Για μια «καλοστημένη και εκτεταμένη μηχανή διαφθοράς και κρυφού πλουτισμού στον χώρο της υγείας» μιλάει στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Ζητεί δε να αφήσουν όλοι τη Δικαιοσύνη να πράξει το καθήκον της και τονίζει ότι ουδεμία ανάμειξη είχε ούτε επιτρέπεται να έχει η κυβέρνηση.
Με όσα γίνονται τις τελευταίες ώρες και τη στάση Πάνου Καμμένου, πόσο αντέχει η κυβέρνηση;
Η μόνη περίπτωση ανατροπής της κυβέρνησης είναι να υπερψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ. Τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πιθανό. Συνεπώς, η κυβέρνηση, υπό νέα σύνθεση πιθανότατα, θα εξακολουθεί να λειτουργεί με τρόπο συνταγματικά ανεκτό. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν με κλίμα σταθερότητας, με τα ορατά σήμερα σημεία οικονομικής ανάκαμψης περισσότερο εμφανή, κυρίως σε όσους επλήγησαν από την παρατεταμένη οικονομική κρίση που κληρονομήσαμε. Η πρόταση για εξάντληση της τετραετίας είναι προς το συμφέρον της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ενισχύει τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματός μας.
Novartis: σκάνδαλο με πολιτικές προεκτάσεις ή πολιτική σκευωρία;
Είναι καιρός να σταματήσει το ανέκδοτο της «πολιτικής σκευωρίας». Ολοι οι Ελληνες ξέρουμε πια ότι στον χώρο της υγείας υπήρχε μια καλοστημένη όσο και εκτεταμένη μηχανή διαφθοράς και κρυφού πλουτισμού. Η εικόνα επιβεβαιώθηκε με τις έρευνες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI, που έδωσαν αφορμή για τις έρευνες στην Ελλάδα. Σαφώς έχει πολιτικές προεκτάσεις από την ώρα που μνημονεύονται ονόματα πολιτικών. Ομως χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή. Τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό.
Σας προβληματίζουν οι φωνές περί θεσμικής εκτροπής;
Δεν θα μπορεί να γίνεται λόγος για θεσμική εκτροπή εάν όλοι αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να πράξει το καθήκον της. Ναι μεν τα δικαιώματα του υπό κατηγορίαν προσώπου είναι σεβαστά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπαίνουν στο στόχαστρο ονομαστικά οι δικαστικές Αρχές που διεξάγουν τις έρευνες, όπως λ.χ. επιχειρεί να κάνει ο κ. Γεωργιάδης. Ούτε να υιοθετεί ένα κόμμα τα περί «πιέσεων», όταν μάλιστα αυτά είναι αναπόδεικτα εντελώς, όπως έκανε η ΝΔ με την πρόσφατη ανακοίνωσή της.
Η συγκεκριμένη υπόθεση μήπως γυρίζει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση;
Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή έπραξε το συνταγματικά επιβαλλόμενο καθήκον της και παρέπεμψε τον φάκελο Novartis στη Δικαιοσύνη. Συνταχθήκαμε καταρχήν με την εκδοχή της ύπαρξης ενδείξεων μη παραγεγραμμένων αδικημάτων εκ μέρους πολιτικών προσώπων. Πέραν αυτού ουδεμία ανάμειξη είχε ούτε επιτρέπεται να έχει η κυβέρνηση. Οποιοδήποτε και εάν είναι το τελικό αποτέλεσμα των δικαστικών ερευνών, δεν θα υπάρχει θεσμικό περιθώριο είτε για μομφή είτε για θριαμβολογία.
Ως πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπή για την Υγεία είστε πεπεισμένος ότι έχουν τελεστεί παράνομες πράξεις;
Απ’ όσα περιέχονται στον φάκελο Novartis, που με την πρώιμη μορφή του είχε παραμείνει για ικανό διάστημα στη Βουλή, αλλά και από τα δημοσιεύματα, προκύπτει πως έχουν τελεστεί πάμπολλες παράνομες πράξεις, όπως της απιστίας, της κατάχρησης εξουσίας, ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, φοροδιαφυγής κ.λπ. Υποκείμενα των πράξεων αυτών υπήρξαν δεκάδες πρόσωπα, διαβαθμισμένης οπωσδήποτε ευθύνης, πλην όλοι συντελούσαν στο να ευνοείται παρανόμως η Novartis, να γίνεται υφαρπαγή δημοσίου χρήματος διαμέσου υπερτιμολογήσεων και να ζημιώνεται έτσι το ελληνικό Δημόσιο κατά δεκάδες εκατομμυρίων.
Γιατί ως Επιτροπή δεν εξετάσατε τον άλλοτε προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη;
Το όνομά του αναφέρθηκε από δύο μάρτυρες ως το «πρόσωπο – κλειδί» με γνώσεις και επαφές που τον καθιστούσαν, περίπου, αναντικατάστατο στον τομέα της τιμολόγησης φαρμάκων. Πρόταση για εξέτασή του δεν υπήρξε. Εμείς δεν μπορούσαμε να ξέρουμε ότι τότε ήταν προστατευόμενος μάρτυρας. Στο πόρισμά μας ωστόσο και στο κεφάλαιο των συμπερασμάτων διατυπώνουμε το αίτημα να διερευνηθεί περαιτέρω ο ρόλος του.
Ο ίδιος πλέον καταγγέλλει πιέσεις για να στοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα…
Αμφιβάλλω έντονα εάν λέει την αλήθεια ότι δέχθηκε πιέσεις. Από την επαγγελματική μου εμπειρία αλλά και ως προϊόν κοινής πείρας γνωρίζω ότι η ανακριτική διαδικασία γίνεται με χρήση ερωτήσεων. Και εγγράφως. Καθετί που ερωτάται αποτυπώνεται στα πρακτικά. Ακόμα και από τον τρόπο διατύπωσης των ερωτήσεων, την αλληλουχία τους κ.λπ. μπορεί να συναγάγει κανείς συμπεράσματα. Εκτιμώ ότι εάν υπήρχαν τεκμήρια «πιέσεων» θα είχαν παρουσιαστεί ήδη. Ώς τώρα δεν έχει γίνει συγκεκριμένη αναφορά, άρα βασίμως υποθέτουμε ότι τα περί πιέσεων αποτελούν απλώς την τρέχουσα υπερασπιστική γραμμή του κ. Μανιαδάκη.