Ο Κριστιάνο Ρoνάλντο μετατρέπει σε blue chip τη Γιουβέντους και την ανεβάζει στη Serie A της Πιάτσα Αφάρι.

Ο τορινέζικος σύλλογος έγραψε ιστορία στο χρηματιστήριο του Μιλάνου καθώς συμπεριλήφθηκε στον δείκτη FTSE MIB στον οποίο υπάγονται οι μεγαλύτερες ιταλικές εταιρείες.

Οι ιταλοί αναλυτές συγκρίνουν την οικονομική επιτυχία της Γιουβέντους με την κατάκτηση των επτά σερί τίτλων στη Serie A. Αλλωστε είναι η πρώτη φορά που μια ποδοσφαιρική ομάδα συμπεριλαμβάνεται στον πιο σημαντικό δείκτη του ιταλικού χρηματιστηρίου.

Στις 27 Δεκεμβρίου ο σημαντικότερος δείκτης της Πιάτσα Αφάρι, όπως αποκαλείται το ιταλικό χρηματιστήριο, αναδιοργανώθηκε. Στη θέση των Mediaset και Mediolanum συμπεριλήφθηκαν η Amplifon και η Γιουβέντους.

Γι’ αυτή την αλλαγή λήφθηκαν υπόψη πολλές παράμετροι και φυσικά το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία της Γιουβέντους έφτασε το ένα δισ. ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο πως η είσοδος στο «κλαμπ με τους μεγάλους» της Βέκια Σινιόρα οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο στην ομάδα της.

Από τα τέλη Ιουνίου όταν άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά η μεγάλη μεταγραφή, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, η μετοχή της Γιούβε εκτοξεύτηκε από τα 0,7 ευρώ στα 1,81 ευρώ. Ο ιταλικός σύλλογος έκλεισε τον χρόνο με αύξηση της τιμής της μετοχής του κατά 38,9% που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 40 ισχυρότερων ιταλικών εταιρειών. Ενα Σκουντέτο διαφορετικό από τα άλλα.

Αξιοπιστία

Βεβαίως το γεγονός ότι η Γιούβε ανήκει πλέον στα blue chips της χρηματιστηριακής αγοράς της Ιταλίας δεν προσφέρει εγγυήσεις για σταθερότητα στους επενδυτές, αφού το ρίσκο παραμένει πολύ υψηλό καθώς συνδέεται με τα αποτελέσματα στον αγωνιστικό χώρο.

Επίσης δεν προσφέρει άμεση ρευστότητα που να επιτρέπει στη Γιουβέντους να πραγματοποιήσει τον διακαή πόθο της, την απόκτηση του Κιλιάν Εμπαπέ. Η φημολογία γύρω απ’ αυτό το θέμα εκτόξευσε τη μετοχή της την περασμένη εβδομάδα κατά 10%.

Αυτό που προσφέρει ωστόσο στη Γιούβε είναι μεγαλύτερη αξιοπιστία, ειδικά μεταξύ των ξένων επενδυτών. Στο εξής όσοι θα συζητούν για μπίζνες με τη Βέκια Σινιόρα θα γνωρίζουν πως έχουν απέναντί τους έναν αξιόπιστο συνομιλητή.

Οταν η Γηραιά Κυρία αποφάσιζε να αγοράσει τα δικαιώματα του Κριστιάνο Ρονάλντο έναντι 105 εκατ. ευρώ ήξερε πως δεν προσθέτει απλώς έναν ακόμα παίκτη στο ρόστερ της, αλλά υπογράφει συμφωνία συνεργασίας με τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική «εταιρεία». Ηταν δύσκολο να το εξηγήσει τότε στους εργαζομένους της FIAT που ήθελαν να απεργήσουν. Η πραγματικότητα απάντησε σε πολλά ερωτήματα.