Δεν συμβαίνει πάντα. Αυτή τη φορά, πάντως, η πολιτική έτρεξε πολύ πιο γρήγορα από την αριθμητική. Κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς την ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών, η συμφωνία έχει αρχίσει ήδη να παράγει πολιτικά αποτελέσματα – μάρτυρας το γεγονός πως οι ΑΝΕΛ διαλύονται με την ταχύτητα που θα έλιωνε ένα παγωτό σε συνθήκες καύσωνα.

Η διάλυση αλλάζει εκ των πραγμάτων και το δόγμα Καμμένου «φεύγουμε, αλλά στηρίζουμε». Δεν θα ήταν αδύνατο μόνο για τον μνησίκακο Καμμένο, αλλά για οποιονδήποτε να στηρίξει μια κυβέρνηση που μετατρέπει το κόμμα του σε λιωμένο παγωτό. Κι αυτό είναι κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εξίσωση της κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης που αναζητά το Μαξίμου. Το ευρωπαϊκό υπόδειγμα εξάλλου που είναι πλούσιο σε εμπειρία λέει πως οι κυβερνήσεις μειοψηφίας στηρίζονται από κόμματα, όχι από ξέμπαρκους βουλευτές που, είτε είναι είτε δεν είναι, καταγγέλλονται ως αποστάτες. Ετσι δεν κυβερνά κανείς όχι στην Ελλάδα του πολιτικού καύσωνα, αλλά ούτε σε χώρες πολιτικής νιρβάνας. Αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράδοξο, η πολιτική που έτρεξε πιο γρήγορα από την αριθμητική κάνει πιο εύκολη την ψήφιση της συμφωνίας. Οι Πρέσπες προσφέρουν στον Τσίπρα την ευκαιρία μιας ηρωικής εξόδου, το αφήγημα που θα λέει ότι έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος χωρίς να έχει υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχει υποστεί διπλή ήττα και μια πρώτου μεγέθους ταπείνωση: θα έχει πέσει για ένα αδειανό πουκάμισο, για μια συμφωνία που θα έχει βουλιάξει σαν πέτρα στη λίμνη.

Τι μένει; Οι τέσσερις ποταμικοί, ο Θεοδωράκης, ο Μαυρωτάς, ο Δανέλλης και ο Λυκούδης, που με τη θετική τους ψήφο θα κάνουν ένα διπλό σέρβις. Στον Τσίπρα οπωσδήποτε και το επικό του αφήγημα. Αλλά και στον Μητσοτάκη που δεν θα ήθελε να βρεθεί με την καυτή πατάτα των Πρεσπών στα χέρια σε μια νέα Βουλή όπου το κόμμα του θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την υποχρέωση να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας. Το λένε και αλλιώς: ακόμη κι αν δεν υπήρχαν οι τέσσερις ποταμικοί, Τσίπρας και Μητσοτάκης θα έπρεπε να τους εφεύρουν.