Σε κινούμενη άμμο έχει πέσει η Ρεάλ Μαδρίτης και κάθε προσπάθειά της να βγει από τη θανάσιμη παγίδα τη φέρνει πιο κοντά στην ασφυξία. Η έκτη ήττα στη φετινή Λα Λίγκα, αυτή τη φορά από τη Σοσιεδάδ στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, επιβεβαιώνει το μέγεθος της αγωνιστικής κρίσης της Βασίλισσας. Η επίδοσή της στην επίθεση, μόλις 26 γκολ, είναι η χειρότερη στα τελευταία 25 χρόνια. Αντιστοιχεί στα γκολ στα οποία έχει συμμετάσχει μόνος του ο Λιονέλ Μέσι στο φετινό πρωτάθλημα – 15 γκολ και 11 ασίστ. Για τη Ρεάλ, που πέρυσι έκανε ρεκόρ με 73 συνεχόμενους αγώνες στους οποίους παραβίασε την αντίπαλη εστία, τα φετινά νούμερα είναι μια τραγωδία, αν λάβουμε υπόψη ότι από τα τελευταία 22 ματς στα επτά δεν έχει βρει στόχο. Εξήγηση γι’ αυτή τη λειψυδρία φυσικά υπάρχει αλλά κανείς δεν τολμά να την εκφράσει ελεύθερα, τουλάχιστον μέσα στα αποδυτήρια, για λόγους εγωισμού. Στις προηγούμενες εννέα σεζόν στις οποίες αγωνιζόταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο μέσος όρος τερμάτων της Ρεάλ στα  πρώτα 18 παιχνίδια της Λα Λίγκα ήταν 48 γκολ.

Εισιτήρια σε πτώση

Δεν πρόκειται φυσικά για σύμπτωση. Ο Πορτογάλος είναι αυτή τη στιγμή πρώτος σκόρερ της Γιουβέντους στο Καμπιονάτο με 14 γκολ τα οποία λείπουν από την επίθεση της Βασίλισσας. Είναι επίσης εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τη στιγμή που ο Ρονάλντο έφυγε από τη Ρεάλ, αυξήθηκε η αξία του από τα 80,4 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι τον Ιανουάριο στα 127,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου CIES (πιο ακριβός παίκτης παραμένει ο Εμπαπέ με την αξία του να εκτιμάται στα 218,5 εκατ. ευρώ). Ο Γκάρεθ Μπέιλ, που υποτίθεται πως θα φορούσε τα παπούτσια του CR7 στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, υπέστη τον 24ο τραυματισμό του στο προηγούμενο παιχνίδι με τη Βιγιαρεάλ και στο ματς με τη Σοσιεδάδ συνελήφθη από τον φωτογραφικό φακό να φεύγει από το Σαντιάγο Μπερναμπέου στο 78ο λεπτό. Ο Ουαλός ακολουθεί την τάση που θέλει οι socios να εγκαταλείπουν την έδρα της Ρεάλ. Στο παιχνίδι με τη Σοσιεδάδ υπήρχαν 27.000 άδεια καθίσματα από τα συνολικά 81.000, σε ένα στάδιο όπου μέχρι πρόσφατα οι φίλαθλοι έδιναν μάχη για την εξασφάλιση ενός εισιτηρίου. Στους τέσσερις πρώτους μήνες της σεζόν η πληρότητα  στο Μπερναμπέου ήταν η χειρότερη στην τελευταία δεκαετία, φτάνοντας το 77,5%. Στο πρωτάθλημα η πληρότητα είναι 78,7% έναντι 82,1% την προηγούμενη σεζόν και 91% τη σεζόν 2011-2012. Η φετινή τάση μείωσης της πληρότητας άγγιξε και τα ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στα τρία πρώτα εντός έδρας παιχνίδια οι φίλαθλοι κάλυψαν το 77,4% των θέσεων όταν πέρυσι η πληρότητα είχε φτάσει το 93% (90,9% στους ομίλους).

«Δεν είναι φυσιολογικό»

Η Ρεάλ είναι βαριά άρρωστη. «Τα προβλήματα της ομάδας δεν είναι φυσιολογικά», δήλωσε ο Λούκα Μόντριτς, ο οποίος αποφάσισε να βγει μπροστά και να μη μασήσει τα λόγια του. «Απουσιάζουν τα γκολ και η ενότητα στον αγωνιστικό χώρο. Στην έδρα μας σημειώνουν εύκολα γκολ και εμείς δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Πρέπει να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε για το ποιο είναι το πρόβλημά μας. Δεν είναι φυσιολογικό, δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, αλλά συνέχεια. Πρέπει να βρούμε λύσεις, πολλοί παίκτες δεν αποδίδουν σύμφωνα με το επίπεδό τους. Πρέπει να βελτιωθώ και να αναλάβω περισσότερες πρωτοβουλίες. Είναι μία δύσκολη στιγμή για τον σύλλογο αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είμαστε περισσότερο ενωμένοι». Η Ρεάλ, μάλλον δικαιολογημένα, έχει παράπονα από τον διαιτητή για τουλάχιστον ένα πέναλτι που δεν καταλόγισε σε ανατροπή του Βινίσιους. Η ένστασή της σχετίζεται με την άρνηση του διαιτητή να συμβουλευτεί το VAR. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του βιντεοδιαιτητή, ο ρέφερι θα πρέπει να ειδοποιηθεί από τους συναδέλφους του που βρίσκονται πίσω από τις οθόνες για να επανελέγξει τη φάση, στην περίπτωση που έχει λάβει λάθος απόφαση, κάτι που φυσικά δεν συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν και ο Σέρχιο Ράμος, ο Βινίσιους, αλλά και ο προπονητής της Ντιέγκο Σολάρι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη μη χρήση του VAR, ο Μόντριτς ακολούθησε και σ’ αυτή την περίπτωση σκληρή στάση, δηλώνοντας πως δεν φταίει ο διαιτητής για τη νέα ήττα. Κάλυψε επίσης τον Σολάρι, ο οποίος αρχίζει να δέχεται τις ίδιες πιέσεις που δεχόταν ο προκάτοχός του Γιουλέν Λοπετέγκι. «Ο Σολάρι έχει την εμπιστοσύνη μας. Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες για να ρίξουμε την ευθύνη σ’ αυτόν. Πιστεύω πως όλοι πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν μπορεί να λέμε πως παίξαμε καλά αλλά δεν είχαμε τύχη. Η μπάλα δεν μπαίνει μέσα και πρέπει να βρούμε το γιατί». Η απόκτηση του 19χρονου Μπραχίμ Ντίαθ από τη Μάντσεστερ Σίτι, στην οποία είχε αγωνιστεί μόλις 43 λεπτά τα δύο τελευταία χρόνια, αποτελεί σαφώς επένδυση για το μέλλον αλλά οι φίλαθλοι της ομάδας αναρωτιούνται τι θα γίνει με το παρόν. Η Βασίλισσα απέχει δέκα βαθμούς από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, αλλά ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν την ξεγράφει από τη διεκδίκηση του τίτλου.