Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Τραμπ άφησε έκπληκτους τους συμμάχους των ΗΠΑ – και ίσως ακόμα και κάποιους συμβούλους του – ανακοινώνοντας την επικείμενη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Κάποιοι προειδοποίησαν ότι αφήνει τη χώρα στα χέρια της Ρωσίας και του Ιράν και άλλοι ότι πρόκειται για προδοσία των Κούρδων της περιοχής που πολέμησαν τόσο σκληρά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως και ο αρμόδιος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Ομως, όπως και με πολλές άλλες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο Λευκός Οίκος φαίνεται ότι τα γυρίζει. Ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου, που από χθες βρίσκεται για επίσκεψη στην Τουρκία, έδωσε την πρώτη ξεκάθαρη ένδειξη ότι η απόφαση για απόσυρση επανεξετάζεται, λέγοντας ότι πρώτα θα πρέπει η Τουρκία να δεσμευθεί ότι δεν θα επιτεθεί στους κούρδους μαχητές που συμμετείχαν μαζί με τους Αμερικανούς στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών.
«Δεν πιστεύουμε ότι οι Τούρκοι θα πρέπει να αναλάβουν στρατιωτική δράση με την οποία δεν συμφωνούν οι ΗΠΑ και δεν είναι σε συντονισμό μαζί μας. Αυτό πρώτον για να μην κινδυνεύσουν και τα δικά μας στρατεύματα αλλά και προκειμένου να τηρήσουν το αίτημα του προέδρου να μην κινδυνέψουν οι συριακές αντικυβερνητικές δυνάμεις που πολέμησαν μαζί μας» ανέφερε ο Μπόλτον. Σε ερώτηση εάν αυτό σημαίνει πως η απόσυρση περίπου 2.000 αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή δεν θα πραγματοποιηθεί έως ότου η Τουρκία διασφαλίσει την ασφάλεια των κούρδων μαχητών, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας απάντησε: «Ναι, ακριβώς».
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει την πρόθεσή του να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση στη Βορειοανατολική Συρία για να εκδιώξει από εκεί τους κούρδους μαχητές, οι οποίοι έχουν στενούς δεσμούς με το ΡΚΚ, την κουρδική οργάνωση που εδώ και τρεις δεκαετίες δρα στην Τουρκία. Οταν ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του για απόσυρση των αμερικανών στρατιωτών, ο Ερντογάν διατύπωσε εκ νέου το σχέδιό του για επίθεση στους Κούρδους, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα αναλάβει την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.
Στην καρδιά του χάους που αφορά την απόφαση για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία βρίσκεται μια διαμάχη στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου. Ο Τραμπ, που ασπάζεται ενός είδους εθνικιστικό απομονωτισμό, βιάζεται να αποδεσμευθούν οι ΗΠΑ από δαπανηρές στρατιωτικές περιπέτειες που δεν έχουν εσωτερικό πολιτικό αντίκρισμα. Αντίθετα με αρκετά στελέχη των Ρεπουμπλικανών, ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την απομάκρυνση του σύρου προέδρου Ασαντ από την εξουσία.
Τον Δεκέμβριο, διακήρυξε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί και πρόσθεσε πως πλέον είναι ευθύνη των Τούρκων και των Αράβων να συνεχίσουν τη μάχη. Ομως είναι πολλοί στην κυβέρνησή του που έχουν διαφορετική γνώμη: από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον Τζον Μπόλτον μέχρι τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου στη Συρία Τζέιμς Τζέφρι, που θεωρούν ότι η αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία δεν έχει στόχο μόνο την ήττα των τζιχαντιστών αλλά και τον περιορισμό της ιρανικής επιρροής στη Συρία. Βέβαια, στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ παρατήρησε ότι η ηγεσία του Ιράν «μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» στη Συρία. Κάτι που αναδεικνύει για άλλη μία φορά τη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου.
Και ένας «φράχτης» αρκεί
Ενας φράχτης στα σύνορα με το Μεξικό αντί για τείχος θα ικανοποιούσε, σύμφωνα με δήλωσή του, τον Ντόναλντ Τραμπ. Καθώς η διοικητική παράλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης οδεύει στην τρίτη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος φαίνεται να κάνει μια μικρή υποχώρηση για να ξεπερασθεί το αδιέξοδο, είναι άγνωστο όμως εάν θα ανταποκριθούν σε αυτήν οι Δημοκρατικοί.