Στον απόηχο της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα και νυν κατηγορουμένου στην υπόθεση της Novartis Νίκου Μανιαδάκη για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας, οι εισαγγελείς Διαφθοράς ανοίγουν τη βεντάλια, βάζοντας στο κάδρο των ερευνών τους και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος).

Την ώρα που ο συνήγορος υπεράσπισης του Ν. Μανιαδάκη, Θεόδωρος Μαντάς, προσέφευγε στη Δικαιοσύνη βάλλοντας τόσο κατά της διάταξης για την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα όσο κατά του κύρους της ποινικής δίωξης, οι προβολείς της έρευνας στρέφονταν και πάλι στο ίδιο πρόσωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς τον ελέγχει τώρα και για ξέπλυμα χρήματος, αξιοποιώντας παλαιότερα στοιχεία για το οικονομικό του προφίλ σχετικά με φορολογικές αποκλίσεις, καθώς και το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που ενσωματώνονται στη δικογραφία.

ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΟΓΚΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Ο όγκος μάλιστα των αποδεικτικών στοιχείων, που αποτελούν τη βάση των δεδομένων για τις όποιες εξελίξεις στην υπόθεση της Νovartis, όπως επισημαίνουν πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης που έχουν εικόνα του συνόλου των δεδομένων, είναι τεράστιος. Συγκεκριμένα, όπως λένε, υπάρχουν τρεις δεξαμενές άντλησης αποδεικτικών στοιχείων. Η πρώτη αφορά τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, η αξιοπιστία των οποίων έχει αμφισβητηθεί, η δεύτερη αφορά το σύνολο των κατασχεθέντων στοιχείων (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και αρχείο) από τη φαρμακοβιομηχανία και το τρίτο την επεξεργασία των στοιχείων από τις άρσεις τραπεζικού απορρήτου και τις απαντήσεις από τις δικαστικές συνδρομές.

Πριν από λίγο καιρό μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες εισαγγελικές πηγές, ύστερα από πληροφορία που περιήλθε σε γνώση τους εντοπίστηκαν στοιχεία – το back up από τους severs της Novartis – σε εταιρεία στον Ασπρόπυργο , τα οποία επισυνάφθηκαν στον φάκελο της δικογραφίας.

«Ο όγκος των στοιχείων είναι τόσο μεγάλος που ακόμα και 100 εμπειρογνώμονες να συνέδραμαν στο έργο της Εισαγγελίας Διαφθοράς πάλι δεν έφταναν για την ταχεία διεκπεραίωση του υλικού» σχολίαζε ανώτατη εισαγγελική πηγή, προσθέτοντας με νόημα πως αν το υπάρχον υλικό έπρεπε να αποτυπωθεί σε χαρτί, τότε, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θα χρειάζονταν 14 (!) χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή.

Υπό αυτό το πρίσμα οι εισαγγελείς συνεχίζουν την έρευνά τους με αμείωτο ρυθμό, με φόντο βέβαια και τα 10 πολιτικά πρόσωπα, και με στόχο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό το σκέλος αυτό της προκαταρκτικής εξέτασης. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη για ορισμένα πρόσωπα φέρεται ότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία, οπότε η αρχειοθέτηση της δικογραφίας είναι μονόδρομος. Αντίθετα, η έρευνα παραμένει ανοιχτή για τα πρόσωπα εκείνα – πολιτικά και μη – για τα οποία υπάρχουν καταθέσεις μαρτύρων, αλλά και έγγραφα – ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μηνύματα και ιδιόχειρες σημειώσεις – στα οποία μπορούν να στηριχτούν οι εισαγγελικές Αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με εισαγγελικές εκτιμήσεις, λόγω του τεράστιου όγκου του υλικού, η έρευνα ενδέχεται να ολοκληρώνεται τμηματικά και σε πρώτο πλάνο φέρεται να είναι η περίοδος 2010-12.

Η ΒΙΕΝΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΙΚΑΚΙ. Οπως έγινε γνωστό, για την πληρέστερη διερεύνηση όλων των παραμέτρων της υπόθεσης αλλάζει και ο τρόπος συνεργασίας με τις αμερικανικές Αρχές για την υπόθεση της Novartis. Ηδη ο νέος εποπτεύων των ερευνών της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση με το κλιμάκιο των Αμερικανών στη Βιέννη τον περασμένο Δεκέμβριο, ζήτησε η ανταλλαγή των όποιων στοιχείων ή πληροφοριών να γίνεται στο εξής μέσω Eurojust, κάτι που έγινε δεκτό και η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών θα γίνει στη Χάγη. Οι εισαγγελείς Διαφθοράς μάλιστα υποβάλλουν νέο αίτημα για συνάντηση στη Χάγη με την αμερικανική πλευρά, στο πλαίσιο της ανταλλαγής στοιχείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανώτατη εισαγγελική πηγή με κατηγορηματικό τρόπο έλεγε πως ουδέποτε εισφέρθηκε στοιχείο κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης στη Βιέννη από την αμερικανική πλευρά και αρνήθηκαν να το παραλάβουν οι έλληνες εισαγγελείς. Ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιω. Αγγελής υπέβαλε και σχετική αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με αφορμή δημοσιεύματα που εμφάνιζαν εισαγγελέα να μην παρέλαβε στικάκι από το FBI για την υπόθεση της Νοvartis.