Πενήντα χιλιάδες διαδηλωτές σε ολόκληρη τη Γαλλία. Κάπου 3.500 διαδηλωτές στο Παρίσι. Περισσότερες από 300 προσαγωγές. Κάπου 50 τραυματίες μεταξύ των δυνάμεων της τάξης. Επεισόδια σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους το Παρίσι, όπου ένας χωροφύλακας ξυλοκοπήθηκε από έναν πρώην επαγγελματία μποξέρ, και η Τουλόν, όπου ένας παρασημοφορημένος διοικητής της αστυνομίας βιντεοσκοπήθηκε να χτυπάει δύο διαδηλωτές. Και για κερασάκι στην τούρτα, η φυγάδευση του κυβερνητικού εκπροσώπου, του Μπενζαμέν Γκριβό, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο υπουργείο του με τρακτέρ. Αυτή την εικόνα πήρε, το Σάββατο, η 8η Πράξη των κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία. Στο έκτακτο τεύχος που κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα το «Charlie Hebdo», για την τέταρτη επέτειο από την τζιχαντιστική επίθεση εναντίον του, οι επιζώντες του σατιρικού περιοδικού σκιαγραφούν το ζοφερό πορτρέτο μιας γαλλικής κοινωνίας του «αντι-Διαφωτισμού».

Στο πρωτοσέλιδο σκίτσο του Riss, ένας ιμάμης και ένας επίσκοπος φυσούν με λύσσα τη φλόγα ενός κεριού που φωτίζει εκείνο το ιστορικό πρωτοσέλιδο του «Τεύχους των Επιζώντων», με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2015 – τον Μωάμεθ δακρυσμένο να κρατά μια πινακίδα με το σύνθημα «Je suis Charlie», υπό τον τίτλο «Ολα συγχωρούνται». «Δεν είναι μόνο οι προσωπικές μας ιστορίες που ξεχνιούνται, είναι και η σημασία αυτού που μας συνέβη» εξήγησε ο Riss, διευθυντής σύνταξης του «Charlie Hebdo». «Εχει κανείς την εντύπωση πως γυρίζουμε την πλάτη μας σε αυτό, ενώ κατά τη γνώμη μας αυτά τα φαινόμενα οπισθοδρομικών αντιδράσεων είναι πάντα παρόντα, περισσότερο και από ό,τι πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια. Η εχθρότητα δεν έρχεται πια μόνο από θρησκευτικούς εξτρεμιστές αλλά και από διανοουμένους» πρόσθεσε. «Ο τελευταίος που θα φύγει να σβήσει τα Φώτα, κι ας μη βλέπουμε τίποτα» προσυπέγραψε ο δημοσιογράφος Φιλίπ Λανσόν.

Αλλά η πλειονότητα των Γάλλων είχε στραμμένη την προσοχή της αλλού. Τα Κίτρινα Γιλέκα ή μάλλον όσοι από τα Κίτρινα Γιλέκα δεν πείστηκαν από τα μέτρα κατευνασμού και την επικείμενη «μεγάλη εθνική συζήτηση» που ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν ήθελαν να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά δίνοντας νέα πνοή στο κίνημά τους. Αριθμητικά, το κατάφεραν – σε έναν βαθμό. Από 33.600 κατά την 6η Πράξη και 32.000 κατά την 7η Πράξη των κινητοποιήσεών τους, στις 22 και 29 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, οι διαδηλωτές έφτασαν τις 50.000. Δεν ήταν, ωστόσο, παρά ένα κλάσμα των 282.000 διαδηλωτών που είχαν καταμετρηθεί στη Γαλλία στις 17 Νοεμβρίου, κατά την 1η Πράξη των κινητοποιήσεων που ξέσπασαν με αφορμή τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Ο πρώην επαγγελματίας μποξέρ που έστειλε στο νοσοκομείο έναν χωροφύλακα στο Παρίσι καταζητείται, το ίδιο και οι διαδηλωτές που έσπασαν με τρακτέρ τη βαριά πόρτα του υπουργείου του Μπενζαμέν Γκριβό. Ο διοικητής της αστυνομίας που ξυλοκόπησε δύο «ταραξίες» στην Τουλόν δεν θα υποστεί κυρώσεις: ο εισαγγελέας έκρινε πως έδρασε «αναλογικά προς την απειλή». «Για ακόμα μία φορά, μια ακραία βία ήρθε να επιτεθεί στη Γαλλική Δημοκρατία – τους φρουρούς της, τους εκπροσώπους της, τα σύμβολά τους» αντέδρασε μέσω Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν. «Θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Πρέπει όλοι να ανακτήσουμε την αυτοκυριαρχία μας ώστε να δώσουμε χώρο στη συζήτηση και στον διάλογο». Εκατοντάδες γυναίκες Κίτρινα Γιλέκα διαδήλωσαν χθες στο Παρίσι, την Τουλούζη, τη Ρεν και αλλού θέλοντας να δώσουν μια πιο ειρηνική εικόνα του κινήματος, διάθεση ωστόσο για συζήτηση και διάλογο δεν έδειχναν να έχουν – «Μακρόν, είσαι ξοφλημένος» φώναζαν.