Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του γερμανικού Τύπου βρέθηκε η υπόθεση της εταιρείας Folli Follie, η οποία από τον περασμένο Μάιο ταλανίζει το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» χαρακτηρίζει την υπόθεση της Folli Follie – η δικαστική διερεύνηση της οποίας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη – ως ένα από μεγαλύτερα ελληνικά χρηματιστηριακά σκάνδαλα. Σε ρεπορτάζ το οποίο κάνει αναφορά στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, η οποία μάλιστα συχνά απηχεί τις απόψεις του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου, η «Deutsche Welle» αναφέρεται στην υπόθεση Folli Follie και επισημαίνει ότι το δημοσίευμα της «FAZ» μιλά για «ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά επιχειρηματικά σκάνδαλα τον τελευταίο καιρό», υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι για πολλά χρόνια η συγκεκριμένη επιχείρηση παρουσιαζόταν ως success story. Σημειώνει δε ότι «η Folli Follie παρέσυρε στον γκρεμό ολόκληρο το Χρηματιστήριο Αθηνών και πως oι ενδοιασμοί των επενδυτών για τη μετοχή του ομίλου FFG προκάλεσαν απώλειες για όλες τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και δυσπιστία για την ελληνική επιχειρηματικότητα συνολικά.

Αναφερόμενη στις δυσκολίες της εταιρείας για επιβίωση σημειώνει ότι, «κατά τα φαινόμενα, ο υποτιθέμενος τζίρος της εταιρείας είναι διπλάσιος από την πραγματική αξία του, τα χρέη είναι απολύτως αληθινά». Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης ότι «στην έδρα της επιχείρησης, 30 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, όπου εκεί εργάζεται ο ένας στους πέντε από τους συνολικά 4.800 εργαζομένους, επικρατεί φόβος για την επόμενη ημέρα.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης άσκησε ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα, απάτης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, σε βάρος των 10 ατόμων που είχαν κληθεί ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων για την υπόθεση της Folli Follie.

Πάντως ενώ τρέχουν οι έρευνες για την υπόθεση της FFG, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η γενική συνέλευση της εταιρείας εξέλεξε την ελεγκτική εταιρεία PwC προκειμένου να προβεί στη διενέργεια ελέγχου ειδικού σκοπού επί των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για τη διαχειριστική χρήση που έληξε στις 31/12/2017, καθορίζοντας και την αμοιβή της εταιρείας για τη χρήση αυτή στο ποσό των 2,60 εκατ. ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Επιπλέον, αποφάσισε την ενίσχυση όλων των διαδικασιών και του πλαισίου εφαρμογής των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης του Ομίλου, με τη σύσταση νέας Επιτροπής Ελέγχου, τη σύσταση Επιτροπής Αποδοχών και Ορισμού Υποψηφίων, την καθιέρωση Steering Committee που ενεργεί ως συμβουλευτικό όργανο του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και την πρόσληψη ανεξάρτητου Διευθυντή Εταιρικής Αναδιάρθρωσης.

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ. Οπως μάλιστα ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρείας, το έργο της Alvarez & Marsal έχει ήδη ενισχυθεί από τη δικηγορική εταιρεία Robertsons Solicitors, με εξειδίκευση σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και ποινικού δικαίου, προκειμένου η τελευταία να συμβουλεύσει την εταιρεία για τις νομικές ενέργειες οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν με σκοπό να αποδοθούν οι οποιεσδήποτε ευθύνες κατά παντός υπευθύνου. Επίσης προχώρησε και στην υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας με ομάδα ομολογιούχων. Επί τη βάσει της εν λόγω συμφωνίας έχει απευθυνθεί πρόσκληση προς τους ομολογιούχους δανειστές για την παροχή συναίνεσης, για την επίτευξη της συμφωνίας εκ μέρους του απαιτούμενου, για τη συμφωνία αναδιάρθρωσης, ποσοστού των πιστωτών.