλου.

4) Μπορεί να γίνει εμβόλιμα στις 16-17 Ιανουαρίου αφού προηγουμένως γίνονταν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τη Νova και την ΕΡΤ.

Ενώ λοιπόν το πλαίσιο αυτό το έθεσε η ίδια η Λίγκα, ξαφνικά στο ΔΣ βρέθηκαν 13 ομάδες να ψηφίζουν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις 12-13 Ιανουαρίου από τη 15η αγωνιστική! Να μεταθέτουν το φινάλε της διοργάνωσης κατά μία εβδομάδα. Και βέβαια να αλλάζουν και το πρόγραμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κάτι που δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Γιατί, για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι ο Πρίγιοβιτς θα συνεχίσει την καριέρα του στην Αλ Ιτιχάντ, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει με βάση τον ΚΑΠ να πάει την Κυριακή στην Τρίπολη να παίξει με τον Αστέρα δίχως τον σπουδαίο σέντερ φορ του, αλλά πιθανότατα και δίχως αντικαταστάτη του, μιας και δεν είναι έτσι απλό να κάνει μέχρι τότε μια μεταγραφή και την ίδια στιγμή να είναι ο «επόμενος» έτοιμος να αγωνιστεί από την πρώτη στιγμή. Αν όμως το πρωτάθλημα ξεκινήσει από τη 15η, ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί τον ΠΑΣ Γιάννινα σε μια αναμέτρηση με πολύ πιο μικρό συντελεστή δυσκολίας. Στην Τρίπολη άρα θα έχει δύο εβδομάδες καιρό για να πάει… όπως πρέπει.

Πρόγραμμα – κόλαση

Αλλο παράδειγμα ακόμη πιο ουσιαστικό; Ο τρόπος που αλλάζει το πρόγραμμα του Ολυμπιακού, της ομάδας που εκπροσωπεί ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο, όντας η μοναδική που συνεχίζει στα Κύπελλα Ευρώπης. Με βάση το αρχικό πρόγραμμα, οι Ερυθρόλευκοι που αντιμετωπίζουν στις 14-21/2 την Ντιναμό Κιέβου είχαν με τη σειρά στην ατζέντα τους: ΠΑΟΚ εκτός (10/2), Ντιναμό εντός (14/2), ΑΕΚ εντός (17/2), Ντιναμό εκτός (21/2). Πολύ μεγάλες δοκιμασίες σε 11 ημέρες, αλλά τουλάχιστον με τα δύο ταξίδια να έχουν απόσταση μεταξύ τους. Τώρα που η Λίγκα ψήφισε το πρωτάθλημα να ξεκινήσει από τη 15η αγωνιστική, αγνοώντας τον ΚΑΠ, ο Ολυμπιακός έχει: Ντιναμό εντός (14/2), ΠΑΟΚ εκτός (17/2), Ντιναμό εκτός (21/2), ΑΕΚ εντός (24/2). Αρα λοιπόν τα δύο ταξίδια έρχονται το ένα πλάι στο άλλο. Ο Ολυμπιακός δεν θα μπορεί εκείνο το διάστημα να κάνει ούτε προπόνηση! Γιατί; Διότι η Λίγκα αποφάσισε να αγνοήσει τον ΚΑΠ. Τέλος πάντων, οι τακτικοί δικαστές της ΕΠΟ έχουν σήμερα την υπόθεση στα χέρια τους. Η εκδίκαση ξεκινά στις 16.00 και ξαναλέμε ότι η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι θα έχουμε και απόφαση μέσα στην ημέρα. Εγκυροι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως ζήτημα ερμηνείας δεν υπάρχει, διότι το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΠΟ ορίζει ξεκάθαρα το τι θα πρέπει να ισχύσει.