Από χθες το πρωί σήμανε μια νέα παγκόσμια διαδικτυακή σύρραξη ή διαμαρτυρία ή ιντερνετικός ξεσηκωμός ή όπως αλλιώς θέλουμε το λέμε. Προς διάσωση της γυναικείας αξιοπρέπειας και προς επίρρωσιν της άποψης ότι οι σπίθες στο σύμπαν του Διαδικτύου γίνονται γρήγορα πυρκαγιές. Που όλο και πιο συχνά, τείνω να πιστέψω, οφείλονται σε «εμπρησμούς». Διότι ποιος είναι ο πλέον εύκολος και σύντομος δρόμος προς το γενικευμένο σούσουρο που θα φέρει κάποιον στα πρώτα πλάνα της επικαιρότητας; Μια δήλωση κόντρα στις επιταγές της πολιτικής ορθότητας. Δεν ξέρω αν αυτό είχε στο μυαλό του ο γάλλος συγγραφέας και παρουσιαστής Γιαν Μουά, πάντως η δήλωσή του σε συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό «Marie Claire» κινούνταν ανάμεσα σε δύο «σκιάχτρα» του σύγχρονου επικοινωνιακού πολιτισμού. Τον ηλικιακό ρατσισμό εναντίον των γυναικών και το body shaming. Και έτσι, μέσα σε λίγα λεπτά, εισέβαλε στις οθόνες των λάπτοπ και των κινητών μας. (Να περιμένουμε άραγε την έκδοση κάποιου βιβλίου του τις επόμενες εβδομάδες;).
Ο πενηντάχρονος κύριος Μουά λοιπόν δήλωσε ότι οι συνομήλικές του γυναίκες είναι γι’ αυτόν «αόρατες» και ότι δεν μπορούν να αγαπηθούν διότι το σώμα τους δεν είναι ποθητό, όπως είναι μιας εικοσιπεντάρας. Μάλιστα, το πήγε και παραπέρα, λέγοντας ότι έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις Κορεάτισσες, τις Κινέζες και τις Γιαπωνέζες, όσο και αν παραδέχεται ότι αυτή η δήλωσή του ακούγεται μάλλον προσβλητική για τις γυναίκες που συνοδεύει. Από κει και πέρα, το να δημιουργηθεί το hashtag #moix ήταν θέμα λίγων λεπτών. Γυναίκες νεότερες και μεγαλύτερες αλλά και πολλοί άνδρες από όλον τον κόσμο, οργανώσεις φεμινιστικές και, γενικώς, για τα δικαιώματα των γυναικών καθώς και LGBT+ κοινότητες έβγαλαν στον τάκο τον Μουά άλλοτε επιθετικά και καταγγελτικά, πολύ συχνά όμως με χιούμορ και δηκτική ειρωνεία.
Για παράδειγμα, η 49χρονη γαλλίδα ηθοποιός Μαρίν Φουά δημοσιοποίησε την αγωνία της καθώς της μένουν μόνο ένας χρόνος και λίγες μέρες – μετά θα κλείσει τα 50 – για να κοιμηθεί με τον Μουά, πολλοί του επισήμαναν πως ούτε οι πενηντάρες θα ήθελαν εκείνον στο κρεβάτι τους και μάλλον αναστέναξαν με ανακούφιση ακούγοντας τη δήλωσή του, άλλες τον κατακεραύνωσαν με τα γνωστά επίθετα. Βέβαια υπήρξε και η αντίφαση ότι ενώ τον κατηγορούσαν για το body shaming που ασκεί, συγχρόνως πόσταραν φωτογραφίες που αποδείκνυαν ότι, και σωματικά, «οι πενηντάρες ίσον με δύο εικοσιπεντάρες», αυτά δηλαδή που προ 25ετίας έχει πει στα καθ’ ημάς η Ρίτα Σακελλαρίου. Οι οθόνες γέμισαν με φωτεινά «αντικείμενα» του πόθου που έχουν πατήσει, και μάλιστα προ πολλού, τα 50, όπως η Μόνικα Μπελούτσι, η Τζένιφερ Ανιστον, η Χάλι Μπέρι (που είδαμε προχθές απαστράπτουσα και γοητευτικότατη στις Χρυσές Σφαίρες). Ενώ η 52χρονη δημοσιογράφος Κολόμπ Σνεκ ανήρτησε στο Instagram τα οπίσθιά της επισημαίνοντάς του ότι «δεν ξέρει τι χάνει» (έπειτα από λίγο όμως κατέβασε την επίμαχη φωτογραφία). Βέβαια έλαβε και πιο μετριοπαθείς και ρομαντικές απαντήσεις, όπως της γαλλίδας ηθοποιού Αν Ρουμανόφ που σε δήλωσή της σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό υποστήριξε ότι μια σχέση δεν βασίζεται στη σφριγηλότητα των γλουτών αλλά σε κάτι άλλο που αναπτύσσεται μεταξύ δύο ανθρώπων και του εύχεται κάποια στιγμή να γνωρίσει.
