Απέμεναν εβδομήντα οκτώ δευτερόλεπτα για να πέσουν οι τίτλοι τέλους στο κατ’ ευφημισμόν ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ (101-75) και τότε έμελλε να πέσουν τα… τσιμέντα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο λόγος προφανής και με ονοματεπώνυμο: εκείνη τη στιγμή ο Βασίλης Σπανούλης πάσαρε την μπάλα στον επερχόμενο Γιώργο Μπόγρη, ο οποίος σκόραρε για το 95-72 και… καθαγίασε τον αρχηγό του!

Με αυτή την ασίστ που κατεγράφη ως η 2.145η στην καριέρα του με το Μαρούσι (με το οποίο μοίρασε την παρθενική στις 28 Σεπτεμβρίου του 2000 κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Πυλαία) ο αρχηγός του Ολυμπιακού ξεπέρασε τον έτερο Καππαδόκη και πρώην συμπαίκτη του (στον Παναθηναϊκό και στην Εθνική) Δημήτρη Διαμαντίδη και μπορεί ο ίδιος να μη θυμάται ή να μην μπορεί να ξεχωρίσει την καλύτερη ασίστ της καριέρας του στο πρωτάθλημα, αλλά ξέρει το αγαθό της δημιουργίας του…

Το είπε πρώτος ο Τόνι Κούκοτς, το έκανε λάβαρο του ο Παναγιώτης Γιαννάκης και το επανέλαβε χθες ο Σπανούλης ότι «μια πάσα κάνει ευτυχισμένους τουλάχιστον δύο ανθρώπους»!

Με την πάσα που του χάρισε την πρωτοκαθεδρία ο Σπανούλης έκανε ευτυχισμένο τόσο τον Μπόγρη ως αποδέκτη της όσο και τον Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος υποκλίθηκε στο μεγαλείο του αρχηγού του, τόσο ως παίκτη όσο και ως ανθρώπου, δηλώνοντας «ευτυχής και υπερήφανος, που ανήκουμε στην ίδια ομάδα και συνεργαζόμαστε».

«Το μεγαλύτερο αγαθό είναι να έχω την υγειά μου και να συμβάλλω στις επιτυχίες της ομάδας μου» είπε ο Σπανιούλης, ο οποίος εάν η χθεσινή γιορτή των Φώτων δεν συνέπιπτε με τον αγώνα του Ολυμπιακού κόντρα στην ΑΕΚ, τότε «θα τηρούσα το έθιμο και θα βούταγα μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά μου για να πιάσουμε τον σταυρό»!

Αντί του σταυρού ο (κατά δήλωσή του) «άνθρωπος του Θεού» έπιασε το ρεκόρ και προφανώς η βραδιά δεν πήγε στράφι!

Κυριαρχία

Μετά το -32 από τον Παναθηναϊκό (111-79) την προπαραμονή των Χριστουγέννων, η ΑΕΚ τα είδε όλα κωλυόμενα και απέναντι στον Ολυμπιακό, που της έριξε δεύτερη κατοστάρα και διαφορά 26 πόντων! «Εχουμε πολλά πράγματα να μάθουμε και κυρίως να διορθώσουμε για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι τους. Σήμερα βγήκαμε νωρίς από το πλάνο μας και ο Ολυμπιακός δεν μας συγχώρησε τα λάθη μας» σχολίασε το προφανές ο Βασίλης Ξανθόπουλος.

Σε πείσμα του προ 48 ωρών ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό οι Πειραιώτες έβγαλαν πολλή ενέργεια και από τη στιγμή που (μετά τα πρώτα 15 λεπτά) βελτίωσαν αισθητά την άμυνά τους, κυριάρχησαν κατά κράτος στα ριμπάουντ και στη δημιουργία και σούταραν με πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας, βάζοντας σε αυτό το τριπάκι ακόμη και τον ωσεί παρόντα στα προηγούμενα ματς, Γιάνις Τίμα, που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του αγώνα!

Προεξάρχοντος του Χάουαρντ Σαντ-Ρος η ΑΕΚ πάλεψε στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο, προηγήθηκε μερικές φορές στο σκορ και φάνηκε να βάζει δύσκολες ασκήσεις στους οικοδεσπότες, αλλά γρήγορα αποδείχθηκε κατώτερη και των προσδοκιών και της περιστάσεων. Ο Ολυμπιακός αντέδρασε ακαριαία και της έκοψε μαχαίρι τις όποιες ορέξεις και φιλοδοξίες έτρεφε, με τον Λούκα Μπάνκι να εκφράζει τη δυσφορία του «διότι πολύ γρήγορα εγκαταλείψαμε το πάθος, την ισορροπία και την πειθαρχία μας».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ουίλιαμς-Γκος 9 (5ρ.), Τουπάν 5, Σπανούλης 14 (3/3δ., 2/3τρ., 2/2β., 2ρ., 4ασ., 1κλ.), Τίμα 17 (1/1δ., 5/8τρ.), Μιλουτίνοφ 9 (4ρ.), Στρέλνιεκς 8, Βεζένκοφ 11 (4/4δ., 1/3τρ., 4ρ.), Πρίντεζης 13 )(4/9δ., 1/1τρ., 2/.2β.), Μάντζαρης 3, Μπόγρης 6, ΛεΝτέι 5.

ΑΕΚ: Τζέιμς 19 (5/8δ.), Ξανθόπουλος, Σάκοτα 4, Τσαλμπούρης 2, Ματσιούλις 11 (2/3δ., 2/4τρ., 1/1β.), Λαρεντζάκης 9 (4ασ.), Μωραίτης, Γκρίφιν 4, Σαντ Ρος 15 (1/1δ., 3/6τρ., 4/4β., 4ρ.), Γιαννόπουλος 5, Χάντερ 15 (5/13δ., 1/1τρ., 2/3β., 7ρ.).