Η καταδίκη ήταν ομόθυμη. Η πολιτειακή ηγεσία της Γερμανίας και τα πολιτικά κόμματα – μηδενός εξαιρουμένου – αντέδρασαν αμέσως καταδικάζοντας την επίθεση και τον βαρύ τραυματισμό του προέδρου του ΑfD Βρέμης Φρανκ Μάγκνιτς (φωτογραφία κάτω). Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ με επιστολή του στον Μάγκνιτς τόνισε ότι «κάθε επίθεση εκλεγμένων εκπροσώπων είναι επίθεση κατά του κράτους δικαίου». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, για λογαριασμό και της καγκελαρίου Μέρκελ, μέσω Twitter καταδίκασε τη «βάρβαρη επίθεση» εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η αστυνομία θα συλλάβει γρήγορα τους δράστες».
Ο βουλευτής του AfD στην Ομοσπονδιακή Βουλή Φρανκ Μάγκνιτς δέχτηκε το βράδυ της Δευτέρας βάναυση επίθεση από τουλάχιστον τρεις άνδρες, οι οποίοι στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Ο Μάγκνιτς επέστρεφε από τη γιορτή για το νέο έτος της εφημερίδας της Βρέμης «Βέζερ – Κουρίερ». Οι δράστες φέρεται ότι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και, σύμφωνα με πληροφορίες από την οργάνωση AfD Βρέμης, επιτέθηκαν στον Μάγκνιτς χτυπώντας τον με ξύλο, τον έριξαν αναίσθητο στο έδαφος και ακόμη και τότε συνέχισαν να τον κλωτσούν στο κεφάλι. Περαστικοί εντόπισαν τον Μάγκνιτς στο έδαφος και κάλεσαν τις πρώτες βοήθειες. Ο Μάγκνιτς βαριά τραυματισμένος με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της πόλης. Εξαιτίας της πολιτικής ιδιότητας του θύματος εικάζεται βάσιμα ότι τα κίνητρα της επίθεσης ήταν πολιτικά. Στην αστυνομική διεύθυνση Βρέμης συγκροτήθηκε ειδική ομάδα έρευνας, ενώ για την υπόθεση κινητοποιήθηκε και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος.
Ο Φρανκ Μάγκνιτς δεν είναι άγνωστος στη Βρέμη. Είναι 66 ετών, πατέρας έξι παιδιών, μεσίτης ακινήτων στο επάγγελμα. Ανήκει στους σκληροπυρηνικούς του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία και εκλέχτηκε το 2017 βουλευτής του AfD στην Μπούντεσταγκ. Ο Μάγκνιτς όπως και άλλα ηγετικά στελέχη του AfD συνηθίζουν να πολώνουν και να προβοκάρουν με δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις τους. Συμβάλλουν με τον τρόπο αυτόν στη διαμόρφωση ενός πολωτικού, επιθετικού πολιτικού κλίματος, τις συνέπειες του οποίου υφίστανται και οι ίδιοι.
Η επίθεση στη Βρέμη είναι η τρίτη από την Πρωτοχρονιά μέχρι σήμερα εναντίον πολιτικού ή γραφείων του AfD. Την περασμένη Πέμπτη είχε σημειωθεί βομβιστική επίθεση στα γραφεία του AfD στο Ντοέμπελν της Σαξονίας προκαλώντας υλικές ζημιές. Επίσης άγνωστοι έβαψαν με κόκκινο χρώμα το σπίτι του τοπικού βουλευτή στο Μέπεν της Κάτω Σαξονίας καταστρέφοντας τον κήπο του. Οι επιθέσεις με δράστες από το ακροαριστερό και το ακροδεξιό φάσμα γίνονται όλο και περισσότερες, διαπίστωσε ο επιφανής πολιτειολόγος της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Μέρκελ στο «γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων» (dpa). «Εάν οι δράστες αυτή τη φορά προέρχονται από το αριστερό φάσμα, κάτι που ανταποκρίνεται στην πολιτική λογική, ας θυμηθούν τη ρήση της Ρόζα Λούξεμπουργκ, ότι ελευθερία είναι πάντα η ελευθερία του διαφορετικά σκεπτόμενου» σημείωσε ο Μέρκελ.
Ερευνητές εκτιμούν ότι με το AfD διευκολύνεται η παγίωση ενός νέου εχθρικού στόχου για την εξτρεμιστική Αριστερά. Οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας υπολόγιζαν για το 2017 το δυναμικό των ακροαριστερών εξτρεμιστών στα 9.000 άτομα σε ολόκληρη τη Γερμανία. Ωστόσο δεν κάνουν λόγο για «αριστερή τρομοκρατία».
Νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις
Το AfD δεν είναι η περίπτωση της ελληνικής Χρυσής Αυγής. Εχει σαφή εθνικολαϊκιστικά, ακροδεξιά, αντιευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και έχουν βρει πολιτική στέγη σε αυτό και στελέχη με νεοναζιστικές τάσεις, όπως ο Μπερντ Χοέκε, πρόεδρος του AfD Θουριγγίας, με τα οποία η ηγεσία του κόμματος δεν μπορεί ή δεν θέλει να κόψει τους δεσμούς. Εξαιτίας των προβληματικών σχέσεων του AfD με το νεοναζιστικό φάσμα, η επίθεση της Βρέμης τροφοδότησε και νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Ετσντεμιρ καταδίκασε ρητά την επίθεση κατά του Μάγκνιτς και έκλεισε το μήνυμά του με στο Twitter με το σύνθημα «έξω οι ναζί, αλλά με τα μέσα του κράτους δικαίου». Ο πρόεδρος του AfD Γκάουλαντ χαρακτήρισε «αναίδεια» τη δήλωση Ετσντεμιρ που «εξομοιώνει το AfD με τους ναζί».