Η περίφημη έξοδος από τα Μνημόνια αποδεικνύεται και στην πράξη ότι είναι ένα ακόμη κυβερνητικό παραμύθι. Οι δραματικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, σε συνδυασμό με την άγρια φοροεπιδρομή, οδηγούν τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους σε περαιτέρω φτωχοποίηση. Το 2017, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό των Ελλήνων που απειλούνται από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε στο 35%. Πρόκειται για 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα χρέη κάθε μήνα αυξάνονται αλματωδώς και χωρίς να υπάρχει καμία ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας. Η οικονομική εξαθλίωση των νοικοκυριών είναι πλέον συνώνυμη με την καθημερινότητα.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα επικοινωνιακό σόου με την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού – από τον Φεβρουάριο – κατά 8%, καταγράφεται μια πρωτοφανής εκτόξευση της φτηνής πλήρους απασχόλησης και της γενικευμένης εργασιακής ευελιξίας στον ιδιωτικό τομέα. Η μετανάστευση και η μερική απασχόληση εμφανίζουν μια αλχημιστικά μειούμενη ανεργία. Η αγορά εργασίας διαλύεται, οι μισθοί καταρρέουν.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση της ανεργίας έρχεται με μισθούς 317 ευρώ για έναν στους τρεις και αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Παράλληλα η περικοπή των νέων συντάξεων (συνταξιοδοτήσεις από τον Μάιο του 2016) με τον νόμο – λαιμητόμο Κατρούγκαλου φτάνει στο 40%. Η συντριπτική πλειοψηφία – το 95% – των υπαλλήλων του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα βγαίνει στη σύνταξη με 35 έως 40 χρόνια υπηρεσίας και οι υπάλληλοι αυτοί έχουν μειώσεις από 300 έως 400 ευρώ τον μήνα! Παράλληλα απώλεια της αγοραστικής δύναμής τους έως 5,5% θα έχουν οι συνταξιούχοι μέχρι το 2022 αφού οι συντάξεις τους θα παραμείνουν «παγωμένες». Οι παλιές συντάξεις (έως τον Μάιο του 2016) μπορεί να απέφυγαν το «μαχαίρι» έως 18%, αλλά θα μείνουν «παγωμένες», με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάσουν μέρος της αγοραστικής τους δύναμης εξαιτίας του πληθωρισμού. Φυσικά δεν μπορεί να μη σχολιαστούν οι δραματικές περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου σε επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα, στο ΕΚΑΣ, στις αναπηρικές αλλά και στις συντάξεις χηρείας.

Συμπερασματικά, όχι μόνο δεν βγήκαμε από τα Μνημόνια, αλλά αντιθέτως βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες του τέταρτου και πιο άγριου Μνημονίου. Και τα χειρότερα έπονται.