Μετά τον σάλο που προέκυψε στα γαλλικά ΜΜΕ ο Μουά έσπευσε να απαντήσει και σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι του αρέσει όποια του αρέσει και δεν πρόκειται να απολογηθεί σε κανένα δικαστήριο γούστου. Βέβαια προσπάθησε, κατά κάποιον τρόπο, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι οι πενηντάρες δεν ενδιαφέρονται για εκείνον. «Εχουν κάτι καλύτερο να κάνουν από το να περνούν την ώρα τους με έναν νευρωτικό τύπο σαν εμένα που όλο το 24ωρο γράφει και διαβάζει. Δεν είναι εύκολο να είναι κάποια γυναίκα μαζί μου».
Οι έλληνες χρήστες των σόσιαλ μίντια δεν άφησαν, βέβαια, ασχολίαστο το γεγονός. Σε γενικές γραμμές, στο ίδιο μήκος κύματος. Ωστόσο, δύο ήταν αυτοί που, έστω και με τα γυαλιά του χιούμορ, έδωσαν μία άλλη διάσταση στο θέμα. Ο Θανάσης Χειμωνάς έγραψε: «Βγήκε ένας γάλλος συγγραφέας και είπε πως δεν μπορεί να δει ερωτικά τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Και αντί να τσαντιστεί ο Μακρόν, τσαντίστηκαν οι φεμινίστριες». Ενώ η μεταφράστρια Ρηγούλα Γεωργιάδου αναφέρει μεταξύ άλλων: «…Εκείνο που μου φαίνεται αστείο είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς “αντιδρούμε” – και δικαίως για την επιδερμικότητά του (επιλέγω συνειδητά αυτήν τη λέξη) θεωρούμε αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας π.χ. τη “Λολίτα”. Γιατί τέτοια οντάκια είμαστε, υπέροχα και αντιφατικά».
Είναι αλήθεια ότι η σύγχρονη ερωτική μυθολογία κινείται ανάμεσα στο δίπολο της «Λολίτας» και του «Πρωτάρη». Η ομορφιά της νεανικής σφριγηλότητας και η γοητεία της ωριμότητας. Η ορμητική εικοσάρα και η έμπειρη πενηντάρα. Το σύγχρονο λάιφσταϊλ μάλιστα ανέβασε ακόμη περισσότερο το ηλικιακό ταβάνι της γυναικείας σεξουαλικότητας. Και επινόησε όρους (λιγότερο ή περισσότερο κομψούς) που περιγράφουν αυτήν την τάση. Από τις cougar (εκ του αιλουροειδούς) έως τις milf (mothers we like to fuck) που τελευταία έγινε και gilf (grannies we like to fuck). Από την άλλη τα 25, σχεδόν, χρόνια που χωρίζουν το ζεύγος Μακρόν έχουν σπάσει με τον πλέον μεγαλοπρεπή τρόπο το ταμπού που μπορούσε να δει μια νέα γυναίκα στο πλευρό ενός πολύ μεγαλύτερου άνδρα, αλλά όχι το αντίθετο. Εξάλλου στην ερωτική κουλτούρα των Γάλλων μπορούσαν πάντα να συνυπάρχουν και τα νυμφίδια, όπως ήταν, για παράδειγμα, η Μπριζίτ Μπαρντό, και οι ντάμες, όπως ήταν ανέκαθεν η Κατρίν Ντενέβ. Και η Βανέσα Παραντί και η Φανί Αρντάν.
Ποιος είναι ο Γιάν Μουά
Ο Μουά – γεννήθηκε πριν από πενήντα χρόνια στο Νεβέρ της Γαλλίας – είναι αρκετά γνωστός στην πατρίδα του συγγραφέας και παρουσιαστής στην τηλεόραση. Για το πρώτο του μυθιστόρημα («Jubilations vers le ciel») έχει βραβευθεί με τα βραβεία Γκονκούρ και Φρανσουά Μοριά της Γαλλικής Ακαδημίας, ενώ για το «Naissance» έχει κερδίσει το βραβείο Ρενοντό. Εχει γυρίσει, ως σκηνοθέτης, τρεις ταινίες και εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια είναι ο οικοδεσπότης στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «On n’ est pas couche». Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν δύο βιβλία του. Το «Λιποτάκτης του έρωτα» (Εμπειρία Εκδοτική, 2003) και το «Partouz» (Κέδρος, 2006).