Με μια ηχηρή δημόσια παρέμβαση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε χθες πολλαπλά μηνύματα σε διάφορες κατευθύνσεις, θέτοντας και το πλαίσιο πολιτικής λειτουργίας και το ύφος ρητορικής της κυβέρνησης.

Με αιχμή το σκάνδαλο Novartis, ο υπουργός Οικονομικών κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη σκανδαλολογία και την αξιοποίησή της ως πολιτικό εργαλείο για να δοθεί καίριο πολιτικό πλήγμα στους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως σε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής.

Με το γνωστό βρετανικό ύφος του, αλλά και με διπλωματικό τρόπο, ο Τσακαλώτος, χωρίς να ακυρώσει πλήρως τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, αποστασιοποιήθηκε ουσιαστικά από την εργαλειοποίηση του σκανδάλου.

«Είμαι ενάντια στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Αυτό βοηθάει μόνο τη Χρυσή Αυγή. Υπάρχει σκάνδαλο Novartis» είπε (Ραδιόφωνο 247) και συμπλήρωσε με έμφαση: «Μακάρι και τα οκτώ πολιτικά πρόσωπα που παραπέμφθηκαν στη Βουλή να είναι αθώα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει η Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της».

«Δεν βοηθάει την πολιτική ζωή». Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι επί της ουσίας αποστασιοποιήθηκε και από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, όπως έπραξαν πρόσφατα και άλλα κυβερνητικά στελέχη, αν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου τον στήριξε. «Ο κ. Πολάκης κάθε μέρα μαζί με τον κ. Ξανθό προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία κι έχουν κάνει σπουδαία δουλειά. Προφανώς τον καίει ότι έγινε τέτοιο πάρτι διασπάθισης δημόσιου χρήματος στον χώρο της υγείας, αυτό καταλαβαίνω» σημείωσε και υπογράμμισε παράλληλα: «Γενικώς θεωρώ ότι η σκανδαλολογία δεν βοηθάει την πολιτική ζωή, αλλά ούτε και τα σκάνδαλα».

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΟΙ 151. Η παρέμβαση Τσακαλώτου προκάλεσε ποικίλα σχόλια στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, διότι έγινε σε μια χρονική στιγμή που υπάρχει μεγάλη συζήτηση και κριτική από την αντιπολίτευση για «εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης» και για θεσμική εκτροπή. Βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε και κατά των Ειδικών Δικαστηρίων που αναφέρονται από την αντιπολίτευση και της ποινικοποίησης, καθώς αυτή η συζήτηση βοηθάει τη Χρυσή Αυγή.

Στη δημόσια τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι υπάρχει πλειοψηφία 151 βουλευτών και για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και για την κυβερνητική πλειοψηφία γενικότερα και παράλληλα τόνισε ότι όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και οι νυν πολιτικοί και οι παλαιότεροι.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ. Για τον Τσακαλώτο, ο Σταύρος Θεοδωράκης και τα στελέχη του στο Ποτάμι δεν έχουν κάποιο επιχείρημα για να μην ψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ για το Κίνημα Αλλαγής υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει και στο κόμμα αυτό κάποιο επιχείρημα εναντίον της συμφωνίας, αλλά ο στόχος τους είναι απλώς η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αισιόδοξος για την πορεία της κυβέρνησης, τόνισε ότι εάν η ΝΔ πιστεύει ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχει τη δυνατότητα να καταθέσει πρόταση μομφής. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» τόνισε με νόημα και διευκρίνισε πως δεν θεωρεί «αποστασία» την ενδεχόμενη διαφοροποίηση βουλευτών και στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΣΙΠΡΑ. Ενδιαφέρον επίσης είχε η αναφορά του ότι ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα θα προέρχεται από τη νέα γενιά. Μιλώντας για τον ανασχηματισμό, υποστήριξε ότι δεν είναι πιθανόν να αλλάξει υπουργικό θώκο έως τις εκλογές και σημείωσε πως δεν είναι επίδοξος δελφίνος. «Και θα κερδίσουμε τις εκλογές και θα είναι ο Αλέξης πρωθυπουργός. Και όταν θα έρθει η ώρα της αντικατάστασης, θα είναι κάποιος από τη νεότερη γενιά. Ούτε εγώ, που δεν είμαι και επαγγελματίας πολιτικός, ούτε ο Δραγασάκης» τόνισε χαρακτηριστικά.