«Είμαι αθώος και με κατηγορούν άδικα» δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου στο Τόκιο ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Nissan Κάρλος Γκοσν, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του, μετά τη σύλληψή του τον περασμένο Νοέμβριο. Ο 64χρονος Γκοσν δήλωσε ότι ουδέποτε εισέπραξε από την αυτοκινητοβιομηχανία χρήματα που δεν δηλώθηκαν και πρόσθεσε ότι για λογαριασμό της εταιρείας δρούσε πάντα νόμιμα και έντιμα.

Ο Κάρλος Γκοσν έχει πιστωθεί ότι έσωσε τη Nissan από το χείλος του γκρεμού και ότι ήταν από τις λίγες περιπτώσεις μη ιάπωνα στελέχους που έφτασε στα κορυφαία κλιμάκια της εταιρείας. Εγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τη δημιουργία της συμμαχίας Renault – Nissan πριν από περίπου 20 χρόνια, αλλά και την προσθήκη στη συμμαχία και της Mitsubishi το 2016. Τις δύο πρώτες ανέλαβε σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση και κατάφερε να τις μετατρέψει σε επιτυχημένες και αναπτυσσόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Εχω κατηγορηθεί εσφαλμένα και κρατούμαι άδικα για ανάξιες και αβάσιμες κατηγορίες» δήλωσε ο Γκοσν ενώπιον του δικαστηρίου. Μιλούσε με καθαρή φωνή καθώς διάβαζε τη δήλωσή του. «Σε αντίθεση με τις κατηγορίες που διατύπωσαν οι εισαγγελείς, ποτέ δεν έλαβα αποζημίωση από τη Nissan που δεν δηλώθηκε, ούτε ποτέ είχα κάποιο δεσμευτικό συμβόλαιο με τη Nissan που πληρώθηκε με συγκεκριμένο ποσό το οποίο δεν έγινε γνωστό» είπε χαρακτηριστικά ο Γκοσν.

Δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το δικαστήριο στο οποίο ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Nissan οδηγήθηκε στις 10.30 το πρωί, ώρα Τόκιο, φορώντας μαύρο κοστούμι και λευκό πουκάμισο χωρίς γραβάτα, ενώ τα χέρια του ήταν δεμένα με χειροπέδες και ένα σκοινί. Εμοιαζε πιο αδύνατος απ’ ό,τι πριν από τη σύλληψή του, με γκριζαρισμένα τα μαλλιά του, ενώ συνοδευόταν από δύο φρουρούς.

Η ακροαματική διαδικασία ήταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ 1.122 άνθρωποι διεκδίκησαν τις 14 θέσεις στο δικαστήριο που ήταν διαθέσιμες μέσω κλήρωσης, με το γεγονός να αποτυπώνει και το αυξημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την υπόθεση.

Η ακροαματική διαδικασία διενεργήθηκε ύστερα από αίτημα των δικηγόρων του Γκοσν προκειμένου να αναζητηθούν και να εξηγηθούν οι λόγοι για την παρατεταμένη κράτησή του, από τη σύλληψή του στις 19 Νοεμβρίου, και όχι για να συζητηθεί η ουσία της υπόθεσης.

Αναφερόμενος στους λόγους της κράτησης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιουίτσι Τάντα είπε ότι οφείλεται στον κίνδυνο ο κατηγορούμενος να διαφύγει και να αποκρύψει πιθανόν αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση.

Ο 64χρονος αποπεμφθείς πρόεδρος της Nissan Motor Κάρλος Γκοσν είχε κατηγορηθεί τον περασμένο Νοέμβριο ότι απέκρυψε στοιχεία για τα εισοδήματά του από μισθούς και ότι επιβάρυνε τη Nissan με ζημιές από προσωπικές του επενδύσεις, καθώς και το ιαπωνικό Δημόσιο.

«Εχω κατηγορηθεί εσφαλμένα» υποστήριξε χθες δηλώνοντας την αθωότητά του στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του σε δικαστήριο του Τόκιο μετά τη σύλληψη τον περασμένο Νοέμβριο.