Πώς υπολογίζεται η αξία ενός ποδοσφαιριστή; Ο αλγόριθμος της επιστημονικής προσέγγισης στο ερώτημα χρησιμοποιεί τις παραμέτρους της ηλικίας, της θέσης που αγωνίζεται ο παίκτης, τις συμμετοχές στις εθνικές ομάδες, την οικονομική ισχύ του συλλόγου στην οποία ανήκει.
Η προσέγγιση της αγοράς, αυτής δηλαδή που διαμορφώνει εν τέλει την τιμή ενός ποδοσφαιριστή, ακουμπά πάνω στην προσφορά και τη ζήτηση και το διαπραγματευτικό ταλέντο του μάνατζερ.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα την περίπτωση του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα αξιολόγησης ποδοσφαιριστών transfermarkt.de, η αξία του Πρίγιοβιτς είναι 6 εκατ. ευρώ.
Ο ΠΑΟΚ έχει βάλει ρήτρα αποδέσμευσης στο συμβόλαιο του Σέρβου το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Σε γενικές γραμμές το ύψος της ρήτρας εξαρτάται από το συμβόλαιο του παίκτη. Δεν μπορεί ο Πρίγιοβιτς να λαμβάνει 100.000 ευρώ ετησίως και να έχει ρήτρα 10 εκατ. ευρώ.
Η Αλ Ιτιχάντ θέλει να ενεργοποιήσει τη ρήτρα πληρώνοντας ουσιαστικά πρίμιουμ 66% στην αξία του ποδοσφαιριστή.
Πρόσφατα ο Κώστας Μανωλάς προσέλαβε τον μεγαλοατζέντη Μίνο Ραϊόλα, προφανώς για να του αυξήσει τις αποδοχές είτε μέσω μεταγραφής είτε πιέζοντας τη Ρόμα.
Σε μικρό χρονικό διάστημα μετά τη συμφωνία, το όνομα «Manolas» βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους υποψήφιους παίκτες να αλλάξουν ομάδα. Διαρροές, «αποκλειστικές πληροφορίες» από μεγάλες εφημερίδες, ενδιαφέρον από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τη ρήτρα του.
Το επόμενο στάδιο είναι η γενναία αύξηση στις αποδοχές του Κώστα Μανωλά, είτε από τη Ρόμα είτε από την επόμενη ομάδα του.
Πρόκειται για παλιά, δοκιμασμένη συνταγή που έχει μεγάλη επιτυχία όταν απευθύνεται σε ομάδες που αντιμετωπίζουν έντονο αγωνιστικό πρόβλημα.
Οι πιέσεις και τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν οι μάνατζερ στις ομάδες έχουν δημιουργήσει μια τεράστια φούσκα που όταν θα σκάσει θα ταρακουνήσει συθέμελα το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Ώς τότε κάποιοι απ’ αυτούς και εκατοντάδες ποδοσφαιριστές θα έχουν λύσει το οικονομικό πρόβλημα και των δισέγγονών τους.