Ενα έντονο παρασκήνιο έχει ξεσπάσει για τη διαδοχή του παραιτηθέντος προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε, αφήνει τη θέση του σε τέσσερις εβδομάδες και τρία χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του.
Ο αμερικανοκορεάτης ακαδημαϊκός απέδωσε τους λόγους της παραίτησής του σε ευκαιρία που του έτυχε στον ιδιωτικό τομέα, όπου θα δώσει έμφαση στις επενδύσεις υποδομών σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Η αιφνιδιαστική παραίτησή του άναψε τη μάχη ανάμεσα στη διοίκηση Τραμπ, η οποία έχει τον κύριο ρόλο στην τοποθέτηση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, και τους επικριτές των ΗΠΑ που θέλουν να σπάσουν το αμερικανικό στρατόπεδο ως προς τον έλεγχο της προεδρίας της.
Σύμφωνα με ανάλυση των «Financial Times», πρόκειται για μια άμεση δοκιμασία της εξαιρετικά σκεπτικιστικής προσέγγισης του Λευκού Οίκου απέναντι σε πολλούς θεσμούς, ειδικά όπως η Παγκόσμια Τράπεζα που συνεργάζεται στενά με την Κίνα και χρηματοδοτεί με ενθουσιασμό τα σχέδια για την κλιματική αλλαγή.
Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν πιθανώς να διατηρήσουν την παράδοση να διορίζουν αυτές τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, λένε οι παρατηρητές, ειδικά αφού ο Λευκός Οίκος απρόσμενα υποστήριξε την αύξηση κεφαλαίου για τον δανειστή πέρυσι. Αλλά η διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε ανοιχτά την πολιτική της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τον περασμένο μήνα ο Ντέιβιντ Μάλπας, ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς υποθέσεις, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την αυξανόμενη κινεζική επιρροή στις αναπτυξιακές τράπεζες.
«Αυτό δημιουργεί ένα δίλημμα για τη διοίκηση – έχουν δείξει τις βαθιές τους ανησυχίες για τους πολυμετοχικούς θεσμούς, αλλά δεν θα θέλουν να εγκαταλείψουν μια εξέχουσα έδρα των ΗΠΑ» δήλωσε στους «Financial Times» ο Κλέι Λόουερι, διευθύνων σύμβουλος της Rock Creek Global Advisors και πρώην βοηθός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.
ΕΥΚΑΡΙΑ. Ορισμένοι υποστηρικτές του Τραμπ επισήμαναν άμεσα την ευκαιρία που παρουσίασε η πρόωρη αποχώρηση του Κιμ. Ο Τζούντι Σέλτον, εκτελεστικός διευθυντής των ΗΠΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, δήλωσε ότι η παραίτηση παρουσίασε μια «ενδιαφέρουσα πιθανή ευκαιρία». «Χρειαζόμαστε νέες ιδέες για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης» ανέφερε. «Η αλλαγή του κλίματος έχει γίνει μια μεγάλη εμμονή, εκτοπίζοντας πιο επείγοντα απαιτούμενα έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας υποδομής». Ωστόσο, εάν ο Λευκός Οίκος πιέσει για έναν υποψήφιο που περνά επιθετικά την ημερήσια διάταξη του Τραμπ, θα προκαλέσει άμεσα αντιδράσεις μεταξύ άλλων εμπλεκόμενων κρατών στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Οι συνέπειες, σύμφωνα με τους «Financial Times», δεν περιορίζονται στην Παγκόσμια Τράπεζα. Οποιαδήποτε παραβίαση της παράδοσης που κρατά την προεδρία του δανειστή στα χέρια υποψηφίων με έγκριση από τις ΗΠΑ θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο ΔΝΤ, το οποίο ανέκαθεν ήταν υπό την ηγεσία ενός Ευρωπαίου. «Αν η διοίκηση Τραμπ παρουσιάσει έναν αξιόπιστο υποψήφιο, αυτό θα μπορούσε να καταλήξει σε μια σχετικά απλή διαδικασία. Εάν δεν το κάνουν, το αμερικανικό και ευρωπαϊκό δίπολο για την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ θα μπορούσε να αμφισβητηθεί» δήλωσε ο Μπραντ Σέτσερ, πρώην υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.