Το εάν και κατά πόσο ο Σον Κιλπάτρικ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση θα φανεί εν ευθέτω χρόνω και πάντως όχι όταν θα φορέσει την πράσινη φανέλα με τα έξι (ευρωπαϊκά) αστέρια… Θα φανεί πολύ νωρίτερα, και συγκεκριμένα όταν (μετά τη μεταμεσονύκτια δραματική ανατροπή των δεδομένων που τον ήθελαν να μένει στην πατρίδα του και να κυνηγάει ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ) κατέβει από το αεροπλάνο και σκάσει μύτη στην Αθήνα, για να ανακαλύψει μια καθ’ ολοκληρίαν terra incognita στην καριέρα του και στη ζωή του! Εχει σημασία αυτή η αναφορά στην πτήση και στην άφιξή του, διότι, όπως είπε χθες ο Ρικ Πιτίνο, «τα μάτια μου έχουν δει πολλά, ελπίζω λοιπόν ότι θα μπει στο αεροπλάνο, θα έρθει, θα υπογράψει και θα παίξει για εμάς»!

Σε κάθε περίπτωση, ο αμερικανός σούτινγκ γκαρντ, ο οποίος έκλεισε τα 29 χρόνια του πριν από τρεις ημέρες, φέρνει στην Αθήνα εκτός από ένα κομμάτι της γενέθλιας τούρτας του, αυτό που χρειάζεται κατεπειγόντως ο Παναθηναϊκός και το ψάχνει εναγωνίως από την πρώτη στιγμή ο Fabulous Rick: έναν σπουδαίο σουτέρ και πάντως έναν παίκτη που θα μένει συνδεδεμένος με το καλάθι.

Την Κυριακή το βράδυ, μετά το ματς με τον Χολαργό, ο Πιτίνο λιγουρευόταν τον καρπό του Φραγκίσκου Αλβέρτη και έλεγε ότι «οι σουτέρ μας δεν είναι κακοί, αλλά δεν είναι και σπουδαίοι», οπότε ιδού ο Κιλπάτρικ, ιδού και το πήδημα: το σουτ με πήδημα (jump shot) και κάθε είδος σουτ που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός για να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες και να ξεπεράσει το σύνδρομο της παρατεταμένης ατζαμοσύνης του από τη γραμμή των 6,75 μ. Ασφαλώς ο Κιλπάτρικ δεν είναι ο Στεφ Κάρι! Εάν ήταν τέτοιος ή περίπου τέτοιος, δεν θα είχε μείνει άνεργος από το τέλος της περσινής σεζόν ούτε θα περιφερόταν σε έξι διαφορετικές ομάδες μέσα σε τέσσερα χρόνια! Στον αντίποδα είναι ένας παίκτης ο οποίος μπορεί να σουτάρει και να σκοράρει με συνέπεια, ανταποκρινόμενος στην ταμπέλα που του έβαλε ο Πιτίνο ως «της καλύτερης επιλογής που είχαμε αυτή τη στιγμή».

Αθλητικότητα

Ο αμερικανός προπονητής εκτιμά ότι ο παίκτης τον οποίο αντιμετώπισε έξι φορές στο κολεγιακό πρωτάθλημα μπορεί εκτός από τη θέση «2» να υποστηρίξει και εκείνη του πόιντ γκαρντ/δημιουργού. Πρόκειται για παίκτη που δουλεύει σκληρά στο γήπεδο και διαθέτει αυτό που πλέον αποτελεί το εκ των ων ουκ άνευ προαπαιτούμενο στο σύγχρονο μπάσκετ: την αθλητικότητα. Ο Κιλπάτρικ που είχε μπει από την αρχή στο μάτι του Παναθηναϊκού, ο οποίος δεν παράτησε την υπόθεση μετά την πρώτη «χυλόπιτα», είναι Νεοϋορκέζος, όπως και ο Πιτίνο, και έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο Σινσινάτι, με μέσο όρο 15,3 πόντους, 4,3 ριμπάουντ και 2,0 ασίστ. Παρά την εξαιρετική καριέρα του στο NCAA, δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ του ΝΒΑ, στο οποίο εισήλθε μέσω της G-League (Σάντα Κρουζ, Ντελαγουέαρ) το 2015, αγωνιζόμενος κατά σειρά στους Τίμπεργουλβς, τους Νάγκετς, τους Νετς, τους Μπακς (σε 23 ματς της περσινής σεζόν μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο), τους Κλίπερς και τους Μπουλς. Σε 157 αγώνες στο ΝΒΑ και σε σχεδόν είκοσι λεπτά κατά μέσο όρο ο Κιλπάτρικ έχει να επιδείξει 10,3 πόντους, 2,7 ριμπάουντ, 1,5 ασίστ και ποσοστά 47,4% στα δίποντα, 33,5% στα τρίποντα και 86,2% στις βολές.

Στη διάρκεια της θητείας του στους Νετς, τη σεζόν 2016-17, ο Κιλπάτρικ γνωρίστηκε με τον (επί δέκα σεζόν παίκτη του Παναθηναϊκού) Μάικ Μπατίστ, στον οποίο προσέφυγε κιόλας προχθές για να λάβει τις καλές συστάσεις σε ό,τι αφορά το καινούργιο εργασιακό περιβάλλον του. «Πρέπει να παίξουμε πολύ έξυπνα, να προσέξουμε τις κατοχές και τα φάουλ και να κάνουμε διάφορα πειράματα, διότι έχουμε δύο απουσίες και συνάμα βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο» επισήμανε ο Πιτίνο, ελπίζοντας ότι οι φίλαθλοι θα υπερθερμάνουν το παγωμένο ΟΑΚΑ στο οποίο χθες έκανε προπόνηση έχοντας στον λαιμό του τυλιγμένο ένα κασκόλ του Παναθηναϊκού! Αμ το άλλο; «Εχω χάσει τεσσεράμισι κιλά αυτές τις λίγες μέρες στην Αθήνα και ελπίζω να μου κάνετε το τραπέζι για να τα πάρω πίσω» είπε γελώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου!