Η έκφραση «πολικές θερμοκρασίες» που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να ακούγεται υπερβολική και να είναι για όλους όσοι εκτίθενται ελάχιστα στο κρύο ή απολαμβάνουν τη ζέστη στο σπίτι τους και τη δουλειά τους. Δεν είναι όμως καθόλου υπερβολική για όλους εκείνους που είναι εκτεθειμένοι στο κρύο. Τους άστεγους, τους οικονομικά ασθενέστερους που δεν έχουν τα μέσα για να εξασφαλίσουν θέρμανση και φυσικά τους πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες που δοκιμάζονται στη Μόρια και αλλού.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, και ειδικά οι αρμόδιοι, ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με τον βαρύ χειμώνα. Χίλιοι άνθρωποι ζουν σε σκηνές με μοναδικό μέσο θέρμανσης αερόθερμα που, τουλάχιστον στη Μόρια, μοίρασε μόλις χθες η διοίκηση του προσφυγικού καταυλισμού. Δεκάδες άλλοι συμπολίτες μας προσπαθούν να προστατευτούν από το κρύο στο κέντρο της Αθήνας αγνοώντας ενδεχομένως ότι υπάρχουν δομές που προσφέρουν φιλοξενία αυτές τις δύσκολες ώρες.

Η κινητοποίηση για την ενημέρωση και την προστασία όλων αυτών των ανθρώπων πρέπει να είναι άμεση. Θα ήταν εξαιρετικά θλιβερό να θρηνήσει η χώρα μας έστω και ένα θύμα από το κρύο. Πρόσφυγες, άστεγοι και πένητες είναι ευπαθείς ομάδες που τους αξίζει η μέγιστη προσοχή από μια πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της και μια κυβέρνηση που δεν κάνει εμπόριο κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά προσφέρει ουσιαστική αρωγή σε όσους έχουν ανάγκη.