Σε διάταξη μάχης θα βρεθεί σήμερα στη Βουλή η αντιπολίτευση, ιδίως η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ, απέναντι στον Πάνο Καμμένο σχετικά με την τροπολογία για την αναβάθμιση των F-16 και προγράμματα ύψους «τουλάχιστον 230 εκατομμυρίων ευρώ». Ουδείς διαφωνεί με την ανάγκη αναβάθμισης των F-16, αλλά η συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία κατατέθηκε κρυφά τη Δευτέρα, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας στη Βουλή, προκαλεί πολλά ερωτήματα και υποψίες ότι περιέχει προγράμματα που δεν αφορούν τα F-16.
Στη Νέα Δημοκρατία πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη όπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μεγάλο θέμα το οποίο «δεν θα περάσει». Εμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, επισήμαναν ότι δεν είναι τυχαίο μια κυβέρνηση που πνέει τα λοίσθια και ένας υπουργός Αμυνας υπό παραίτηση να φέρνουν τέτοια σκοτεινή συμφωνία στη Βουλή. «Πρόκειται για μια βρωμερή ιστορία» ειπώθηκε χαρακτηριστικά, καθώς ήταν κυρίαρχη η άποψη ότι αφορά αντισταθμιστικά που έρχονται από την πίσω πόρτα.
Λίγο αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έθεσε τρία ερωτήματα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το τελευταίο αφορούσε την τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. «Την ώρα που ο κ. Καμμένος ετοιμάζει βαλίτσες όχι για ταξίδι, αλλά για να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, συνυπογράφει με τον κ. Τσακαλώτο τροπολογία με την οποία προκύπτουν αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2017 ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, διαβεβαίωσε τη Βουλή επί λέξει: “Δεν πρόκειται να υπάρξουν αντισταθμιστικά ωφελήματα. Τα λάθη του παρελθόντος εμείς δεν θα τα κάνουμε”. Τι ακριβώς έχει αλλάξει και στο παρά πέντε της αποχώρησης του κυβερνητικού εταίρου κατατίθεται αυτή η τροπολογία με συνοπτικές διαδικασίες και μάλιστα μετά τη λήξη της συνεδρίασης της σχετικής επιτροπής στη Βουλή;» ρώτησε η Μαρία Σπυράκη.
Σε εκείνη τη συνεδρίαση στη Βουλή ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι τα αντισταθμιστικά ωφελήματα ήταν η εστία «της μίζας, της διαπλοκής και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος». Αφησε μόνο μια πιθανότητα «εξαίρεσης σε ό,τι αφορά την ΕΑΒ, αλλά και εκεί θα είναι απτά, συγκεκριμένα και σαφώς κοστολογημένα ωφελήματα» είπε. Ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει αυτή την εξαίρεση για την ΕΑΒ διότι ο νόμος 3978/2011 απαγορεύει πλήρως τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Αυτή η φράση όμως δημιούργησε το παραθυράκι για να τακτοποιηθούν άγνωστα προγράμματα μέσω της τροπολογίας, εμφανιζόμενα τρία από αυτά ως έργα που θα ανατεθούν στην ΕΑΒ.
Οι συμβάσεις και τα προγράμματα όμως δεν προσδιορίζονται σαφώς στην τροπολογία, ούτε αναφέρεται το πραγματικό κόστος ενός εκάστου. Πώς θα δώσει προκαταβολικά την έγκρισή της η Βουλή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας να διαχειριστεί τόσα εκατομμύρια χωρίς κανέναν έλεγχο στο πώς και πού θα διατεθούν;
Το Κίνημα Αλλαγής. Εντονη αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής. «Χάος ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς πόλους, χάος και στο υπουργείο Αμυνας που συγκατοικούν οι δύο (πρώην;) συνιστώσες της δεδηλωμένης. Λίγα μόλις λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, με τον όψιμο “νατοϊκό” συριζαίο κ. Ρήγα να εισηγείται την κύρωση μνημονίου συνεργασίας με την Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (SACT), έφεραν στη Βουλή τροπολογία που αφορά τα F-16 και 230 εκατομμύρια ευρώ. Οι κυβερνητικοί εταίροι στην αποκορύφωση της αποσύνθεσής τους εμπαίζουν τη Βουλή και κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό απροκάλυπτα» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έθεσε με έμμεσο τρόπο το ερώτημα που διατυπώνεται στα κομματικά επιτελεία. Είναι δυνατόν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι να μιλούν για βελούδινο διαζύγιο και την ίδια ώρα να παραχωρούνται τέτοια ανταλλάγματα στον κ. Καμμένο; Για ποιον λόγο; Και γιατί ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας δεν ανακοίνωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας την τροπολογία; Δεν τη γνώριζε ή δεν ήθελε να την υποστηρίξει ενώπιον των εκπροσώπων των υπόλοιπων κομμάτων;