Λιγότερες εισπράξεις σε σχέση με πέρυσι είδαν στα ταμεία τους περισσότερες από τις μισές εμπορικές επιχειρήσεις στο διάστημα των  Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.  Οι καταναλωτές μπορεί να  επισκέφθηκαν τα εμπορικά καταστήματα αλλά προχώρησαν σε αγορές μόνο για τα απαραίτητα, περιμένοντας ως φαίνεται τις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας,  χαμηλότερος ήταν ο χριστουγεννιάτικος τζίρος για τις μισές επιχειρήσεις, 51% σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2017, το οποίο ήταν 42%. Ο κλάδος που επλήγη περισσότερο είναι της ένδυσης και υπόδησης, ενώ αυτός των τροφίμων – ποτών είχε τις μικρότερες απώλειες.

Αύξηση στις πωλήσεις κατέγραψε μόλις το 18% των επιχειρήσεων. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 24% για όσες επιχειρήσεις απασχολούν μισθωτή εργασία και σε 28,6% για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια περισσότερο χαμένοι ήταν οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η αναδουλειά και οι χαμηλές πωλήσεις κάνουν σύμφωνα με τους εκπρόσωπους των μικρομεσαίων αναγκαίο να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε 500.000 ασφαλισμένους επιχειρηματίες για ρυθμίσεις των χρεών τους, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα και με κριτήρια. Μάλιστα, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας ζητεί την αποπληρωμή των οφειλών σε έως 120 δόσεις με κούρεμα των υπέρογκων προσαυξήσεων άνω του 85%.

Το ΒΕΑ σημειώνει επίσης ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο παρελθόν είχαν την υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορές ανάλογα με τα έτη που ήταν ασφαλισμένοι, ακόμη κι αν είχαν μηδενικό εισόδημα, ή ζημιές στην επιχείρησή τους, με αποτέλεσμα να συσσωρεύσουν οφειλές και να κινδυνεύουν με κατασχέσεις. Με το παλαιό καθεστώς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλλαν μέση μηνιαία εισφορά 342 ευρώ, ενώ πλέον ελάχιστη εισφορά με 158 ευρώ. Εφόσον επανυπολογιστούν οι οφειλές, το κούρεμα σε εισφορές και προσαυξήσεις θα φτάσει το 54%. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι σήμερα να υπάρχουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, που ενώ κατέβαλλαν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους ακόμα και για 30 χρόνια δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν επειδή οφείλουν εισφορές και σήμερα δεν έχουν κανένα εισόδημα. Με τον επανυπολογισμό, η οφειλή τους θα περιοριστεί σημαντικά και θα καταστεί εφικτή η ένταξή τους σε μια ρύθμιση, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται με παρακράτηση ποσού της σύνταξης. Οπως σημειώνει το ΒΕΑ, η νέα ρύθμιση σε συνδυασμό με τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές από το 20% του εισοδήματος στο 13,33% θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.