Εγκλωβισμένο σε ένα μονοπωλιακό καθεστώς βρίσκεται το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης: Η μοναδική για όλη την Ελλάδα προμηθεύτρια εταιρεία ραδιοφαρμάκου για τη λειτουργία της Μονάδας PET/CT έχει «παγώσει» λόγω βλάβης τις παραδόσεις, με αποτέλεσμα να έχει ακυρωθεί η εξέταση τουλάχιστον 40 ογκολογικών ασθενών.
Αντίστοιχες αρρυθμίες προκαλεί η κατάσταση αυτή και στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά) που διαθέτουν το συγκεκριμένο μηχάνημα, όπως είναι για παράδειγμα ο Ευαγγελισμός, όπου και υποβάλλονται καθημερινά 15-20 προγραμματισμένα ραντεβού. Αξιον απορίας, δε, είναι το γεγονός ότι ενώ από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της κυβέρνησης ο τότε υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση της τιμής του ραδιοφαρμάκου, έως σήμερα το κόστος του παραμένει στα ίδια ακριβά επίπεδα.
Ειδικότερα, η προμήθεια του φαρμάκου για όλη τη χώρα γίνεται καθημερινά οδικώς, πρωί και απόγευμα, από μια εταιρεία με έδρα το Λαύριο, με τα νοσοκομεία ανά τη χώρα να αποζημιώνουν την κάθε δόση περί τα 750 ευρώ, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το κόστος δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ.
«Κάθε φορά που χαλάει το μηχάνημα παρασκευής του φαρμάκου και αναβάλλονται οι εξετάσεις, οι ασθενείς αγωνιούν» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΔΣ του Παπαγεωργίου, Βασίλειος Πάπας, προσθέτοντας ότι παρότι αναμένεται έως αύριο να έχει αποκατασταθεί το θέμα των παραδόσεων, το σύστημα προμήθειας ραδιοφαρμάκου παραμένει στρεβλό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εξέταση είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της υγείας των ασθενών, καθώς σταδιοποιεί τον καρκίνο, ανιχνεύει πρώιμες μεταστάσεις και είναι απαραίτητη για την άμεση έναρξη ή τη συνέχιση της θεραπείας τους.
Και ενώ το νοσοκομείο διαθέτει κατάλληλο χώρο για την εγκατάσταση ειδικής μονάδας μικρού κυκλοτρονίου για επιτόπια παραγωγή του ραδιοφαρμάκου (που απαιτείται για τη συγκεκριμένη εξέταση), ώστε να εκλογικευτεί το κόστος της εξέτασης και να επιτευχθεί η πολυαναμενόμενη αυτονομία, με τη διοίκηση να έχει υποβάλει σχετική οικονομοτεχνική μελέτη στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, έως σήμερα δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση.
Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως σημειώνει ο Βασίλειος Παπάς, «με ιδιαίτερη ανακούφιση το νοσοκομείο δέχτηκε την ανακοίνωση της ένταξης στο πρόγραμμα δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος της προμήθειας του μηχανήματος παραγωγής ραδιοφαρμάκου, καθώς υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Ενδεχόμενη δωρεά θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς και το νοσοκομείο». Ομως, προς το παρόν δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και συνεπώς δεν έχει ανακοινωθεί σχετικό χρονοδιάγραμμα.
ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ. Εν τω μεταξύ, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη του νευροχειρουργού και γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτη Παπανικολάου ότι η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, όπου υποβάλλονται σε μετάγγιση 200 συνολικά ασθενείς, δεν έχει θέρμανση τα τελευταία 24ωρα έπειτα από βλάβη του κεντρικού συστήματος κλιματισμού.
Σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς, το προσωπικό της Μονάδας έχει μεταφέρει καλοριφέρ λαδιού σε δύο θαλάμους, περιορίζοντας την εξυπηρέτηση των ασθενών στους συγκεκριμένους χώρους. Σημειώνεται ότι καθημερινά 15 πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς περιθάλπονται εκεί. Πάντως, χθες το βράδυ η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι η βλάβη επιδιορθώθηκε.
Ομως, «θερμοκρασίες Ανταρκτικής επικρατούν εδώ και χρόνια και στην τραπεζαρία των εφημερευόντων γιατρών. Είναι ενδεικτικό ότι οι τραπεζοκόμοι είναι μονίμως κουλουριασμένοι μπροστά από μια σόμπα» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Παναγιώτης Παπανικολάου.