«Να το πάρει το ποτάμι»: η φράση χρησιμοποιείται όταν, μετά από πολλές αποτυχημένες μαντεψιές, ο συνομιλητής δεν μπορεί πια να βρει την απάντηση σε ένα πρόβλημα. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτή η απάντηση είναι πολύ περίπλοκη για «να την πάρει το ποτάμι»; Οσοι παρακολουθούν τη στάση του Ποταμιού στη συμφωνία των Πρεσπών, συμφωνούν μόνο σε ένα πράγμα: το κόμμα, που δεν έχει αποκλείσει την υπερψήφιση της συμφωνίας, αποτελεί πλέον καθοριστικό παράγοντα για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος έχει χωριστεί στα τρία. Από τη μία, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός που έχουν δηλώσει στην τελευταία συνεδρίαση πως θα καταψηφίσουν τη συμφωνία – για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, καθώς ο πρώτος έχει διαφωνίες με το περιεχόμενο και ο άλλος με τον τρόπο που η συμφωνία χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο Σπύρος Δανέλλης, που σε κάθε περίπτωση θα την υπερψηφίσει. Μόλις χθες, μάλιστα, δήλωσε (24/7) πως η κυβέρνηση «δεν πρέπει να πέσει εξαιτίας της συμφωνίας», καθώς οι Πρέσπες δεν πρέπει να είναι το «διακύβευμα των πρόωρων εκλογών».

Οι πιο σημαντικοί, όμως, είναι οι τρεις εναπομείναντες βουλευτές. Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης έχουν δηλώσει θετικά διακείμενοι προς τη συμφωνία, με την προϋπόθεση αυτή να μη διακατέχεται από υπόνοιες σκοπιανού αλυτρωτισμού και να μην ταυτιστεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει από την πρώτη στιγμή ταχθεί υπέρ της λύσης στο Σκοπιανό, με τη λογική ότι τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα δεν μπορούν να μπαίνουν σε λογική μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Η λύση, όμως, που προτίθεται να ψηφίσει είναι καθαρή. Γι’ αυτό έχει ξεκαθαρίσει πως η στήριξη στις Πρέσπες δεν ισοδυναμεί με στήριξη της κυβέρνησης και πως, αν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει, τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.

Το αγκάθι. Η πραγματικότητα, όμως, δεν είναι εξίσου καθαρή με την άποψη του Ποταμιού. Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση διατείνονται πως έχουν μια πλειοψηφία για κάθε ψηφοφορία. Και ο δρόμος για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών περνάει μέσα από τους τρεις του Ποταμιού, οι οποίοι προσμετρούνται από το Μέγαρο Μαξίμου στη λίστα των 151 βουλευτών της μίας εκ των δύο πλειοψηφιών. Η συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, είναι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδεδεμένη με το μέλλον της κυβέρνησης. Αν οι 151 δεν βρεθούν, η πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών αυξάνεται σημαντικά. Και μία εκ των ανησυχιών που ακούστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση των οργάνων του Ποταμιού είχε να κάνει με ακριβώς αυτή τη σύνδεση: Αν, έστω επικοινωνιακά, η υπερψήφιση της συμφωνίας πάρει άλλα χαρακτηριστικά, θα κρατήσουν την ίδια στάση; Αυτό το ερώτημα ουσιαστικά έμεινε αναπάντητο στις προηγούμενες συνεδριάσεις και αναμένεται να διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες, που η πίεση θα ενταθεί. Η αίσθηση που υπάρχει πάντως στη Σεβαστουπόλεως είναι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση θέλουν η συμφωνία να ψηφιστεί – οι πρώτοι για να την προσθέσουν στην προοδευτική προεκλογική τους ατζέντα και οι δεύτεροι για να μη χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωποι μαζί της, εφόσον έρθουν στην εξουσία.

Ο Θεοχαρόπουλος. Το ίδιο ερωτηματικό που υπάρχει για τους τρεις του Ποταμιού υπάρχει και για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος έχει τονίσει πως δεν αποκλείει να ψηφίσει τη συμφωνία υπό την προϋπόθεση ότι ο Πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία στο Κίνημα Αλλαγής, ο Βασίλης Κεγκέρογλου απάντησε διφορούμενα (24/7) πως «ε, βέβαια θα υπάρξει. Η ΔΗΣΥ είναι ενιαία». Επεσήμανε επίσης πως αυτό που θα αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα σε επόμενη συνεδρίασή της «πρέπει να γίνει σεβαστό».