Σε κενό αέρος βρίσκεται η ΚΟ των ΑΝΕΛ μπροστά στην προαναγγελθείσα αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα και την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών. Στο εσωτερικό του κόμματος μαίνεται μια «μάχη χαρακωμάτων» ενώ οι διαφορετικές στρατηγικές που αποτυπώνονται στις δηλώσεις των βουλευτών του συγκροτούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Η εικόνα αποδρομής που εκπέμπουν οι ΑΝΕΛ διαμορφώνει ένα πρωτοφανές κλίμα αστάθειας και ρευστοποίησης στο εσωτερικό του συγκυβερνώντος κόμματος, το οποίο τροφοδοτείται καθημερινά από τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται. Υπό αυτά τα δεδομένα, η αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ θεωρείται κρίσιμη όχι μόνο για την επόμενη μέρα της συγκυβέρνησης, αλλά και για το μέλλον του κόμματος του Πάνου Καμμένου. Από τους επτά βουλευτές που διαθέτει η ΚΟ μόνο οι δύο εμφανίζονται ταυτισμένοι με τον πρόεδρο του κόμματος – η υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής: δηλαδή να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, να καταψηφίσουν τη συμφωνία, να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση εφόσον τεθεί τέτοιο ζήτημα αλλά και να μη στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας εκ μέρους της ΝΔ.
Οι υπόλοιποι κινούνται σε διαφορετική ρότα έχοντας διαχωρίσει τη θέση τους ενώ άλλοι τηρούν στάση σιωπής και αποστάσεις ασφαλείας από τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του Καμμένου. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ήδη ανοίξει την πόρτα της αποχώρησης από τους ΑΝΕΛ δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία και ότι θα παραδώσει την έδρα του, την οποία θα καταλάβει ως πρώτος επιλαχών ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ που έχει διαφωνήσει με τον Καμμένο και έχει διαγραφεί από το κόμμα και θεωρείται από πολλούς δεδομένο ότι δεν θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Αλλά και ο Κώστας Ζουράρις που διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Αν και εξωκοινοβουλευτική υπουργός Εσωτερικών, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη με τη διαφοροποίησή της από τη θέση Καμμένου περί αποχώρησης από την κυβέρνηση κατέδειξε με τον τρόπο της το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσά τους, ενώ η στάση σιωπής και αναμονής της Ελενας Κουντουρά και του Βασίλη Κόκκαλη αποτυπώνει έκδηλα την εικόνα που επικρατεί -η υπουργός Τουρισμού καταχωρίζεται από πολλούς στα «υπέρ» της συμφωνίας ενώ θεωρείται αμφίβολο αν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όπου το έργο της έχει κριθεί επιτυχημένο, ενώ και η στάση σιωπής που τηρεί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει τον προβληματισμό που υπάρχει για τους χειρισμούς που έχουν γίνει.