Αλλαγές σε εφορίες και τελωνεία με σαρωτικές μετακινήσεις υπαλλήλων δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενεργοποιώντας το σχέδιο των κυκλικών μεταθέσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά οι υπάλληλοι που έχουν παραμείνει στην ίδια υπηρεσία, την ίδια θέση και την ίδια περιοχή για τουλάχιστον μία δεκαετία θα μετατεθούν σε άλλη υπηρεσία με άλλη χωρική αρμοδιότητα.
Η αρχή γίνεται από τις εφορίες και τα τελωνεία Αττικής και Θεσσαλονίκης με τους ελεγκτές να είναι οι πρώτοι που θα αλλάξουν πόστο. Το στίγμα των ανατροπών που έρχονται στις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες έδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με ανοιχτή επιστολή του προς τους υπαλλήλους όπου ανέφερε ότι η Αρχή «στοχεύοντας στην εσωτερική ανανέωση και την ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης, αμεροληψίας και ακεραιότητας, είναι αναγκαίο, σε πρώτη φάση στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, να προχωρήσουμε σε μετακινήσεις, με αντικειμενικά κριτήρια, των στελεχών μας που υπηρετούν στην ίδια περιφερειακή μονάδα για πολλά χρόνια, αφού λάβουμε υπόψη και τις προτιμήσεις τους».
Στο πλαίσιο αυτό, οι υπάλληλοι θα κληθούν εντός του μήνα να δηλώσουν την προτίμησή τους και αμέσως μετά θα γίνουν οι μετακινήσεις.
Στόχος των κινήσεων αυτών, οι οποίες σε πρώτη φάση αφορούν τους ελεγκτές είναι να μη δημιουργούνται πελατειακές σχέσεις μεταξύ εφοριακών, λογιστών και ελεγχομένων σε κάθε περιοχή. Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί το σύστημα των κυκλικών μεταθέσεων από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να πιάσουν αμέσως δουλειά οι ελεγκτές και να επικεντρωθούν στις νέες υποθέσεις που θα αναλάβουν. Το βάρος δίνεται στις φρέσκες υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας οι οποίες έχουν μεγαλύτερα περιθώρια αυξημένων εισπράξεων.
Σταδιακά οι κυκλικές μεταθέσεις θα επεκταθούν σε όλους τους υπαλλήλους των εφοριών και τελωνείων ενώ στόχος της ΑΑΔΕ είναι μέσα σε μία τριετία να έχουν μετακινηθεί οι υπάλληλοι που βρίσκονται στην ίδια θέση για μία εξαετία. Φέτος θα μετακινηθούν όσοι έχουν συμπληρώσει δεκαετία στην ίδια θέση, το 2020 όσοι βρίσκονται στο ίδιο πόστο 9 χρόνια, το επόμενο έτος οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 8 χρόνια στην ίδια θέση κ.ο.κ.
Το σύστημα αυτό θα εφαρμόζεται κάθε έτος και με τον τρόπο αυτό θα αξιολογούνται οι υπάλληλοι και σύμφωνα με την ηγεσία της ΑΑΔΕ αναμένεται να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα διαφθοράς. Να σημειωθεί ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ του 2018 προέβλεπε τη διενέργεια 28 εσωτερικών ελέγχων κατ’ ελάχιστο καθώς και τη διενέργεια 130 ελέγχων περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων καθώς και υπαλλήλων της ΑΑΔΕ και τη διεκπεραίωση τουλάχιστον του 85% του συνόλου των καταγγελιών που περιέρχονται στη γνώση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Μετά τις καταγγελίες που αφορούν εμπλοκή υπαλλήλων της ΑΑΔΕ σε υποθέσεις διαφθοράς και παράνομες πράξεις πραγματοποιήθηκαν:
n 36 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων κατά τους οποίους βρέθηκαν 2 περιπτώσεις με αδικαιολόγητη προέλευση περιουσιακών στοιχείων.
n 96 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων όπου βρέθηκαν 6 με αδικαιολόγητη προέλευση περιουσιακών στοιχείων.
n 142 έλεγχοι εντοπισμού ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων, και βρέθηκαν παραβάσεις στις 26 περιπτώσεις, στις οποίες εμπλέκονται 29 υπάλληλοι.